Zlatiborska kuka i motika

2
1579

Knez Miloš Obrenović, jednom prilikom, pitao svoje savetnike – šta narod kaže, a kada je dobio odgovor da narod ćuti, reče:

– Popuštaja kajase, ’lebac vam jebem! Dok raja ćuti, nešto muti!

Tako je zabeležio Vuk Karadžić iza koga su ostali zapisani i stihovi iz ”Početka bune protiv dahija”:

”Kad se digne kuka i motika,

Biće Turkom po Mediji muka”.

Mora li se sezati u ovako daleku srpsku prošlost da bi se razaznalo – šta se to događa na Zlatiboru, ovih dana?

Mora.

Digla se kuka i motika!

Foto: Z. Šaponjić
Foto: Z. Šaponjić

Izašao narod na zlatiborsku ledinu, Ere, sa krampovima, ćuskijama, lopatama, ašovima, budacima i kukama u rukama, sa ralom i volovima… Hiljade ljudi u ”radnom stroju”, ispred pod konac parkiranih radnih mašina, bagera, buldožera i kamiona, kopaju ručno, uz pesmu, da pokažu koliko su rešeni, koliko hoće i mogu, koliko žele, koliko im niko nije potreban, koliko cene to što imaju, svoj Zlatibor, svog predsednika!

Potegli sa volovima u jarmovima, čak iz Subjela, satima kroz sneg, došli da ”o svom ruvu i kruvu” grade nešto što do sada nisu ni videli, teško da su i čuli, ne znaju ni šta – ali veruju svom predsedniku!

Nisu se okupili na nekakvom ”protestnom mitingu” da bi tražili od države i Vlade da im obezbede posao i zarade, pristojan život, nego hoće svoj život da uzmu u svoje ruke! Nisu došli da se bune zbog zatvorenih lokala na Zlatiboru, nego kažu – trebalo je davno da ih zatvore, jer ne plaćaju porez!

Nisu došli ni da mole bilo koga, niti da prete bilo kome.

Došli su da vide šta se to radi, ali i da budu viđeni kako rade dok gledaju!

Da Vas podsetimo:  "Prst u oko Bajdenu"? Ne, umilno u uši svojim biračima...

A, ko gleda – i vidi: Muftija Zukorlić nije ni tražio građevinsku dozvolu za ogromno zdanje u centru Novog Pazara, nego sagradio, pa kad je došlo da se ruši, pripretio vlasti, kojoj i sam pripada, ”da će izvesti pet hiljada Bošnjaka da brane izgrađeno od rušenja”.

I pustili ga.

Vide Ere i da je njihov predsednik Milan Stamatović tražio dozvolu da gradi gondolu, pa nije dobio i rešio da pozove narod na mobu, na radnu akciju, da rade i grade, jer im vlast ne dozvoljava da rade i grade!

Različiti aršini za Bošnjake i Zlatiborce!

Različiti za muftiju Zukorlića i predsednika čajetinskog, Stamatovića: muftija ne traži dozvolu i sagradi, pa neće da mu ruše, predsednik traži dozvolu i ne može da gradi, a vlast bi da ruši i nesagrađeno!

Nije pošteno, svi to vide, ne samo Ere!

Vidi se i da Vlada nije dovela strane investitore, nego su Zlatiborci sami obezbedili pare za ono što žele da grade. Nije Vlada dala one silne hiljade evra ”stimulacija” za svako radno mesto strancima, a na kojem naši radnici primaju samo minimalce…

Ne biva dobrim, draga vlasti, popustiti muftiji i ostaviti ga – samo neka ćuti, a ovamo – steži Zlatiborce, ne daj im dozvolu da slučajno ne bi uradili nešto dobro, a da vlasti nema u tome!

Nemojte, slučajno, da bi dozvolili da se išta gradi i radi tamo gde vlast nije na vlasti, u nekoj zabludeloj opštini ili drljavoj mesnoj zajednici gde zbog zabludelog i drljavog naroda naprednjaci ili koalicija nemaju vlast!

Bolju poruku nisu mogli čuti ni videti od ove koju Ere ispisaše krampovima i trubama!

Da: bilo je i trubača! Svirali su ”Podignimo uvis čela, mi heroji rada svog!”

Da Vas podsetimo:  Treba nas vakcinisati i od trajnijih boljki, od korone...

Ali, ako trubač zasvira ”zbor”, pa uz zvuke ”Marša na Drinu”, kao uvek u prošlosti ovog kraja, krene kuka i motika, biće zlo!

Tražiće se karta više za neku gondolu koja vozi u inostranstvo…

Usput, iz tog inostranstva ponovo u naše krajeve stižu istraživači nikla kojima će Ere, neka ne sumnjaju, izaći u susret sa kukama i motikama u rukama, da ih spreče u potkopavanju Zlatibora iz pravca Mokre Gore…

Radoje Andrić

www.iskra.co

2 KOMENTARA

  1. E moj Aco Todorovicu, mislis li ti, da bi 1 200 ljudi, po hladnom i sneznom vremenu, izaslo na radnu akciju, da nemaju apsolutno poverenje u svoga predsednika i ne podrzavaju projekat „gondole“ ?

  2. Е мој Радоје само ти надај, да ће Ере спречити ископавање никла.
    За разлику од Зукорлића, Стаматовић има дозволу за градњу још од 2007г, али није нашао сходно ни новца ни времена пре да започне градњу него баш сад када се намерва кандидовати за председника. Можда Стаматовић има новца за градњу гондоле, јер је зарадио издавајући апартмане из својих вила, које је стекао „поштеним“ радом а ризиковао да заврши у затвору, али општина Чајетина сигурно нема 13 милиона евра да уради овај пројекат.
    Стаматовић се користи Вучићевом тактиком, постављање камена темељаца. Кадатуру за председника Србије, односно управника лопга, најавило је преко 15 кандидата, који у предизборној кампањи кренути у трку коће више да сахрани камења, односно да постави камена темељаца, из којих ће после избора да расте коров.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime