Tabloidni vikend-ratnici

0
874

Foto: Unsplash/ Stijn Swinnen
Kraj prethodne sedmice obeležile su ponovne spekulacije medija da se na severu Kosova spremaju nemiri. U dizanju panike prednjačili su tabloidi tvrdeći da će Albanci tokom vikenda napasti Srbe i zauzeti sever Kosova, a njihove navode preneo je čak i pokrajinski javni servis RTV. Alo je otišao tako daleko tvrdeći da će tokom vikenda početi rat. Iako se njihove najave ni ovog puta nisu obistinile, tabloidi i danas nastavljaju sa dramatičnim najavama haosa na Kosovu.

Mnoštvo neutemeljenih vesti se proteklih dana pojavilo u medijima – od toga da Albanci pripremaju skori napad na Srbe, da KFOR zauzima hidroelektranu Gazivode, da Britanci spremaju pogrom Srba na Kosovu, do tvrdnji u Alo-u od petka da je na pomolu rat u narednih 48 sati.

Iako do rata nije došlo, pa čak ni do bilo kakvih incidenata, tabloidi ni danas ne odustaju od dramatičnih najava haosa na severu Kosova.

Tako Srpski telegraf danas piše kako „Englezi i Albanci spremaju novi udar” pošto je, kako tvrdi ovaj tabloid, „prethodni pokušaj udara za vikend propao jer su srpske službe odlično odradile svoj deo posla”.

Svoje tvrdnje baziraju na izjavama lidera radikala i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna i bivšeg obaveštajca Božidara Spasića.

Srpski telegraf navodi:
„Gazivode samo proba pred zajedničku akciju na Kosovu: Englezi i Albanci spremaju novi udar”.

Iako su mediji tvrdili da će tokom vikenda Albanci zauzeti Gazivode, jezero i hidrocentralu – važan energetski resurs za sever Kosova koji je pod kontrolom Elektroprivrede Srbije – to se nije desilo.

U subotu ujutru se na prilazu hidroelektrani pojavilo više vozila KFOR-a, a popodne je njihov broj smanjen na dva vozila, prenosi N1.

Da Vas podsetimo:  Milovanu Brkiću, vlasniku Tabloida, ukinut kućni pritvor, nastavak suđenja 22. januara

Iz KFOR-a su ovo objasnili vojnom vežbom i demantovali da su blokirali Gazivode i preuzeli kontrolu nad ovom hidrocentralom, navodeći da je situacija mirna i pod kontrolom.

Novinari N1 i televizije Prva koji su za vikend bili na terenu, saopštili su da je situacija na severu Kosova mirna, a da su na jezeru Gazivode kupači i ribolovci.

48 sati rat

Tenzija oko Kosova se zahuktala u petak uveče, kada je Kurir objavio „ekskluzivna saznanja” o tome da „Kosovski Albanci za subotu ujutru pripremaju upad na sever Kosova i zauzimanje akumulacije Gazivode da bi onemogućili da Srbi dobiju bilo šta na Kosovu”.

Dramatičnu najavu preneli su brojni mediji, pa čak i pokrajinski javni servis Radio-televizija Vojvodine.

Informer je u subotu obavestio čitaoce da je na Kosovu „vanredno stanje” i da su „Šiptari spremni da zauzmu Gazivode”, a svoje tvrdnje po već oprobanom šablonu baziraju samo na izjavama “dobro obaveštenih izvora iz bezbednosnih krugova”.

Ništa suzdržaniji u širenju panike nije bio ni list Alo na čijoj je naslovnici prvog dana vikenda osvanulo da „Šiptari danas pale sever Kosova”.

I Večernje novosti, pozivajući se na „dobro obaveštene izvore” u tabloidnom maniru spekulišu da Albanci spremaju udar na sever zbog “izmišljene spletke da se Srbi spremaju da proglase autonomiju”.

Večernje novosti i danas dodaju ulje na vatru navodeći da se kosovski Albanci na planini Bajgora ubrzano pripremaju za finalnu fazu otimanja severa Kosova. Za ove tvrdnje ne navode niti jedan jedini izvor.

Urednica portala Kossev iz Kosovske Mitrovice Tatjana Lazarević za Raskrikavanje navodi da to što situacija na severu Kosova deluje mirno, ne znači da se već idućeg momenta neće sve promeniti, te je zato veoma važno da se mediji, ali i političari, ponašaju odgovorno.

Da Vas podsetimo:  A sad sve iz početka: REM i po godinu dana odlaže izjašnjavanje o emisijama nacionalnih TV, najviše Pinka i Hepija

Zapaljive i kontradiktorne izjave političara, i besprizorne naslovne strane, zapravo jako utiču na svakodnevni život građana na severu Kosova. Dizanje tenzija dok je na terenu kakav-takav mir direktno izaziva strah, da ne pominjemo rizike od stvarne opasnosti”, navodi ona.

Čak i pod pretpostavkom, kaže Lazarević, da novinari koriste istinite operativne podatke koje su dobili od svojih izvora, to ne može biti dovoljno u ovako osetljivim situacijama.

Ja ne smatram da ne treba da izveštavamo o tenzijama, i da zatvaramo oči da ne bismo širili paniku. Operativni podaci su legitimni u novinarstvu, ali takav novinarski tekst mora da ima više ukrštenih izvora, novinar mora da detaljno izvesti o kontekstu i da opiše stvarnu situaciju na terenu. U suprotnom radi se o neprofesionalnom izveštavanju”, navodi Lazarević.

Marija Vučić

raskrikavanje.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime