Zločin bez kazne – 29 godina od tuzlanske kolone: Muslimanske snage ubile više od 54 vojnika JNA, a ranile 44

0
179
Tuzlanska kolona

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih za Sud BiH i međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina

U Bijeljini će danas, na groblju u Pučilama kod spomen- kosturnice, biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni.

Na ovaj zločin i danas podsjećaju preživjele žrtve, tražeći istinu i pravdu.

U napadu muslimanskih snaga na 92. motorizovanu brigadu JNA koja se, u dogovoru sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“ 15. maja 1992. godine, ubijeno je više od 54 vojnika, a ranjeno 44.

Ponovljen je scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu, koji se dogodio nepune dvije sedmice ranije – prvi dio kolone je propušten, a drugi napadnut iz zasjede, prenosi RTRS.

Napad su izvršili pripadnici „Patriotske lige“ i MUP-a tadašnje BiH pod kontrolom ratne vlade u Sarajevu. Ovaj zločin je direktno prenošen na lokalnoj televizijskoj stanici.

Bošnjaci ovaj dan i zločin nad nevinim vojnicima na odsluženju vojnog roka proslavljaju kao „Dan odbrane Tuzle“.

Prema nekim saznanjima, moguće je da je ubijeno i više vojnika i civila koji su radili u JNA, a bošnjačke vlasti sve ove godine brane nalogodavce zločina i skrivaju još tri masovne grobnice sa 78 tijela.

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih za Sud BiH i međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina.

Izvor: Iskra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime