Zoli Kele: Zašto baš Smederevo

0
1137

Zoli Kele je jedan od osnivača Fejsbuk grupe „Koncert Vlade Georgieva – ipak ćemo ga održati“ i jedan od inicijatora istoimenog protesta u Smederevu. U ovom kratkom tekstu objašnjava zašto se taj „koncert“ baš desio u Smederevu. Nakon toga donosimo i Misiju te Fejsbuk grupe, koja je promenila ime u SLOBODAN GRAD SMEDEREVO, pokazavši da je V. Georgiev bio samo povod za ovaj građanski protest

A. L.

protest-georgievZašto baš Smederevo?! Zašto baš Smederevci?! Trpeli, trpeli – pa dogorelo.

Gasili su nam se: Poljoprivredni kombinat Godomin, fabrike i preduzeća, Jugovo, Zmaj, Fagram, Nikola Krga, Dunav, Milan Blagojević, Ukras, Velur, Želvoz, gasili nam medije (Naš glas, Radio Smederevo, TV Smederevo…), gasili nam i nepodobna javna preduzeća, gasili nam dostojanstvo, tiho, nečujno.

Bili smo u senci Železare, označeni kao gubitnici. Počeli su da nas dele na podobne i nepodobne, da nam određuju ko može da se zaposli, ko i kako da se leči, šta da slušamo, šta da gledamo.

A onda se čuo neki glas “ej, pa mi smo ljudi, hoćemo tretman dostojan čoveka!“ Podigli smo pognute glave, prenuli se, udahnuli prkos i ponos, rešili da dišemo slobodu i više je ne damo nikom. Jer, volimo naš grad, volimo državu u kojoj živimo, al` najviše sebe. Hvala svima na podršci!

Protest u Smederevu zbog otkazivanja koncerta Georgievu (Izvor: Fejsbuk)
Misija FB grupe SLOBODAN GRAD SMEDEREVO

1. Mi smo građanke i građani. Mi branimo građanske slobode!
Hoćemo slobodan i otvoren grad. Sloboda zahteva ljude. Slobodne ljude sa pravom izbora. Pravom na život, slobodu govora, okupljanja. Prava koja su brana svakog pojedinca od samovolje vlasti. Ako su ugrožena, reagujemo. Ne priznajemo da postoje građani drugog reda. Svi smo građani prvog reda.

Da Vas podsetimo:  Predlog za promenu političkog sistema Srbije

2. Mi smo ZA ne PROTIV!
Ukazujemo na problem i zameramo. Kada zameramo, nije protiv čoveka, već protiv njegovih dela. Kada zameramo, nudimo rešenje. Nismo fraza, mi smo stvarni ljudi. Nama ne treba popularnost, treba nam slobodan život. Nemamo lidere. Hoćemo da dišemo, da širimo pozitivnu energiju, delimo ljubav i sabiramo snagu.

3. Mi nemamo stranačke, mi nosimo građanske dresove!
Nismo političari, ali jesmo politička bića. Mi glasamo, ali oni izglasavaju. Mi ih biramo, ali nas oni poništavaju. Oni su tu zbog nas, ne mi zbog njih. Branimo se od samovolje, koja god obeležja da ima.

4. Deo smo sveta i Srbije, ali smo najpre komšije!
Mislimo globalno, delujemo lokalno. Ako probleme ne rešavamo, rastu i gomilaju se. Ovo je naš grad i njegove muke muče nas. Smederevu su potrebni pametni, mudri, hrabri i istrajni ljudi. Da postanu vidljivi, da se čuju i pitaju.

5. Širimo ideju slobode!
Volimo svoj grad jer volimo Srbiju. Srbiju volimo jer volimo svet. Volimo ljude. Mreža slobodnih umova po gradovima Srbije naša je misija. Pokrećemo ideju osnivanja mreže slobodnih gradova Srbije. Pokrenimo najbolje u nama i među nama. Imamo uticaj, ako smo zajedno. Što nas je više, uticajniji smo. Umnožavamo građansku ideju, budimo građansku svest

www.stanjestvari.com

(FB grupa „Slobodan grad Smederevo“)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime