Od Pokajnice do prve seoske osnovne škole u Srbiji! Važni događaji odigrali su se baš na planjanskom tlu!

0
48
foto:Volim Srbiju

Velika Plana je široj javnosti najpoznatija po Radovanjskom lugu, mestu gde je ubijen vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović, ali se na području ove opštine nalazi još nekoliko istorijskih lokaliteta i znamenitosti koje imaju značaj za celi srpski narod, za njegovu istorijsku i duhovnu vertikalu.

To su manastir Koporin, u kojem se čuvaju prst Jovana Krstitelja i, po tumačenju SPC, mošti Despota Stefana Lazarevića, crkva u Radovanjskom lugu, manastir Pokajnica, podignut u znak pokajanja zbog Voždovog ubistva i prva seoska osnovna škola u Srbiji sagrađena južno od Save.

Kad imaju zdravstvenih problema, posebno sa vidom, ljudi iz Velike Plane ali i iz drugih krajeva Srbije pomoć ne traže samo kod lekara, već i u obližnjem manastiru Koporin. Rašireno je verovanje da umivanje vodom iz česme koja se nalazi pored manastira poboljšava vid, pomaže zaceljivanje svih rana i leči sterilitet, pa mesto posećuju vernici iz svih delova Srbije.

Po legendi, lekovitost koporinske vode otkrio je, pre šest vekova, despot Stefan Lazarević, i koristio je za ispiranje rana svojih vojnika.

Volim Srbiju

U znak zahvalnosti, u šumi iznad potoka, sin kneza Lazara i kneginje Milice podigao je crkvu, oko koje je, u novije vreme, sagrađen sadašnji manastirski kompleks. Njega, pored crkve Svetog Stefana, prvog velikomučenika i arhiđakona, sačinjavaju zimska kapela, zvonara, konaci sa salama za goste, manastirski vinogradi i šuma sa izvorom lekovite vode.

Pisanih i drugih dokaza o vremenu kad je crkva podignuta nema. Na osnovu ktitorskog portreta na zapadnom zidu crkve, gde je Stefan Visoki prvi put prikazan sa znacima despotskog dostojanstva, krunom, skriptom i dolamom, istraživači su zaključili da se to dogodilo posle čuvene Angorske bitke 1402 godine, u kojoj je srpska vojska, pod despotovom komandom odigrala značajnu ulogu.

Da Vas podsetimo:  Radnici, radnici

Ispod portreta počivaju mošti za koje SPC veruje da pripadaju upravo Despotu Stefanu, mada su najnovija istraživanja i obavljena DNK analiza zaključili da despot počiva u svojoj najvećoj zadužbini, manastiru Manasija, kod Despotovca.

Vladika Braničevski Ignjatije ne dozvoljava da se izvrši DNK analiza moštiju u Koporinu, uz filozofsko obrazloženje da despot počiva „tamo gde narod veruje da je on sahranjen“.

Široj javnosti malo je poznato da se u manastiru Koporin nalazi i prst Jovana Krstitelja. Prst je deo svetiteljeve ruke koja se čuva u Cetinjskom manastiru, u srpskoj Crnoj Gori i jedna je od najvećih sačuvanih hrišćanskih relikvija.

Prst se čuva u staklenoj škrinji, koja je u zimskom periodu posetiocima izložena u zimskoj kapeli, a na Cveti se prenosi u crkvu Svetog Stefana.

U zoru 26. juna 1817. godine u Radovanjskom lugu, desetak kilometara od Velike Plane prema Rači i Viševcu, rodnom mestu Đorđa Petrovića Karađorđa svirepo je ubijen vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe.

Ubistvo je naručio Karađorđev kum knjaz Miloš Obrenović, organizovao ga je drugi voždov kum, knez smederevske nahije, Vujica Vulićević a zločin je izvršio Nikola Novaković. Zajedno sa Karađorđem tu je ubijen i njegov pratilac Naum.

Karađorđevo telo je prvo bilo sahranjeno u Radovanjskom lugu a kasnije je, voljom njegovih naslednika, preneto u Topolu, gde je sjedinjeno sa odsečenom glavom. Igrom sudbine, svi učesnici ovog tragičnog događaja su nesrećno završili živo a u nekoliko sledećih decenija zatrla im se porodična loza.Po naređenju kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na mestu ubistva je 1936. godine podignuta crkva, umanjena verzija crkve na Oplencu, zadužbine Kralja Petra.

Narod je crkvu nazvao Zahvalnica, a SPC joj je dala ime Svetog argangela Gavrila. Oltar crkve je na mestu gdje je Karađorđe ubijen na spavanju, a u naosu crkve je izložen Karađorđev portret u prirodnoj veličini, rad poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića. Karađorđe je prikazan u trenutku kada se hvata za srebrnu sablju, obučen u narodno crno odelo, sa crvenom lentom preko grudi kao znakom dostojanstva. Portret je urađen tako da voždove oči prate posetioca gde god da stane.

Da Vas podsetimo:  Svetska senzacija u Srbiji: Neverovatno otkriće “fosilnih” brodova u Viminacijumu
Volim Srbiju

Na sredini puta između Radovanjskog luga i Velike Plane nalazi se manastir Pokajnica, sa crkvom koja je posvećena Svetom Nikoli. Crkvu je 1818. godine podigao Vujica Vulićević. Veruje se da je to učinio da bi okajao grehe zbog organizovanja ubistva kuma Karađorđa, ali nije razjašnjeno zašto crkvu pokajnicu nije podigao na mjestu ubistva, nego pet kilometara dalje.

Desetak kilometara od Velike Plane, u Krnjevu, nalazi se prva seoska škola u Srbiji, koja je otvorena 1779. godine. Podignuta je pored crkve brvnare posvećene Svetom Đorđu koja potiče iz prve polovine 18. veka i jedna je od najstarijih crkvi brvnara u Srbiji.

Opština je školu renovirala a nastavnici iz obližnje krnjevačke osnovne škole, koja nosi ime Vuka Karadžića, u njoj povremeno organizuju nastavu. Da se deca na licu mesta napiju znanja sa izvora istorije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime