Plate rastu iz meseca u mesec; nemamo otpuštanja u doba krize

1
220

„Plate rastu iz meseca u mesec, pri tome u doba najveće ekonomske krize mi nemamo otpuštanja”

Siniša MaliMinistar finansija o ekonomskoj politici Srbije (TV Prva, 28. avgust 2021. godine)

 

 

U subotu, dan nakon što je održan sastanak kolegijuma Socijalno – ekonomskog saveta, ministar finansija Siniša Mali gostovao je u jutarnjem programu televizije Prva. Tema razgovora na sastanku bilа je minimalnа zaradа.

Ministar Mali je iskoristio priliku da podseti da je u poslednjih 18 meseci aktuelna pandemija izazvana virusom korona, a samim tim je aktuelna i „najveća i najteža ekonomska kriza“, kao i da naglasi da će uprkos tome, osim povećanja minimalca, biti postignut i cilj da do kraja 2025. godine prosečna zarada u Srbiji bude 900 evra.

Razlog tome on vidi u odgovornoj ekonomskoj politici Srbije.

Odgovorna ekonomska politika usmerena ka tome da nam raste životni standard građana Srbije, da nam plate rastu iz meseca u mesec, pri tome u doba najveće ekonomske krize mi nemamo otpuštanja, imamo dostignut nivo zaposlenosti i konačno održali smo finansijsku stabilnost“, objasnio je Mali.

Istinomer je pitao ministra za objašnjenje ove izjave, ali odgovor iz njegog kabineta nije stigao.

Plate rastu iz meseca u mesec

Siniša Mali postao je ministar finansija u maju 2018. godine. Tada je prosečna neto zarada po zaposlenom u Srbiji iznosila 50 377 dinara. Naredna dva meseca prosečna neto zarada iznosila je oko 49 hiljada i 200 dinara, dok je u septembru iznos prosečne zarade bio 47 920 dinara.

Do kraja te godine, uočava se povećanje zarade, da bi početkom 2019. godine ona iznosila nešto više od 54 i po hiljade dinara. Prema podacima za 2019. godinu, jasno je da je prosečna neto mesečna zarada u februaru, junu, avgustu i septembru bila niža od mesečne zarade meseca koji im je prethodio.

Da Vas podsetimo:  Glavni pregovarač Prištine: Vučić u Briselu kaže da razume da treba da prizna Kosovo, a u Beogradu tvrdi suprotno

Sledeća, 2020. godina, počela je sa mesečnom prosečnom neto zaradom nešto manjom od 60 hiljada dinara, ali je nakon proglašenja vanrednog stanja, u aprilu i maju, kao i avgustu te godine, došlo do smanjenja mesečne zarade.

Ove godine, prosečna neto mesečna zarada po zaposlenom iznosila je u februaru 62 280 dinara, dok je u januaru 63 109 dinara. Plata u aprilu ove godine bila je 64 948 dinara, što je manje u odnosu na prethodni mesec mart, kad je iznos bio 65 289 dinara.

Dakle, nije istina da plata raste iz meseca u mesec.

https://www.istinomer.rs/

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime