Znate li ko je bio Tibor Cerna? Heroj sa Košara, koji je ustao je i rekao: “PUCAJ, ako si JUNAK!”

0
2948
Foto: printscreen

Tibor Cerna bio je jedan od 108 „srpskih Obilića“, heroja sa Košara, koji će živeti u nama dok god smo mi živi i dok god budemo pričali o njihovim herojskim pogibijama.

Tibor Cerna rođen je u Beogradu 8. novembra 1978. U junu 1998. godine dobrovoljno je tražio da dođe u vojsku, pa kada je došao, onda je tražio da ide u Peć, a odatle je bio upućen – na Košare.

U paklu Košara, gde je po 12 vojnika branilo odseke na koje je jurišalo po 300 neprijatelja, komandir jednog odeljenja bio je upravo Tibor Cerna.

Srpski vojnicima u rovovima, pored bombi iz aviona, najveći problem pravili su snajperisti. Tog 27. aprila, posle dejstva snajperiste Tibor Cerna se oprostio od zatečenih drugova, pa ustao i viknuo:

„‘Ajde, pucaj ako si junak, ja te čekam!”

Obarač je povučen. Metak iz snajperske puške je pogodio Tibora pravo u grudni koš. Ali, Tibor nije pao.

Da bi stvorio mogućnost da neprijatelj dejstvuje još jednom, kako bi ga naši snajperisti otkrili i konačno eliminisali, Tibor Cerna je ostao da stoji.

Smrtno ranjen, okrenuo se ka svojim drugovima u rovu, koji su ga sve vreme odvraćali od te namere, i rekao:

„Za ovu zemlju vredi poginuti”.

Tada je usledio i drugi hitac. Metak je pogodio Tibora Cernu u vrat, ubivši ga na mestu.

Trenutak kasnije, naši snajperisti eliminisali su neprijateljskog.

Do kraja NATO agresije, u paklu Košara živote je dalo 108 vojnika koji su sprečavali kopnenu invaziju, ali neprijatelj nije ostvario svoj cilj. Tibor Cerna je jedan od onih koji su dali život da se to spreči.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime