Koliko godina treba Vladi Srbije da Nišu otpiše dug za aerodrom?

0
387
Niški aerodrom / Foto: printscreen(juznevesti.com)

Iako je Grad poklonio aerodrom državi pre 3 godine, a gradonačelnica Niša u tajnosti zatražila otpis duga od centralnih vlasti decembra 2020, Vlada Srbije još nije otpisala nepravedni dug. NKD poziva državu da ne ignoriše zahtev gradonačelnice, a sve nadležne da pretnju kamatom od 6.313 evra dnevno “skinu Nišlijama s vrata”, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

“Zašto Nišu još nije otpisan dug, a nateran je da pokloni aerodrom, pitanje je od 6.313 evra dnevno, koliko iznosi kamata koja se Nišlijama formalno zaračunava već godinu dana (od 29. jula 2020). Da li građani Niša to već plaćaju ili će im neko “zelenaškim manirom” sručiti dug na glavu odjednom i u budućnosti blokirati Grad, nije poznato.

Pozdravljamo inicijativu gradonačelnice Dragane Sotirovski da od autoritarne centralne vlasti, koja je uzela aerodrom i ostavila dug, traži regulisanje tog pitanja i da Nišlije budu oslobođene kamate od 6.313 evra dnevno.

Pozivamo je i da to ne radi u tajnosti i da redovno obaveštava javnost dokle se stiglo s tim postupkom i šta je uradila u komunikaciji s Beogradom.

Galimatijas oko duga napravljen je pravno trapavom operacijom poklanjanja 2018, a sada to treba rešiti u četvorouglu Grad Niš – Ministarstvo odbrane- Direkcija za imovinu – Vlada Srbije.

Dokumenta do kojih smo došli pokazuju – u gradonačelničinom dopisu koji je podnela republičkoj Direkciji za imovinu jasno je naglašeno da pretnja ogromnom kamatom postoji. Direkcija je tražila da se Ministarstvo odbrane izjasni o modelima rešenja, a Ministarstvo je lopticu prebacilo na Vladu i predložilo da se dug pokrije iz republičkog budžeta, kako bi bilo i logično. Međutim, Vlada ćuti i ne izjašnjava se, prema dostupnim podacima.

Zahtevamo da Vlada hitno oslobodi Niš duga i to javno predoči.

Da Vas podsetimo:  Kladionice u Srbiji - bolest i nebriga

Ovako – Niš je strana u poslu koja konstantno gubi i kojoj se konstantno uzima, a ništa ne daje. Niš je dao stanove Vojsci 2011, izgradio nove na Bubnju isto za Vojsku, predao je aerodrom, a ostao mu je dug za zemljište.

Ovakav centralistički manir karakterističan prema gotovo svim lokalnim samoupravama u Srbiji”, navodi u saopštenju NKD.

izvor:http://jugpress.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime