Zločin bez kazne

0
1134

Navršava se 12 godina od kada je sa Kosova i Metohije proterano 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

U talasu nasilja na Kosovu i Metohiji tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu sa pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Taj hram, jedan od najreprezentativnijih spomenika srednjovekovne Srbije, episkopsko središte srpske crkve u srednjem veku, monumentalni oblik dobio je u vreme Kralja Milutina (1282-1321), mada je i ranije bio arhijerejsko središte prizrenskog episkopa srpske crkve.

Crkva je unekoliko obnovljena, prva liturgija u njoj služena je šest godina kasnije, ali tragovi devastacije i požara nisu otklonjeni. To zdanje je 2006. stavljeno na listu spomenika pod zaštitom UNESKO-a. Najpre je bio pod zaštitom Kfora, a sada ga čuvaju pripadnici Kosovske policijske službe.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100. Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio je tada da su „preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela“.

Da Vas podsetimo:  Milijana Baletić - U toku su tektonske promene u svetu, važno je biti mudar!

Martovske događaje na KiM osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Svečane akademije povodom Pogroma na KiM

Svečanim akademijama u Beogradu i Gračanici danas će biti obeleženo 12 godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji.

Svečana akademija biće održana danas na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru koje će biti prikazan film o događajima koji su se desili 17. marta pre 12 godina.

Na svečanoj akademiji govoriće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin i njegovo preosveštenstvo episkop toplički Arsenije, vikarni episkop patrijarha srpskog.

Akademiji će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Srbije, Vlade Srbije, Vojske Srbije, grada Beograda, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

Organizator Akademije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije.

Povodom 12 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji centralna manifestacija biće održana u Gračanici gde će se na akademiji obratiti direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na akademiji će govoriti i episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Komisije za nestala i oteta lica Veljko Odalović.

Manifestacija obeležavanja godišnjice martovskog pogroma počeće u 12.00 sati okupljanjem u porti manastira Gračanica, a povorka će proći ulicama Gračanice do Doma kulture.

Akademiju organizuje Udruženje porodica kosmetskih stradalnika sa KiM, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komisijom za nestala lica.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime