Od 1.800.000 do 5.000 vakcina za mesec dana kratak je put

0
555
Foto: printscreen

Broj vakcina koji je predsednik Srbije obećavao pre samo mesec dana bio je najobičniji paravan samopromocije i standardno laganje građana Srbije. O ovome svedoči i put koji smo prešli, od hvaljenja sa 1.800.000 doza do toga da do kraja godine u Srbiju stiže samo 5.000.

Aleksandar Vučić uveravao je građane Srbije da će naša zemlja do kraja decembra nabaviti 1,8 miliona vakcina. Da je ovu količinu nemoguće nabaviti, naročito ne do kraja godine, upozoravala je i struka.

Politička samopromocija i svakodnevna kampanja našeg predsednika, morala je pak da se nastavi. Kada je shvatio da tu količinu vakcina ne mogu nabaviti ni daleko bogatije zemlje, već da smo kako premijerka Brnabić reče (samo) bolji od Mozambika, obećao je novu cifru.

Milion, nekoliko stotina ili hiljada vakcina – brojevi su počeli da se smenjuju kao na nekoj javnoj aukciji ili sreći na igru. Tako je predsednik, samo nekoliko dana nakon obećanja 1,8 miliona smanjio brojku na 500.000 do milion.

– Država će dati sve od sebe da do kraja godine nabavi ne 10.000 ili 30.000 vakcina, već 500.000 do milion. Ne mogu da garantujem još, ali obećavam da će biti značajna količina, a ne samo neka manja – uveravao je Vučić.

Značajna količina spala je međutim na samo 5.000 doza vakcina do kraja godine, a vakcinisani će biti, kako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i najavio, samo korisnici staračkih domova.

Vlast se, nakon najava i realnih očekivanja da skorije neće stići dovoljne količine da se imunizuje šira populacija u Srbiji, i dalje ponašaju kao da su vakcine već na putu da spasu ljudske živote, srpsku ekonomiju i privredu.

Da Vas podsetimo:  Mislili smo da su pirati skoro pa izumrli a onda su ljudi počeli da dele piratski snimak filma Toma

Kraj godine se bliži, a da su dosadašnja obećanja bila samo to, jasno je svima. Kada će i u kojoj količini vakcine zapravo biti dostupne građanima više ne znaju ni oni koji brojke lažiraju.

Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime