U Crnoj Travi u toku 2018. godine nije rođeno nijedno dete…

1
796

Iz Matične službe opštine Crna Trava stiglo je obaveštenje da protekle godine u ovoj planinskoj opštini nije rođeno nijedno dete i nije sklopljen nijedan brak.Ranije je u samom opštinskom središtu, ali i selima ove opštine preminulo 35 osoba, pa je tako ionako nepovoljna demografska slika ovoga kraja još više pogoršana, piše Politika.

Zbog sve manjeg broja dece radi samo OŠ „Aleksandar Stojanović”, u samom opštinskom središtu i „isturenim odeljenjima” u Sastava Reci, Gradskoj i Krivom Delu, gde nastavu u 12 odeljenja pohađa 33 učenika, a u Krivom Delu je samo jedan đak prvak.

Crna Trava je odavno prepoznatljiva kao „kolevka neimarstva”, jer nema značajnijeg objekta u nekadašnjoj „velikoj Jugoslaviji” koji nisu gradili upravo Crnotravci. Ipak, stvari se ubrzano menjaju, jer u ovdašnjoj Tehničkoj školi, posle okončanja školske godine, neće više biti smera za građevinske tehničare.

Zbog skromnog interesovanja taj smer se ukida, ali će se đaci i dalje školovati za geodetske tehničare. Nastavljajući tradiciju, škola je izrasla u jednu od najsavremenijih u Srbiji, a njeni koreni datiraju iz 1919. godine, kada je i otpočeo da se realizuje kamenorezački kurs. Škola ima Dom učenika, u kome stanuje i hrani se sedamdesetoro učenika poreklom iz drugih krajeva Srbije.

Opština Crna Trava obuhvata teritoriju od 312 kvadratnih kilometara, a prema popisu iz 2011. godine u njoj je u 25 naselja evidentirano 1.663 stanovnika. Prema gustini naseljenosti, Crna Trava pripada grupi najređe naseljenih u Srbiji (pet stanovnika na jednom kvadratnom kilometru), a polovina naselja ima manje od 100 stanovnika. Ovde se, inače, dramatično pogoršala demografska slika, jer je u periodu od 1948. godine broj stanovnika smanjen 5,3 puta!

Izvor: opanak.net

1 KOMENTAR

  1. Dva naslova,jedan ,,U CRNOJ TRAVI NIJE ROĐENO NI JEDNO DETE U 2018 A NIKOLA PETROVIĆ VUČIĆEV KUM I NJEGOVA SUPRUGA SU VLASNICI DVE VILE PO DVA MILIONA EVRA.TO JE OGLEDALO DANAŠNJE SRBIJE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime