Kako je Kolubara plaćala angažovanje privatne mašine 25 sati dnevno

0
1086

Gotovo neprimetno je u javnosti prošla vest da je početkom ove godine počelo suđenje po optužnici za zloupotrebe u Rudarskom basenu Kolubara, posle nekoliko godina odlaganja i dopuna optužnice. Uprkos činjenici da je ovo jedno od najvažnijih preduzeća, iz čijeg uglja se proizvodi polovina struje u Srbiji, uprkos očiglednim dokazima o zloupotrebama, optužnica je stupila na snagu posle pet godina, a njome je obuhvaćeno samo godinu i po dana poslovanja ovog rudarskog basena.

kolubaraTužilaštvo nije saopštilo detalje dugo iščekivane optužnice, a prema pisanju medija, njome je obuhvaćeno 11 rukovodilaca ovog rudarskog basena i 16 vlasnika i direktora privatnih preduzeća. Optužnica je odnosi samo na godinu i po dana poslovanja Kolubare.

Prema svemu što je objavljeno, u optužnici se rukovodstvo Kolubare tereti da je od privatnih firmi iznajmljivalo mehanizaciju od juna 2006. godine do decembra 2007. Godine i onda kada ta mehanizacija Kolubari nije bila potrebna.

Insajder je još 2011. Godine u serijalu „Prevara veka“ izneo brojne dokaze o tome kako je Kolubara mašine privatnih firmi plaćala i  kada stoje u mestu. Otkriveno je između ostalog i to da su troškovi za zakup mehanizacije rasli dok je proizvodnja uglja opadala ili stagnirala.

Prema dokazima do kojih smo došli, mašine Kolubari iznajmljivala i firma u kojoj je suvlasnik bio Dragan Tomić, koji je istovremeno bio direktor Kolubare. Otkriveno je da je Kolubara plaćala i kada u izveštajima o angažovanju jedne mašine stoji da je jedan čovek upravljao 24 sata dnevno, četiri dana za redom, bez prestanka.

Kolubara je plaćala i mašine privatnih firmi, koje su prema izveštajima, radile 24 sata ceo mesec bez prestanka.

Da je broj sati drastično uvećevan u izveštajima o angažovanju privatnih mašina, pokazalo je i to da je Kolubara plaćala čak i kada se navodi da je mašina privatne firme radia 25 sati u jednom danu.

Da Vas podsetimo:  Roditelji optuženi da nisu vakcinisali dete, a BEBA ŽIVELA SAMO SAT I PO!

Prema istraživanju Insajdera, drastičan rast za troškove mehanizacije počinje 2006, da bi troškovi počeli da se smanjuju 2010.

Činjenica je da optužnicom nije obuhvaćen period kada su mašine u Kolubari imale firme Dragana Markovića Palme. Njegov prijatelj Radosav Savatijević Kene tada je čak kratko bio i član Upravnog odbora EPS-a, u čijem je sastavu i Kolubara. Za razliku od Dragana Markovića, Savatijevićevi poslovi sa Kolubarom obuhvaćeni su optužnicom pošto je tom preduzeću iznajmljivao mašine i u periodu kada je bio samo privatnik, a na koji se optužnica odnosi.

U poslu su, kako je tada kroz dokumentaciju prikazano u Insajderu, bile angažovane i mašine brojnih privatnih firmi koje su bile povezane s rukovodstvom preduzeća, od kojih je najveći broj imao i stranačke funkcije.

Zakup mehanizacije od privatnih firmi samo je jedan od mehanizama moguće zloupotrebe koje je Insajder otkrio još 2011.

https://insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime