Koha ditore: ZSO će biti NVO

0
1163

aleksandar-vucic-briselski-sporazum-spas-hasim-taci-dogovorPriština — Promene kosovskog zakona o lokalnoj samoupravi neće omogućiti promenu ovlašćenja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, piše prištinski list Koha.
Ministarstvo lokalne samouprave je iniciralo promene zakona o lokalnoj smaoupravi, ali, kako tvrde zvaničnici “Vlade Kosova”, te promene se ne odnose na ovlašćenja zajednice, već su skladu sa sporazumom Srbije i Kosova.

Komisija za lokalnu samoupravu Skupštine Kosova je predložila amandman u kojem se kaže da Zajednica/Asocijacija treba da deluje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i da bude registrovana kao nevladina organizacija.

Kosovski zvaničnici su još u decembru prošle godine izjavili da očekuju komentare iz Brisela na predlog statusa Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom. Istovremeno je i srpska strana, prema pisanju Kohe, insistirala da ima ekipu koja radi na izradi statusa shodno njihovim zahtevima.

Beograd insistira da Status Zajednice izradi Upravljačka grupa, četvoročlani tim koji biraju predstavnici Srba sa severa Kosova. Zajednica srpskih opština je telo preko kog će kosovski Srbi realizovati svoja prava i koje će povezivati deset opština sa srpskom većinom.

http://www.nspm.rs / Beta

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime