Znanje imanje

0
1275

Uvodnik-300x193Mlađi čitaoci verovatno i ne znaju za televizijsku emisiju iz naslova ovog teksta. Nije ni čudo. Prošlo je od tada gotovo pola veka i sad je u modi jedna druga emisija – Znanje na poklon. Ako ne računamo jednu drugu, tj. treću, koja se danas prikazuje u tzv. udarnom terminu u kojem se nekad prikazivala ona prva; reč je, razume se, o TV vodvilju “Žikina šarenica”.

O ne, nije ovo nikako još jedna jugonostalgičarsko-socrealistička tugovanka. Više je zagonetka: da li je to što se jedna obrazovna TV emisija zove Znanje na poklon odraz sadašnjeg vremena, tj. naše aktuelne sviknutosti na donacije, dotacije, subvencije i slične “lezi lebu…” filozofije, ili je – čista slučajnost. I da li su autori ondašnje emisije dalekovido predvideli da će doći vreme kada će znanje biti glavni pokretač privrednog i uopšte društvenog razvoja, te u tom smislu i glavni tvorac imanja, ili su samo korespondirali sa svojim vremenom i pokušavali da zemlju uguraju makar u poslednji vagon tog zahuktavajućeg voza. Ili im se samo dopala rima.

Znanje, tj. obrazovanje, bilo je i ovih dana, sedmica čak, glavna društvena tema. Ali, za kratko. Tačnije – površno. Sve se svelo, ako ne baš na jedan, odnosno dva lažna doktorata, na odnose unutar četiri akademska zida. Zapravo, na pitanje profesionalne časti i morala, jer nije lepo krasti i lagati, pa je onda iz pojasa potegnuto pitanje: ima doktorata – nema doktorata, ima plagijata – nema plagijata. Angažovali su se, ili su angažovani, i akademski forenzičari koji će navodno, a možda i stvarno, ko zna, utvrditi istinu.

Nekako su u toj ljutoj raspravi potpuno skrajnuti oni o čijoj se koži tu zapravo najviše radi. Građani.

Da Vas podsetimo:  CRKVA SVETIH ĆIRILA I METODIJA U JOŠANICI KOD FOČE - SVETINJA KOJU SVAKO TREBA DA POSETI

Jer, oni su u čitavoj toj priči najveći gubitnici. I to tim veći što se ide dublje ka dnu društvene piramide. Iz više, međusobno povezanih, razloga. Najpre, promocija korupcije i poltronstva kao načina postojanja i opstajanja u najvišim intelektualnim krugovima udara u same temelje društva. Drugo, kad ti (suštinski ili formalno svejedno) lažni diplomci, “po prirodi stvari”, osvoje najviše funkcije u državi i celokupnom javnom sektoru, to loše utiče na rad institucija od vitalnog društvenog značaja. Treće, time su pre svega i najviše pogođeni niži društveni slojevi kojima te institucije po definiciji treba da pružaju određene usluge. Recimo, zastrašujući broj poslednjih meseci poginulih u saobraćaju, naročito mladih, za to je odličan primer. Konačno, loše upravljanje opštim poslovima, od državne uprave, preko zdravstva i (samog) školstva, do kulture, rađa nezadovoljstvo, bes, apatiju i niz drugih negativnih individualnih i kolektivnih osećanja i tome adekvatnog ponašanja.

Društvo truli.

Mijat Lakićević, zamenik glavnog urednika
Novi magazin, uvodnik, 02. jul 2014.

mijatlakicevic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime