Zimu kod nas Srba teško je zamisliti bez dobre standardne zimnice koja zaista daje ukus jelima kada nam se jelovnik ograniči. Zato se spremite na vreme i začinite zimu na tradicionalan način uz staru dobru ljutenicu.
Potrebno je: 2 kg ljutih srcolikih papričica, 5 kg paradajza, 250 g šećera, 3 dl sirćeta, 2 dl ulja, seckana veza peršuna, seckana veza celera, iseckana velika glavica belog luka, 4 kašike soli, 20 zrna bibera, 2-3 lista lorbera.
Priprema: Svaku papričicu izbušiti na 8-10 mesta. Kad svi sastojci, osim paradajza i belog luka proključaju, staviti paprike i kuvati 30 minuta. Zatim dodati oljušten i izgnječen paradajz, pa kada se masa prepolovi, dodati i beli luk. Sipati u vrele tegle i ostaviti da se preko noći otvorene tegle ohlade u rerni.
Savet plus: Prapričicama prvo odseći peteljke u ravni s krunicom.
Izvor: opanak.rs