Svet je zgrožen odlukom apelacije da oslobodi optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije

3
98

Sve značajne međunarodne organizacije koje rade za demokratiju, slobodu medija i bezbednost novinara snažno su osudile odluku Apelacionog suda da oslobodi okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

Predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija tokom protestne šetnje 11. aprila (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)

Pale su najteže moguće reči upućene sudu i vlastima u Srbiji za nekažnjavanje zločina počinjenog pre gotovo 25 godina. Zgražavanje i ocena da je to jeziv udar na celo društvo, zajednički su za sva reagovanja iz sveta.

Fotografije ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, sa kojih nas gleda pravo u oči, preplavile su društvene mreže i veb sajtove svih značajnijih međunarodnih medijskih organizacija, nakon što je Apelacioni sud objavio oslobađajuću presudu.

CPJ: Jeziva poruka medijima u Srbiji

CPJ (Komitet za zaštitu novinara) sa sedištem u Njujorku oštro je osudio oslobađanje umešanih u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i pozvao vlasti u Srbiji da nastave da rade na privođenju ubica pravdi.

„Oslobađajuća presuda bivšim pripadnicima srpske službe bezbednosti, koji su ranije osuđeni za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, veliki je udarac pravdi i svima onima koji su decenijama neumorno radili na okončanju nekažnjivosti ubistava“, rekla je Gulnoza Said, koordinatorka programa za Evropu i Centralnu Aziju u Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), a navodi se u saopštenju na njihovom veb sajtu.

CPJ podseća na osuđujuće prvostepene presude, kao i na činjenicu da su „Slavka Ćuruviju progonile vlasti u Srbiji zbog njegovog novinarskog rada”.

„Ovo šalje jezivu poruku već ugušenoj medijskoj zajednici u Srbiji da ubistva novinara prolaze nekažnjeno. Pozivamo vlasti Srbije da obezbede da svi umešani u ubistvo Ćuruvije budu privedeni pravdi.”

Jan Bratu pali sveću na mestu gde je Ćuruvija ubijen (foto: Slavko Ćuruvija fondacija)

OEBS: Gde je vladavina prava?

OEBS je na mreži Iks objavio saopštenje u kome vlasti u Srbiji podseća da se ponašaju suprotno obavezama koje su preuzeli da okončaju nekažnjivost zločina nad novinarima u Srbiji i sa ogorčenjem konstatuje da „nema pravde”:

„Misija OEBS-a u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu danas objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice.

Ova presuda značajno odstupa od prethodne dve prvostepene odluke suda i otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava. Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu podseća na obavezu koju je 57 država učesnica OEBS-a, uključujući i Srbiju, preuzelo potpisivanjem Odluke o bezbednosti novinara koju je Ministarski savet OEBS-a usvojio u Milanu 2018. godine.

Da Vas podsetimo:  Državno sufinansiranje medija - da li će se šta promeniti?

Ovom odlukom se, između ostalog, države učesnice pozivaju da „preduzmu delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost za zločine nad novinarima/kama“, i sa žaljenjem konstatuje da nema pravde i odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.”

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereza Ribeiro i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izrazili su zaprepašćenje zbog oslobađajuće presude.

„Uznemirujuća je činjenica da je taj slučaj i dalje bez rešenja, skoro 25 godina posle ubistva Ćuruvije. Nekažnjivost gnusnog zločina nije samo bolna za Ćuruvijinu porodicu i kolege, već je i razočaravajuća za celokupno srpsko društvo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nekažnjivost zločina nad novinarima u svakom društvu ugrožava njihovu bezbednost i slobodu medija.

Presuda pokreće ozbiljna pitanja vezana za vladavinu prava, ocenili su Tereza Ribeiro i Bratu.

Pavol Salaj (foto: Ctibor Bachraty/Biela vrana)

RSF: Poraz u borbi protiv nekažnjivosti zločina

Reporteri bez granica su objavili da su skrhani oslobađajućom presudom u žalbenom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ali obećavaju da će se boriti za pravdu.

„Poraženi smo oslobađajućom presudom u slučaju Slavka Ćuruvije. 25 godina nakon njegovog ubistva, žalbena presuda predstavlja težak udarac za borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima na Balkanu. Naše misli su usmerene ka porodici novinara i kolegama u regionu koji rizikuju da osete jeziv efekat po svoj dalji rad. RSF će nastaviti da se bori dok pravda ne bude zadovoljena u ovom simboličnom slučaju za slobodu štampe u Srbiji i šire”, napisao je Pavol Salaj, šef deska RSF, zaduženog za Balkan.

U saopštenju se osuđuje težak udarac borbi protiv nekažnjivosti na Balkanu, ali se istovremeno obećava da će RSF nastaviti da se bori za pravdu u ovom simboličnom slučaju.

RSF podseća da je Srbija zemlja kandidat za člansto u EU, ali da njen „sudski sistem ima ozbiljnih problema sa nezavisnošću”.

Da Vas podsetimo:  „Rijalitiji su šećerna vodica“: Da li će se Pink braniti do poslednjeg trenutka?

„Takav sud je odbio da potvrdi prvostepenu presudu i to zbog procesnih razloga i nedostatka dokaza o, između ostalog, nalogodavcu ubistva. Glavni urednik dnevnog lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin bio je kritički nastrojen prema tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću i zbog toga je brutalno ubijen 11. aprila 1999. u blizini svoje kuće u Beogradu”, podseća RSF i zaključuje da:

„Presuda predstavlja ozbiljan korak unazad u odnosu na prvostepeni postupak, u kojem su navodni počinioci prvostepeno osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.”

Poruke zvaničnika američke administracije takođe osuđuju i pozivaju na prekidanje prakse nekažnjivosti zločina nad novinarima.

„Obeshrabrujuće je videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo”, objavio je na mreži Iks američki ambassador Kristofer Hil.

U saopštenju Stejt departmenta, koji je objavio Glas Amerike, poziva se globalna zajednica da ne dozvoli nekažnjivost zločina nad novinarima:

„Potvrđujemo našu posvećenost okončanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i pozivamo globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti onih koji usmeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike”, dodaju iz Stejt departmenta.

Maja Sever: Strašan udar na novinare

Među značajnim pojedincima koji su osudili oslobađanje okrivljenih za ubistvo novinara je i predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever. Ona je ocenila da je presuda strašan udar na novinare i medije u Srbiji.

„Oslobađajuća presuda optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije strašan je udar na novinare i medijsku zajednicu u Srbiji, ali i na demokratiju i vladavinu prava„, napisala je Sever na društvenoj mreži Iks.

Ona je dodala da je ovo „potpuni slom sistema koji šalje jasnu poruku da zločin, ubistvo novinara, ostaje nekažnjeno”.

Dominik Predalije (IFJ): Ubice na slobodi – uvreda za demokratiju

„Strašan udarac za slobodu štampe. Nekažnjivost atentatora na novinare i njihovih sponzora je uvreda za demokratiju!”, napisala je na mreži Iks Dominik Predalije iz IFJ (Međunarodna federacija novinara)

Da Vas podsetimo:  Vučić se u prvih osam meseci ove godine direktno obratio više od 190 puta

“Skoro 25 godina kasnije, ubice #SlavkoCuruvije i dalje šetaju na slobodi.

Masimo Morati (Opservatorija za Balkan): Udar na nadu

“Odluka Apelacionog suda u Beogradu i oslobađajuća presuda bivšim čelnicima Državne bezbednosti je udar na nadu porodice da će pravda biti zadovoljena.

Nekažnjivost u #Srbiji se nastavlja”, ocenio je Masimo Morati iz Opservatorije za Balkan, Kavkaz i Transevropu.

IPI: Razoran udarac medijskoj slobodi

Međunarodni institut za štampu (IPI) koji čini globalna mreža urednika, novinara i medija koji se bore za slobodu štampe, objavila je na mreži Iks da „oslobađanje službenika Državne bezbednosti koji su dva puta osuđeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine predstavlja propast vladavine prava i razoran udarac „medijskoj slobodi i borbi protiv nekažnjivosti”.

Kada je u aprilu prošle godine obeležavana godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije, devet međunarodnih organizacija poručilo je da će presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije biti najveći test za demokratiju, vladavinu prava i slobodu govora u Srbiji. Najugledniji borci za slobodu i sigurnost novinara odali su tada počast Slavku Ćuruviji. Država Srbija je ovakvom odlukom suda odgovorila i pokazala na kojoj strani te borbe se nalazi.

Država pokazuje da nije sposobna ili da ne želi da reši ubistva novinara

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalist, regionalna balkanska mreža, saopštili su da su razočarani odlukom Apelacionog suda.

„Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Ovom presudom država pokazuje da nije sposobna ili ne želi da reši slučajeve ubistava novinara. Takođe, šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštititi”, navodi se u njihovom saopštenju.

„Odugovlačenje u istragama ubistava novinara manir je koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce. Novinari u Srbiji inače se osećaju nebezbedno, što pokazuju svi međunarodni i domaći izveštaji o slobodi medija, a sa ovakvom presudom taj osećaj samo će se pogoršati”, zaključuje se u saopštenju.

3 KOMENTARA

 1. Ko s djavolom tikve sadi…… o glavu mu se obijaju. Дотичног „новинара“ а опште познатог сарадника СДБ, данас бране белосветски хохштаплери?!

 2. Nisam pravnik pa sa te strane viđeno, ne mogu da komentarišem oslobađanje osuđenih za ubistvo Ćuruvije. Znam jedino da bi u svim državama EU gde vlada pravo, i gde su sudovi nezavisni od politike i države, ako JEDINI SVEDOK I OČEVIDAC UBISTVA, jer drugih konkretnih dokaza očigledno nema, uporno tvrdi da osuđeni nisu pucali na Ćuruviju, ma koliko to nekima čudno zvuči, okrivljene, ako ne postoje neki drugi jaki dokazi- npr. DNK uzorci ubica na mestu zločina, na telu ubijenog, na oružju kojim je čovek ubijen itd. okrivljene MORAO da oslobodi krivice. Jer kako ono beše – od starih Rimljana do danas još uvek važi izreka „In dubio pro reo“- u nedostatku dokaza (sudi se) u korist okrivljenog. Znamo da je istraga od početka vođena traljavo, nevoljno i očito nestručno -slično današnjim istragama u slučajevima Belivuk, Jovanjica i dr. i očigledno na pritisak nekih političara CILJNO da se okrive pojedinci i bez valjanih dokaza. Ili je istraga morala da dokaže da Ćuruvijina supruga -iz samo njoj znanih razloga -laže i brani počinioce. To se očigledno nije dogodilo i sud je morao da odradi to što je uradio- slično sudovima u EU, da oslobodi navodne počinioce (još) nedokazanog zločina. Svaki ubijeni novinar je jedan ubijeni previše -ali ako hoćemo pravdu i nezavisan rad sudstva, u nedostatku valjanih dokaza, u sopstvenom interesu, moramo da prihvatimo i ovu, za mnoge NESTVARNU STVARNOST!

 3. Славко Ћуривија је, пре свега, био сарадник УДБ-е и као такав није смео то
  да повезује са својом струком – новинарством, а он је то учинио и платио
  главом.
  “Иначе Ћурувију су убили јер им је претио да ће објавити податке које зна
  док је био УДБИН АНАЛИТИЧАР. Да,баш тако, ко се сећа!
  А то што Ћурувија није знао са киме има посла,то је његов проблем.“
  “Ко са ђаволом тикве сади о главу му се лупају.“
  Убиство се ничим не може оправдати, али томе је допринео и сам Ћуривија,
  а није морао.
  Дакле, сам он је саучесник у сопственом убиству!
  На слици:
  “Predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija tokom protestne šetnje 11.
  aprila (foto: Marko Risović / Slavko Ćuruvija fondacija)“ су ликови проседих/седих
  глава који су непосредно учествовали у сатанизовању Србије пред
  бомбардовање 1999., а међу њима, први слева – VERAN MATIĆ?!
  И да поновим предходни коментар:
  “Ово је углавном “судбина“ свих људи који изневере службу за коју су
  радили па се приволе некој другој служби.”
  Убиство не оправдавам, али то је део ризика који свесно преузима сваки
  сарадник било које службе у свету.
  Свака служба ДБ било које државе на свету тако поступа са “бегунцима“
  из својих редова.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime