ZLOČIN U JUGOSLAVIJI: Zašto su Kinezi besni na Amerikance?

1
147

NA STAV predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džozefa Bajdena, da je njegov ruski kolega Vladimir Putin ratni zločinac zbog akcija na teritoriji Ukrajine, Kina je oštro odgovorila, napominjući da neće slušati one koji su prekršili međunarodno pravo 1999. godine bombardovanjem Jugoslavije, u kojem je, između ostalog, srušena i kineska ambasada u Beogradu uz ljudske žrtve.

Kineski zvaničnici istakli su da nikada neće zaboraviti agresiju Severnoatlantskog saveza na ovim prostorima tokom 1999. godine i kršenja međunardonog prava.

A zbog čega Kinezi nikako ne mogu da zaborave i oproste Jugoslaviju i mračnu 1999. godinu?

Tokom agresije NATO alijanse na Jugoslavije, 7. maja, u večernjim satima, desio se krvavi međunarodni presedan sa ljudskim žrtvama – pogođena je i srušena kineska ambasada u prestonici nekadašnje Jugoslavije.

Diplomatsko predstavništvo Kine pogođeno je sa tri projektila. Dva su pogodila južni deo zgrade locirane na Novom Beogradu, jedan prizemlje, a drugi poslednji sprat. Treća raketa srušila je prizemlje i podrum zapadnog dela ambasade.

Prilikom, kako je izvinjavajući se naveo tadašnji američki predsednik Bil Klinton, „slučajnog“ napada razorene su i pomoćni objekti u sklopu kineskog diplomatskog kompleksa, zahvatajući i poslovne zgrade u neposrednoj blizini, kao što su „Energoprojekta“ i „Stambeno-poslovnog centra JBC“.

U tom NATO napadu na ambasadu nastradle su tri osobe, kineski državljani – mladi bračni par i novinari Guangminga Hsu Singhu (31) i Žu Jing (27), kao i novinar agencije Sinhau, Šao Junhaun. Nekoliko desetina osoba zadobilo je telesne povrede prilikom ove nesreće.

– Kina nikada neće zaboraviti ko je bombardovao kinesku ambasadu u Jugoslaviji i nisu joj potrebna predavanja onih koji su prekršili međunarodno pravo – navodi se na sajtu kineske misije pri Ujedinjenim nacijama, koji su na ovaj način još jednom pokazali stav o „slučajnom“ napadu na njihovu ambasadu u Beogradu, kao i o tadašnjim američkim vojnim akcijama.

Da Vas podsetimo:  Koliko Nemaca su ubili partizani?

Na mestu srušenog konzulata u srpskoj prestonici danas se nalazi Kineski kulturni centar.

https://nacionalist.rs/

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime