Zlatibore (Lončaru) pitaj Taru…

1
883

1 Da doktor Zlatibor nije u pravu ne bi planina dobila ime po njemu- situacija u srpskom zdravstvu nije ni nalik onome kakvom je opisuje Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije!

Naravno da nije potrebno imati vezu kako bi dobili bolju lekarsku pomoć- dovoljno je da imate novca, mada zdravlje nema cenu, ali i ne kupujete zdravlje, već zdravstvenog radnika (čast divnim pojedincima)!

Mislim, ako je već uvedena institucija „izabranog lekara“ zašto ne bi mogla i kupljenog?! Pa i krompir na tezgi proberete, odnosno, izaberete, pa platite, a ne strpate u ceger i samo mahnete prodavcu u odlasku…

I statistika ide na ruku tvrdnjama ministra planine koja u pesmi nešto zapitkuje Taru: ljudi sve više oboljevaju i umiru bez ikakve veze i prave dijagnoze, dok je kod onih sa nešto evrića ispod jastuka primećeno značajno poboljšanje zdravstvenog stanja!

Dakle, nema baš nikakve veze s protekcijom, već isceliteljskom moći evra, koji je posle pronalaska penicilina nešto najrevolucionarnije što se dogodilo u modernoj medicini.

I ne samo da je evro, a ne veza, poželjan u lečenju, već je utvrđena i direktna veza između određenih apoena i određenih bolesti, tačnije, ono što leči sto evra ne pomaže kod obolenja na koja blagotvorno utiče hiljadu evra, naprotiv, proizvodi kontraefekat!

Stvarno smo, bre, čudan narod- normalno je da čim uđemo u gradski prevoz validiramo kartu, a nije da po ulasku u bolnicu validiramo lekara?! Tu mislimo da možemo da se prošvercujemo, uz izgovor: „Idem samo dve stanice, doktore“!

Pa i te dve stanice doktor naplaćuje, ne radi tek od treće, aman!

Nije to, naravno, pitanje veze, odnosno, da li poznajete nekog ko nekoga poznaje, već osnovne kulture, jer i kad odete na babine, prvi put vidite dete, ćušnete neki evro ispod jastučića uz ono tradicionalno: „Da kupiš batu/seku“!

Da Vas podsetimo:  Sadašnje skrivanje obraza maskom, valjaće i kasnije...

I doktora prvi put vidite, možda i on hoće batu ili seku, letovanje na Mikonosu, vikendicu, bolji automobil, skupe pljuge, silikonsku suprugu?..

Ono na čemu ministar potencira jeste poštovanje tradicije i osnovnih vrednosti- pacijent je nešto nalik položajniku, a ulazi li položajnik praznih ruku u kuću?!

Čovek odgovorno tvdri, i verujem mu, ne treba baš nikakva veza da bi se lečilo, ali potrebno je malo motivacije da bi se izlečilo!

Nije to veza, naravno, to su Miljkove gluposti, već taj „lek“ kojeg nema po bolnicama, a pokažao se više nego uspešan kod mnogih bolesti- evromicin!

Ostalog uglavnom ima, ali nauka napreduje baš kao i bolesti, ne možemo očekivati da penicilin i brufen doveka leče sve!

2Dakle, ne morate poznavati nikoga, zaista, dovoljno je da u vama prepoznaju odgovornu osobu koja zna da zdravlje nema cenu i ne želi da se cenjka oko tog aksioma!

Dovoljno je da ostavite kovertu na vidnom mestu, pa će se u zavisnosti od vrednosti njenog sadržaja naći već neko ko se zavetovao Hipokratu da će za sto evra pokušati nešto da uradi, a za hiljadu izigravati i stalak za bocu s infuzijom ako treba?

P. S. Izvinjavam se onim divnim ljudima u belim mantilima koji svoj posao rade posvećenički, ko vam je kriv kad još verujete u ideale i penicilin!

Mihailo Medenica

Dva u jedan

1 KOMENTAR

  1. „P. S. Izvinjavam se onim divnim ljudima u belim mantilima koji svoj posao rade posvećenički, ko vam je kriv kad još verujete u ideale i penicilin!“
    Zaboravio si, crni Mihailo, i u Deda Mraza!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime