Život je posvetila siromašnima, postala je svetica, a jezivi detalji je i dalje prate

0
1252
Majka Tereza / Foto: printscreen ( Wikipedia )

Majka Tereza, misionarka koji je veći deo života provela pomažući siromašnima u Kalkuti, umrla je 5. septembra 1997. u 87. godini od srčanog udara. Nobelovu nagradu za mir je dobila 1979. godine za humanitarni rad.

Rođena je 26. avgusta 1910. godine kao Agnes Gondža Bojadži u Skoplju. Postala je opatica sa 16 godina, priključivši se redu u Irskoj, a dve godine kasnije je dobila ime majka Tereza.

U Indiju se preselila 1929. godine, a blaženom je proglašena 2003. u Rimu. Godine 1946. osnovala je red “Misionarke milosrđa”, koji sada u više od 130 zemalja broji 4.500 sestara. Pet godina kasnije dobila je i državljanstvo Indije.

Skoro pola veka je majka Tereza u Kalkuti i drugim delovima sveta pomagala siromašnima, bolesnima, siročićima. Papa će je proglasiti sveticom pošto je Vatikan priznao dva čuda – oba povezana sa izlečenjem bolesnih – jedno u Indiji, drugo u Brazilu.

“Scena iz Drugog svetskog rata”

Iako bivši volonter Hemli Gonzales nije lično upoznao majku Terezu, ovaj muškarac navodi da je ono što naziva “stravičnim ostacima Terezinog nasleđa” u njemu probudilo vrlo neprijatna osećanja, piše CNN.

Nakon posete domovima za siromašne koje je osnovala u Indiji, Gonzales je stekao utisak da bi samo “problematična individua” mogla da osnuje takve institucije.

Nakon finansijske krize 2008. godine, Gonzales je odlučio da se jedno vreme odmori od prodaje nekretnina – poslom kojim se bavio u Majamiju, i zaputi se ka Indiji, odnosno u Kalkutu gde je Tereza 1946. godine osnovala red “Misionarki milosrđa”. Tamo je proveo dva meseca radeći kao volonter Doma za umiruće osobe koji je osnovala upravo majka Tereza.

Gonzales navodi da je bio šokiran nehigijenskim uslovima i odsustvom medicinske nege koje je tamo zatekao. Ni on, niti bilo koji volonter nije imao prethodno iskustvo sa radom u bolnici, niti je prošao kroz obuku za tako nešto.

Da Vas podsetimo:  Na današnji dan ubijen je kralj Aleksandar Karađorđević.

Gonzales takođe tvrdi da je video kako časne sestre koriste upotrebljene igle više puta nakon što bi ih prethodno isprale vodom sa česme, i da je odeća – često prekrivena urinom i fekalijama, prana na ruke u istoj prostoriji u kojoj se služila hrana.

Pacijenti oboleli od respiratornih bolesti bili su primorani da se kupaju hladnoj vodi jer jedan grejač nije mogao da namiri potrebe svih pacijenata, a još gore je bilo to što u bolnici nije bilo nijednog lekara niti medicinske sestre.

– Osećao sam se kao da se nalazim u nekom od logora iz Drugog svetskog rata. Kad god bih pokušao da nagovorim časne sestre da obezbede dovoljno tople vode za pacijente, uvek bih dobijao isti odgovor: ‘Ne radimo to ovde. Radimo sve onako kako je Isus želeo’ – rekao je Gonzales, i dodao da njegovi napori da promeni situaciju nisu urodili plodom.

Najosnovnija nega za najsiromašnije među siromašnima

Čanda Čakraborti bila je članica lokalne grupe volontera u Kalkuti koji su održavali veze sa Domom umirućih više od 25 godina. Ona je u domu služila nekoliko godina pre nego što je tu došao Gonzales.

– Svi ti navodi su laž, njeni kritičari lažu. Zaputite se lično u Kalkutu, videćete da tamo dolaze ljudi koji su praktično već na samrti. Mnogi od njih ponovo se vraćaju u život. Kako je moguće da neko povrati osobu u život ako se prema njoj ophodi nemarno? – kaže Čakraborti.

Ono što domovi “Misionarki milosrđa” čine, to je pružanje osnovne medicinske nege najsiromašnijim ljudima među siromašnima, ističe Sunita Kumar, portparol reda.

– Ona svakako nije imala nameru da osnuje hotel sa pet zvezdica niti bilo šta slično – objašnjava Kumar.

Da Vas podsetimo:  TOMA MAKSIMOVIĆ POMAGAO IZBEGLIM SRBIMA, A KOMUNISTI GA OSUDILI ZA KOLABORACIJU

Ipak, kritičari lika i dela majke Tereze smatraju da to nije izgovor jer grupa godišnje primi milione dolara u vodi donacija širom sveta. Kako transparentnost u upravljanju finansijama ne postoji, a informacije su vrlo šture, CNN je odlučio da lično istraži slučaj i u Indiju pošalje novinara koji će obaviti razgovor sa trenutnim direktorom organizacije. Ali, intervju je odbijen.

– Dobijamo novčana sredstva. Možemo da hranimo gladna usta svaki dan. To je čudo ljubavi – kaže sestra Jovanka Orleanka za CNN, direktorka dečjeg prihvatilišta u Kalkuti.

Na sva pitanja o finansijama novinari često dobijaju slične odgovore, ali to kritičarima nije dovoljan dokaz.

– Kako red dejstvuje u više od sto zemalja sveta, morao bi da pokaže određenu vrstu odgovornosti, baš kao što to čine organizacije poput Crvenog krsta ili Oksfama. Zašto za ovu organizaciju ne važe ista pravila? Njeni članovi zbog religije svuda imaju zeleno svetlo – put im je širom otvoren zahvaljujući uticaju Vatikana – kaže Gozales.

Preobraćanje u hrišćane

Dogmatski pogled majke Tereze na pitanje abortusa, kontracepcije i razvoda učinili su je dobrodošlom u vatikanskim krugovima, ali ne i feminističkim. Tokom uručenja Nobelove nagrade 1979, šokirala je prisutne izjavom da je “Najveći neprijatelj mira – abortus”.

Pojedini kritičari navode i da je pokušala da preobrati u hrišćane brojne siromašne kojima je služila. “Misionarke mislosrđa” negiraju ove navode.

– Služila je podjednako ljudima svih religija. Kada bih išla s njom na molitvu, rekla bi mi ‘Sunita, dođi u kapelu i moli se na svoj način, a ja ću na svoj i molićemo se zajedno – ističe Kumar.

Čudo?

Čak i njen put ka svetosti je kontroverzan. Da bi majka Tereza postala svetica, papa Franja morao je da prizna dva njena čuda. Jedno od njih je izlečenje žene koja je bolovala od kancera.

Da Vas podsetimo:  HRVATSKI KLEROFAŠIZAM – enigma likvidacije šefa obaveštajne službe NDH u Jasenovcu

Dok lekari i suprug Monike Besre navode da ju je izlečila moderna medicina, pacijentkinja tvrdi da ju je spasao blagoslov majke Tereze.

– Uzimala sam lekove koje su mi propisali lekari, povraćala i grčila se u bolovima. Onda sam se pomolila majci Terezi od sveg srca, ona me je blagoslovila, i sada sam zdrava. Celo moje selo i ja smo srećni zbog toga što će biti proglašena za sveticu – kaže Besra.

– Mnogo buke ni oko čega. Moju suprugu izlečili su lekari – izjavio je njen suprug 2002. godine za magazin Tajm.

Pojedini kritičari navode da Besra nije bolovala od raka, već da je imala ciste čiji je nastanak prouzrokovala tuberkuloza.

Muzej siromaštva ili mesto služenja?

I dok se kontroverze nastavljaju, život u domovima majke Tereze teče uobičajenim tokom. Prema Gonzalesu, to su “muzeji siromaštva”. Prema nekim drugim ljudima, reč je o mestima nesebične službe.

Za mnoge posvećene pratioce širom sveta, majka Tereza je uvek bila, i uvek će biti svetica. Nijedna kontroverza to neće moći nikada da promeni.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime