Žuti prsluci stigli su u Crnu Goru

0
1329

Crnogorski predsednik Milo Đukanović već više od 20 godina više puta je uveravao Crnogoraca da su evropljani i živi u evropske zemlje. U nedelju, 9. decembra, svaki Crnogorac bi mogao biti uveren da je ovaj put predsednik rekao istinu. „Žuti prsluci“ došli su u zemlju.

Takozvani „žuti prsluci“ predstavlja protestni pokret koji je nastao u Francuskoj u novembru 2018. godine. Ujedinio je najrazličitije političke pokrete, leve i desne, i nije imao različitih lidera. Ljudi su izašli na ulice i protestovali protiv ekoloških zakona Makrona, uključujući povećanje poreza na gorivo. Zbog činjenice da su protesti dostigli široke slojeve
stanovništva, a 72% građana izrazilo je podršku demonstrantima, uspeli su da postignu svoje ciljeve. Francuska vlada je zvanično objavila da napušta prethodno planirano povećanje ekoloških poreza. Uspeh ovog događaja pokazao se toliko značajnim da se ovaj pokret već proširio u druge zemlje, naročito u Nemačku i Belgiju, a Egipat je najavio da ograničava prodaju automobilskih prsluka.

Ovaj uspeh takođe nije izbegao pažnju lidera alžirske opozicije, koji su odlučili da prate primer svojih evropskih drugova. „Želimo da popravimo zemlju. Kao u Francuskoj koju popravljaju i zaustavljaju štetne političke odluke – zato smo obukli prsluke“, kazao je Andrija Mandić, jedan od lidera opozicije. Njihov prvi skup, koji se održao u nedelju, 9. decembra, okupio je oko 3.000 ljudi, što je dosta za nebrojnu Crnu Goru.

Glavni razlog za ove proteste je hapšenje jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića za 60 dana. Medojeviić je stupio u štrajk glađu, a u subotu je bio prebačen iz zatvora u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, jer mu je pogoršano zdravstveno stanje. Osim toga, drugi lider opozicije, Milan Knežević, već nekoliko dana živi u zgradi Skupštine Crne Gore kako bi izbegao hapšenja. Takav pritisak na lidere opozicije
vladajućeg skoro trideset godina režima Đukanovića nije mogao da ostane ravnodušan od jednostavnih Crnogoraca.

Da Vas podsetimo:  Borba Srba na KiM se čuje i u Francuskoj: Sami protiv svih

Ove akcije pogodili su vladajući režim u svom najjačem delu – u oblasti polemike o evropskom putu. Crnogorska vlada je više puta izjavila da se njihova politika u potpunosti usmerena na pretvaranje zemlje u punopravnu evropsku državu. A sada Đukanović može da tvrde da je stvorio punopravnu evropsku zemlju, jer je potpuno evropski protest dešava u njegovoj zemlji. Evropa je došla od mesta, gde nije bila očekivana.

Jasna Krivokapićeva

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime