PANČEVAČKA HEROINA KATARINA: Samohrana majka troje dece i borkinja protiv nasilja dobila nagradu Evropske Unije!

0
71

Krajem maja južnim Banatom proširila se lepa vest da su čak dve nagrade na konkursu „Oni su heroji” stigle u ovaj kraj. I obe su zaslužile žene: jedna je Suzana Božanić iz Kovina, koja se pre 17 godina susrela s karcinomom dojke i od tad utiče na podizanje svesti žena o važnosti prevencije, a druga Starčevka Katarina Deninger, veliki humanitarac i osnivač Udruženja „Majke sa troje dece”.

Katarina je rođena 1983. godine i sama je majka troje dece, Aleksandre (15), Miloša (13) i Jovana (8). U Pančevu i okolini mnogi je znaju po humanitarnim akcijama koje je sama pokrenula ili u kojima je učestvovala uvek dajući 101% sebe. Teško da postoji velika porodica u Pančevu koja muči neku muku, a da Katarina nije čula za nju i pohrlila da priskoči u pomoć. Ona aktivno pomaže i majkama žrtvama nasilja i mnoge je od njih spasla i pomogla im da ostanu uz svoju decu i da ne izgube krov nad glavom. Baš oni kojima je najviše pomagala su je i nominovali za heroinu.

U četvrtak, 8. juna, u „Bitef art kafeu” u Beogradu, pobednicima konkursa, kojih ima ukupno deset, uručene su nagrade.

Na konkurs, koji već treću godinu zaredom organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac”, pristigao je veliki broj priča heroja koje su predložili njihovi sugrađani, prijatelji i saradnici.

–Konkurs je pokrenut sa ciljem da se prepoznaju i nagrade pojedinci koji su pokazali nesebičnu energiju i posvećenost zajednici, a svojim dobrim delima su primeri čovekoljublja i solidarnosti. O tome koliko u Srbiji ima heroja koji čine dobra dela za svoju zajednicu svedoči i veliki broj pristiglih prijava. U takmičarskom delu konkursa našle su se 172 prijave, i za njih je tokom mesec dana glasalo više od 150.000 ljudi iz svih gradova Srbije – navode u Fondaciji „Ana i Vlade Divac”.

Da Vas podsetimo:  Kako su srpske porodice dobijale koju će slavu slaviti?

Odabrani heroji nagrađeni su poklonima kompanija koje su se priključile inicijativi, a to su: Fudbalski savez Srbije, Beo Zoo vrt, Lidl, Nestle, Bambi, Koka-Kola Srbija i DM. Glavnu nagradu, vaučer za dvodnevni izlet kroz Istočnu Srbiju, ove godine dodeljuje EU za turizam i kulturno nasleđe.

–Uz ovih deset izabranih pobednika, zahvalnost i poštovanje odajemo i svim ostalim nominovanim herojima kao i svima onima koji svojim dobrim delima svakako to zaslužuju. Ideja ovog konkursa je da ovi ljudi, naši lokalni heroji, budu primer za mnoge druge, jer jedino kroz solidarnost i humanost možemo prevazići izazove – istakla je na dodeli nagrada Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”.

 

Osim Katarine Deninger i Suzane Božanić nagrade su dobili i: Marija Rajčić iz Kučeva, Jova Ristić iz Vranja, Tatjana Obradović iz Čačka, Aleksandra Marić iz Apatina, Anita Petrović iz Niša, Branka Kovačević iz Beograda, Mina Gavrilov iz Novog Sada i Gordana Petrović iz Novog Pazara.

Kao i većina humanitaraca Katarina Deninger nije želela da priča o sebi i svojim delima. Pristala je jedino da kaže nešto više o aktivnostima samog udruženja i o tome koliko joj ova nagrada znači.

–Nisam ni sanjala da ću od 172 kandidata ući ni u uži izbor od 20 heroja, a još manje da ću biti pobednik. Nisam mogla da verujem kada je telefon počeo da zvoni i kad su prijatelji krenuli da mi javljaju da sam zvanično među deset odabranih. Nagrada mi znači mnogo, jer promoviše dobročinstvo i humanost što i jeste plan Fondacije i EU – rekla je Katarina.

Ona je podsetila da je Udruženje „Majke sa troje dece” nastalo 2016. godine.

–Prvo smo osnovali Fejsbuk grupu kako bismo se borili za velike porodice, a nakon toga nastalo je i udruženje. Za nas se najpre čulo zbog peticije kojom smo zahtevali naknade za treće i četvrto dete, jer u to vreme nije postojala nikakva vrsta pomoći u tim slučajevima. Skupili smo 100.000 potpisa i nakon toga usvojen je Zakon o populacionoj politici, gde je napokon zaživela neka vrsta pomoći za porodice sa troje i četvoro dece – priča Katarina o počecima rada svog udruženja.

Da Vas podsetimo:  Cena sreće u Srbiji je 1500 evra

Velike stvari nastavile su da se dešavaju i kada se činilo da je cilj dostignut.

–Došla sam na ideju da bismo preko udruženja i Fejsbuk stranice mogli da organizujemo i akcije razmene garderobe, opreme za bebe koja je prilično skupa, obuće i svega onoga što nam je višak, a nekome može pomoći. Dogovor je bio da se razmenjuje ono što je još uvek upotrebljivo. Priča se proširila pa smo počeli da skupljamo i hranu, kućnu hemiju i kozmetiku za porodice koje su na rubu egzistencije. Organizovali smo potom i akcije prikupljanja novčanih sredstava za komunalije takvim porodicama. Oblačili smo maturante i obezbeđivali im frizure, džeparac i šminku. Organizovali smo dodele paketića i pozivali donatore velikih kompanija da nam se pridruže – priseća se Katarina svih velikih dela koja su ona i njeni saborci do sada realizovali zajedničkim snagama.

Kako se udruženje širilo, tako su i akcije bivale sve uspešnije.

–Razmenjivali smo udžbenike, što je prilično veliko olakšanje za budžet, pogotovo kad je u kući mnogo dece, a nastavni plan i same knjige se svake godine menjaju. Cilj nam je bio da stvorimo jednu veliku porodicu u kojoj svi međusobno brinu jedni o drugima i pomažu se. Krenule su saradnje sa drugim organizacijama i učešća na raznim manifestacijama. Nesebičnu podršku velike porodice su dobile od čuvenog stolara Mileta koji je takođe neposredno nalazio donatore za sve njih, a često je i sam bio donator – ističe Katarina.

Za kraj, otkriva nešto i o daljim planovima udruženja.

–Danas je iza nas veliki posao, a ispred nas još veći izazov. Naše društvo nije savršeno, te stoga svako od nas mora uložiti trud i rad da bismo ostavili nešto budućim pokolenjima. Pre toga im moramo dati motiv da i oni učine nešto dobro za svoju okolinu. Ako bilo koji mladi čovek učini nešto lepo za nekoga i pokloni nekome bar jedan osmeh, sigurna sam da će učiniti to opet jer će videti koliko je to poseban osećaj. Tako je, verujem, na početku bilo i sa svakim od nas koji smo nominovani za nagradu Evropske unije – ističe ova pančevačka heroina.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime