Ovo je najpoznatiji desert sa Zlatibora, maline uzgajane na ovom području se koriste za pripremu pite koja se služi posle svih slanih gastronomskih specijaliteta .
Potrebno:
1 prethodno pečena kora za pitu
6 šolja svežih malina
3/4 šolje šećera (ili po ukusu)
1/2 šolje hladne vode
3 kašičice soka od limuna
3 kašičica kukuruznog brašna
2 šolje šlaga umućenog sa 3 kašičice šećera
Priprema:
U šerpi srednje veličine izmešajte 2 šolje malina, šećer, hladnu vodu, sok i kukuruzno brašno.
Kuvajte i mešajate na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Izgnječite maline u sosu.
Filujte koru. Pokrijte pitu i stavite u frižider, hladite 2 sata. Služite sa malo šlaga ili slatke pavlake.
Izvor: opanak.rs