Vreme je za zimnicu na starinski način: Spremite ljutenicu prema orginalnom receptu

0
537
Foto: printscreen

Zimu kod nas Srba teško je zamisliti bez dobre standardne zimnice koja zaista daje ukus jelima kada nam se jelovnik ograniči. Zato se spremite na vreme i začinite zimu na tradicionalan način uz staru dobru ljutenicu.

Potrebno je: 2 kg ljutih srcolikih papričica, 5 kg paradajza, 250 g šećera, 3 dl sirćeta, 2 dl ulja, seckana veza peršuna, seckana veza celera, iseckana velika glavica belog luka, 4 kašike soli, 20 zrna bibera, 2-3 lista lorbera.

Foto: printscreen

Priprema: Svaku papričicu izbušiti na 8-10 mesta. Kad svi sastojci, osim paradajza i belog luka proključaju, staviti paprike i kuvati 30 minuta. Zatim dodati oljušten i izgnječen paradajz, pa kada se masa prepolovi, dodati i beli luk. Sipati u vrele tegle i ostaviti da se preko noći otvorene tegle ohlade u rerni.

Savet plus: Prapričicama prvo odseći peteljke u ravni s krunicom.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime