Život Srba u povratničkom selu Donji Dragoljevac kod Istoka

0
950
Foto: RTK2

Nekoliko kilometara od Istoka nalazi se selo Donji Dragoljevac u kojem trenutno u tri povratničke kuće živi samo petoro meštana. Ekipa RTK2 posetila je ovo mesto kako bi videla u kakvim uslovima oni žive u jeku pandemije koronavirusa.

Ljubomir Miljković sa suprugom i bratom Radomirom i Blagoje Zuvić i njegova snaha su preostali meštani koji borave u Donjem Dragoljevcu. U doba pandemije virusa korona, nedostaju im osnovne životne namirnice i zaštitna oprema, kažu i da ih nadležni retko obilaze, a dodatni problem sa kojim se suočavaju predstavlja i ukidanje autobuske linije do Severne Mitrovice gde su odlazili u kupovinu.

“Nama sve više ponestaje evra, a evro nam treba. Nemamo gde da ga kupimo. Moramo da idemo u Osojane po penziju, moramo da platimo 20 evra taksi. Mi ćemo uzeti te dinare, ali gde tamo da kupimo evre, a kako sa dinarima da kupimo ovde. Ja sam rekao ovima u opštini da moraju malo da nas gledaju, da nam donesu neki paket, neku higijenu, i to što treba. Mi smo izolovani ovde. Bili su i doneli nam samo dve maske i džak brašna”, kaže Ljubomir Miljković.

“Ja ovde živim sa bratom i sve što je on rekao je istina. Došao sam ovde pre dve–tri godine, moj brat je još i nešto dobio, ja sam dobio samo ovu kućicu. Tražio sam i materijal, nisu došli ni da vide, ni da mi pomognu. Tu ima jedna prodavnica, odem kupim hleba i malo mleka”, kaže Radomir Miljković.

“Ovde nas nema tri kuće u kojima živimo, a napravljeno je 11. Idemo malo jedni kod drugih. Teški su nam uslovi za život. Ono što je najgore je da nas niko ne posećuje”, ističe Blagoje Zuvić.

Da Vas podsetimo:  Bombаrdovаnjе SRЈ i јеdnostrаno proglаšеnа nеzаvisnost Кosovа stvorili prеsеdаnе

Međutim, koordinator za povratak u opštini Istok, Vesna Maliković, je u neformalnom razgovoru za RTK2 istakla da ekipe stalno obilaze stanovnike povratničkih sela, pružajući im pomoć u skladu sa mogućnostima.

Takođe je napomenula da predstavnici ove opštine svakodnevno i putem telefona komuniciraju sa starijim meštanima.

U selu Donji Dragoljevac je sagrađeno 11 povratničkih kuća u kojima oni borave uglavnom tokom letnjih meseci.

Izvor: RTK2

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime