Zoran Grbić: Vojni kampovi su okej, ako su Američki

2
1755

Kada je započeta okupacija i Srbija izgubila deo suvereniteta i pravo da odlučuje o sebi, prvo što je okupator uradio bilo je da ukine vojne sudove. Rekli su nam da su oni istorijski prevaziđena prepreka u uspostavljanju civilne kontrole nad vojskom. Iako oni i danas postoje u većini zemalja sveta. Pa je tako Vojni sud u Beogradu pretvoren u Specijalni sud za kriminalce, a onaj u Nišu u Vojno-disciplinski sud. Nakon toga, krenulo se u uništavanje “viška naoružanja“, a završilo se (što se vojske tiče) ukidanjem redovnog služenja vojnog roka 2010. godine.

Ovih dana digla se buka oko kampa na Zlatiboru u kome se četrdesetak dece svojom voljom učilo preživljavanju u prirodi i borbenim veštinama. Nakon što su pojedini mediji podigli galamu oko toga, neko je poslao policiju na njih. I to noću. Valjda su se uplašili da se deca nisu previše podučila vojnim veštinama, pa za svaki slučaj.

Onda su oni isti mediji još više povilenili, pa su počeli da podvikuju kako je to sve rusko maslo, i kako je to sve nastalo u Rusiji. Pa sam zbog toga samo hteo da podsetim.

Kao i većina stvari koje se danas dešavaju u Srbiji, ni ova nije izmišljena u Rusiji, nego u Americi. Baš kao i vojni sudovi, kao i “višak naoružanja“ i kao i redovno služenje vojnog roka, i letnji vojni kampovi za decu postoje na zapadu, gde su prvo i nastali, pre nego što su se proširili na ostatak sveta.

Razlika između onog našeg kampa na Zlatiboru i onih u SAD je u tome što, za razliku od Srbije, njihova deca najčešće idu u prave vojne akademije, koje leti otvaraju vrata za decu. Tamo ih ne podučavaju vojni veterani kao ovde, nego oficiri, podoficiri i vojnici vojske SAD, a takve kampove ne organizuju predsednici opština, nego Sekretarijat za odbranu SAD.

Meni je realno, potpuno svejedno da li će neko dete ovde ići u takav kamp ili neće. I mislim da bi većini građana demokratske i tolerantne Srbije trebalo da bude svejedno, ukoliko nisu baš direktno zainteresovani. Nema razloga za galamu. Onima kojima se kamp ne sviđa, mogli bi da okrenu glavu na drugu stranu, i pogledaju recimo Paradu ponosa. To su verovatno podobnije vrednosti za decu. Ili možda Zadrugu, Farmu ili neki slični program. To je izgleda politički korektno i namenjeno za decu Srbije.

I za kraj, reklama za dečije i omladinske vojne kampove u SAD, gde deca mogu da se uče rukovanju oružjem, pešadijskoj taktici, preživljavanju u prirodi i sličnim veštinama:

https://www.youtube.com/watch?v=wxco7ls03K4

https://www.youtube.com/watch?v=SOa8_jmtXRk

https://www.youtube.com/watch?v=NBgVL1JRwto

Marine Military Academy

Da Vas podsetimo:  Pandorina kutija

Hargrave Military Academy Summer School

Oak Ridge Military Academy Summer Camps

Camp Shield

Missouri Military Academy

Militaryonesource

Sundancecanyonacademy

Zoran Grbić, Vidovdan
www.vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Zar vi niste culi? Pa rekli su nam da „Srbija vise nema neprijatelja i da Srbija vise nece ratovati“ … I mi im ocigledno verujemo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime