Prevremeni izbori

0
1043

Svojevremeno, kada su Radikali pobedili na lokalnim izborima za opštinu Zemun, duhoviti Vuk Drašković je primetio: sreća pa su pobedili u samo jednoj opštini – da su dobili još jednu, Šešelj bi morao da ima dvokratno radno vreme. Drašković je tada aludirao na visoku popularnost Šešelja i ustrojstvo SRS, gde se znala jasna hijerarhija. Bez Šešelja SRS ne bi pobedila bilo gde, a i kada bi pobedila, teško da bi imao ko da vodi opštine.

Toma-Nikolic-Vucic-izbori

Slična stvar je danas vidljiva kod Srpske napredne stranke. Bez Aleksandra Vučića, Naprednjaci bi teško prešli cenzus, a unutar stranke Vučić se za sve pita. Pogotovo kada je reč o kadrovskim rešenjima. I zato je Vučić na muci. Dolazi vreme za raspisivanje lokalnih i pokrajinskih izbora. Kao predsednik vlade Vučić ne može stoprocentno da se posveti kampanji za lokal i pokrajinu, a tu će mu promaći i niz kadrova na listama za odbornike i gradonačelnike koji su mu problematični. Međutim, ključni problem za njega je što će u nizu sredina SNS proći loše. Ne samo da u najvećem broju opština Naprednjaci ne mogu dostići Vučićev rejting, već će biti i dobar broj opština gde neće dobiti najviše glasova. To može predstavljati početak urušavanja rejtinga SNS na republičkom nivou i samog Aleksandra Vučića. Otuda i njegova najava novih parlamentarnih izbora. Tako će Vučić „povući na gore“ lokalne liste i spasiti se od bruke koju može doživeti po opštinama.

Samo, srpski premijer se ovde može preračunati u jednoj stvari. On mora objasniti građanima zašto se raspisuju preveremeni paramentarni izbori? Zašto vlada daje ostavku na pola svog mandata? Zašto, ako nema problema u zemlji i ako Srbiji ide tako dobro kako nam on predstavlja? Građani su ga birali da vodi Vladu, a ne da sebi prepolovi mandat i zakazuje prevremene izbore. Obrazloženje koje je dao novinarima, da mnogi kukaju i govore kako nam nije dobro, pa da on, evo, hoće da vidi ima li podršku naroda, je neubedljivo.

Da Vas podsetimo:  „Prеtе nаm nеstаšicе brаšnа i gorivа zbog produžеtkа Vlаdinih morаtoriјumа“

Bolje da ga više ne spominje.

I neka ima u vidu sudbinu Borisa Tadića. I Tadić je sam sebi „skratio mandat“, odnosno dao ostavku na mesto predsednika Srbije. Mislio je da ako poveže predsedničke izbore sa parlamentarnim i lokalnim, može „povući liste DS-a na gore“. Izgubio je. Građani su ga kaznili. Upravo zbog ovoga što je prethodno navedeno. Nisu ga birali da podnosi ostavku pre vremena, već da vodi državu. Trebalo bi Vučić i toga da se podseti.

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime