Motati kablove ili ostati na selu? Da li mladi zaista „beže“ sa SELA?

0
131

Tmurna sadašnjost, neizvesna budućnost!? Svakoga dana, od onih koji se često nazivaju „elitom“ možemo čuti konstataciju: Mladi ne žele da žive na selu, mladi beže sa sela, mladi neće da rade i sl. Međutim, da li je to zaista onako, kako nam ta „elita“ servira?

Nesumnjiva činjenica jeste, da se sela prazne poslednjih 30 godina, i da taj trend „nestajanja“ ne jenjava ni danas. Zašto je to tako? Zato što mladi ne žele da rade, ili ipak postoji nešto drugo, mnogo surovije od čega gotovo svi beže? Pa i sama „elita“

Treba samo uključiti elementarnu logiku, i sve će postatati kristalno jasno!

Šta mlad čovek zaista hoće? Odgovor je krajnje jednostavan. Mlad čovek hoće da radi, ali od svog radi hoće i da ZARADI. Ako nekome ovo nije jasno, i misli kako samo misle na „pare“, slobodno neka napusti ovaj članak!

Dakle, šta jedno selo treba da poseduje od sadržaja kako bi neko odlučio da svoju avanturu otpočne upravo tu, u tom selu?

-1. STABILNO NAPAJANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM

-2. STABILNA INTERENET KONEKCIJA

-3. STABILNO VODOSNABDEVANjE

Bez ispunjenja ova tri elementa, na čijim temeljima treba da se gradi društveni život svaki pokušaj „vraćanja“ života u nekom selu jeste BIZARAN!

Stani bre. Ko još hoće da živi u takvom mestu, da čim dune iole jači vetar bandere popadaju, i struje nema po nedelju dana? Ili, zamislite situaciju da sakupljate kišnicu kako biste imali iole neku vodu, kao što je to slučaj u jednom Šumadijskom selu ovih dana, čiji žitelji vode neizvesnu bitku za TEHNIČKU VODU!? Ili živite u selu, gde nema DOMETA za moblini telefon, dok je pristup internet konekciji misaona imenica!? Zaista bih voleo da upoznam nekoga, ko može da živi bez ova tri elementa!

Da Vas podsetimo:  Srbi Su Poreklom Sa Balkana (Helma) – Anatolij Kljosov Zabranjena Istorija

Kada se ispune ovi, NEOPHODNI USLOVI onda treba krenuti dalje, u oživljavanje nekog mesta/sela!

Idemo dalje. Šta je u samom početku potrebno? Logično, potrebna su sredstva za pokretanje bilo kakvog posla! (Ukoliko želimo da ŽIVIMO od sela) Kupiti kuću sa okućnicom, i par hektara zemlje nije preterano velika investicija, mada za mladog čoveka i to može da predstavi problem. Dalje, a šta da radimo bez traktora i priključnih mašina? Da kopamo ručno? Kada sve izračunamo, možemo doći do okvirne cifre od (za nekoga) vrtoglavih 70.000e. Ali tu nije kraj!

Nažalost, svi smo svesni činjenica da trenutno stanje u našoj poljoprivredi nimalo nije obećavajuće. Tako da treba računati i na nepredviđene okolnosti. Grad, mraz, suša i ostale nepogode. U slučajevima, da ste doneli odluku da se baviti samo jednom vrstom proizvodnje, a da istu niste osigurali neka vam je BOG u pomoć! Ako nemate, onu „kintu“ sa početka, cela priča oko „seoske avanture“ tu se završava. Ovo je jedna, krajnje opšta priča o tome.

Da se vratim na uvod. Mladi hoće da žive na selu, a ne da preživljavaju. Prošlo je vreme, kada je seljak radio od jutra do mraka i na kraju živeo od veresije tamo nekih trgovaca!

Ako bi sada završio pisanje ovog članka, neko bi pomislio da je na selu sve crno jbt, da tamo nema života uopšte itd.

Naravno da nije sve crno. Naša sela su prelepa, kao iz bajke. Zelenilo, čist vazduh i jednostavno zdrava sredina. Svako ko razmišlja da promeni svoj život, i pokuša nešto novo apsolutno je sada trenutak! Ali, igrajte po svojim pravilima a ne pravilima sredine. Radite kako vi mislite da treba. Ako vas upornost ne izda, kroz neki period zaista možete izgraditi svoj život, onakav kakav dolikuje pre svega mladom čoveku! Ako neko misli, da preko noći „zaradi“ milione, džipove i tako dalje GRDNO SE VARA! Ali, ako neko hoće da radi, onda je selo pravi izbor za njega!

Da Vas podsetimo:  Na Uneskovu listu kulturnog nasleđa će možda i domaća šljivovica

Umalo da zaboravim onu „elitu“ koja stalno iznosi čudne konstatacije, kako je SRBIJA jako mala zemlja da bi imala konkurentnu poljoprivredu, i da zemljište treba ustupiti stranim kompanijama da na istim grade fabrike. Verovatno u istim treba da motamo kablove, i živimo od 30.000 dinara mesečno, i još tapšemo i vičemo kako nam je sve super?!

https://gedzinasumadija.blog/

PODELI
Prethodni tekstJunakinja zlog doba
Sledeći tekstHod po ivici

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime