Vežbe za istezanje na radnom mestu

0
745

Brzi razvoj tehnologije sve više “prikucava” ljude za stolice. Prema poslednjim istraživanjima, svako od nas u proseku provede oko 7,7 sati dnevno u sedećem položaju, a sve je više „sedećih profesija“.

Ako već morate da sedite, odvojite malo vremena za vežbe za istezanje koje vam mogu pomoći da ublažite bolove i sprečite ukočenost. Sledeće vežbe možete raditi 3 do 5 puta u toku radnog vremena, zavisno od toga koliko slobodnog vremena imate.

1. Sedite uspravno na stolici, stopala u širini kukova, pod pravim uglom. Nagnite glavu u levu stranu (kao da želite da dotaknete rame). Zadržite glavu u tom položaju 3 sekunde, pa se vratite na početni položaj. Ponovite isti potez, na suprotnu stranu.

2. U istom položaju kao za prethodnu vežbu, okrenite glavu na levu strane (kao da bradom pokušavate da dodirnete levo rame). Vratite glavu u početni položaj. Ponovite vežbu, ali glavu okrenite u desnu stranu.

3. Povucite bradu unazad, kao da želite da napravite podbradak. Ostanite u tom položaju 3 sekunde i opustite se.

4. Povucite ramena prema gore, bez pomeranja glave. Zadržite se u tom položaju 3 sekunde, pa ponovite još 5 puta.

5. Istegnite ruku horizontalno, držeći je za nadlakticu. Ponovite vežbu sa suprotnom rukom.

6. Uhvatite jednom šakom drugu šaku i ispruženu ruku istegnite iz ramena. Zadržite se u tom položaju 3 minuta, pa ponovite sa drugom rukom.

7. Upletite prste obe ruke na grudima, okrenite dlanove i istegnite ruke prema napred. Zadržite 3 sekunde i vratite u početni položaj.

8. Upletite prste obe šake, i stavite ih na potiljak. Opustite se. Ostanite u ovom položaju 3 sekunde, pa raširite ruke kao da pokušavate da spojite lopatice na leđima. Istegnite se što više možete.

Da Vas podsetimo:  Danica Crnogorčević dobila pesmu od Matije Bećkovića

Osim nepravilnog držanja tela, posledice dugotrajnog sedenja su i povećanje telesne težine, hronični umor, usporen rad creva, bolovi u donjem delu kičme, bolovi u zglobovima, koji mogu da dovedu do ukočenosti.

Ako se jave bolovi u zglobovima ili mišićima, bolno mesto se može namazati topikalnim analgetikom koji sadrži ibuprofen, koji može pomoći u otklanjanju tegoba i umirivanju bola. Ukoliko se tegobe i dalje održavaju, trebalo bi da kontaktirate lekara, koji će vas pregledati i odrediti terapiju.

Marija Puljecović 
Izvor: BIZLife

PODELI
Prethodni tekstSramota
Sledeći tekstPoruka mladima iz rasejanja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime