Zločin u selu Serdare

0
1212

Tužilaštvo u Lincu pokrenuo je istragu protiv 46-godišnjeg Bošnjaka zbog sumnje da je učestvovao u masakru 16 srpskih civila u selu Serdare kod Kotor Varoši u Republici Srpskoj.

sredare-rs

Pokolj se dogodio 17. septembra 1992. godine u ranim jutarnjim časovima. Među žrtvama su bila i deca od četiri i 12 godina. Kako prenose austrijski mediji, uskoro bi za učešće u zločinu mogao da bude okrivljen 46-godišnjak koji već godinama ima austrijsko državljanstvo i živi u gradu na obali Dunava.

On je već proveo nekoliko nedelja u istražnom zatvoru, ali ga je Apelacioni sud u Lincu pustio na slobodu. Međutim, tužilaštvu je zanimljiv ovaj slučaj jer su četvorica “saradnika” osumnjičenog u januaru u Sarajevu osuđeni na kazne od devet i po do 11 godina, ali se ne navodi da su učestvovali u istom zločinu.

Naglašava se da će tužilaštvo tražiti prevod predmeta od suda iz Bosne i Hercegovine posle čega će odlučiti da li će da podigne optužnicu protiv 46-godišnjeg Bošnjaka. Navodi se i da on neće biti izručen jer ima austrijsko državljanstvo.

U produkciji Saveza logoraša Republike Srpske snimljen je dokumentarno-igrani film “Krvava zora u Serdarima”, koji govori o stravičnim zločinima i stradanju Srba u proteklom ratu u opštini Kotor Varoš. Najmlađa žrtva imala je četiri, a najstarija 60 godina.

***

U nastavku ove vesti dokumentarni film o zločinima nad Srbima u selu Serdare, opština Kotor Varoš, Republika Srpska

D.P.-VESTI, za FBR priredila Biljana Diković

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime