Skupština opet liči na skupštinu #Parlament

0
28
Foto: : parlament.gov.rs

Kada bi zakonodavni rad Skupštine Srbije bio pod lupom javnosti kao što je ovih dana bio izgled pojedinih narodnih poslanica, ni jedan štetan član zakona se ne bi provukao. Oni koji nisu preračunavali koliko je silikona u čijim ustima, nego eventualno poslušali šta se u plenarnoj sali priča, mogli bi da daju prvu ocenu – neće biti lako. Možda bi pomogla jedna sportska metafora – brojčano jača ekipa dugogodišnjih pobednika, drastično je podmladila tim, pa igrači “hvataju na snagu“, ali moraju još mnogo da vežbaju kako bi zablistali. Druga, povratnička ekipa ima znatno veći broj odličnih pojedinaca veterana koji su sami za sebe fenomenalni, ali se vidi da nisu tim i teško da će ikada postati. Početna naelektrisana atmosfera bila je očekivana, pa ako bismo prognozirali – ovaj sastav pun mandat od četiri godine izdržati neće.

Prva sednica skupštine Srbije u 13. sazivu trajala je dva dana, a posla je bilo za najmanje četiri. Zašto je neko odlučio da se legalan posao radi nekako na silu, da se u startu ostaje posle ponoći kao da se nešto krije? Zašto se čeka poslednji trenutak, a onda glumi hitnost, to zna samo onaj ko je isplanirao da se prvog dana položi zakletva i ništa više, a da se onda drugog dana radi od deset do jedan posle ponoći. Organizacione sposobnosti – sedi jedan.

Početna tolerancija

Opet, ta nova skupština u kojoj će biti opozicije, toliko se čekala, da se niko nije preterano bunio. I poslanici i novinari i skupštinske službe, uostalom kao na početku svakog novog saziva, bili su puni entuzijazma, čak i u  skupštinskom holu u kojem ni ove godine nije proradio nikakav sistem hlađenja te je gužva i vrućina bila na granici podnošljivog. U istom tom holu istovremeno su se poslanici fotografisali za skupštinski sajt, pravili selfije ispred novog elektronskog panoa na kojem se vijori zastava, pokazali nam da su ove godine ženska odela taj “must have” sezone, a da su karnerići i cvetići ostali u prošlosti. Kao prvi dan gimnazije, znamo se iz viđenja, ali tek ćemo da vidimo s kime ćemo na kafu.

Pojačana želja da se pita, da se odgovara, da se snimi, da se fotografiše, ogledala se u tome da je posle mnogo vremena, po nekoliko televizijskih ekipa u isto vreme imalo uključenja u program. I svako je imao sagovornika. I lidere opozicije nije mrzelo da daju izjave novinarima u sred hola, onako iz ruke, pa onda da idu da govore u sali, pa da daju izjave opet u holu, ali zvanično ispred mikrofona. Malo se čovek razočara kad shvati da je poslanik u sva tri slučaja govorio jedno te isto, ali nema veze, možda neko nije čuo. Tu se u stvari ogledala sva tuga medijske slike Srbije, jer opozicija godinama unazad nema gde da kaže to što želi. I kao da se plaše da će ovo da traje kratko pa u panici da neće stići da kažu to što žele, uskaču u rizik da će dosaditi istom pričom. Rio Tinto, vratićemo kralja, ukinite Evroprajd, ne damo Kosovo, zaštitimo reke, ko pljačka EPS? Da li je tome mesto na konstitutivnoj sednici? Nije. Da li novinari zapitkuju ono isto glupo pitanje – Šta će biti vaši prioriteti u radu? Pitaju. I srećni su što dobijaju ikakve odgovore.

Da Vas podsetimo:  Ni Đilas, ni Vučić ne smeju prekrajati izbornu volju građana
Kadrovska rešenja najjasnija poruka

Za predsednika skupštine izabran je Vladimir Orlićo njemu smo već pisali i nismo ni u raspravi čuli nešto novo. Sve je stalo u rečenicu poslanika Demokratske stranke Zorana Lutovca: “Orlić ne može negativno da iznenadi“. O tome zašto Orlić nije dobra ideja,  govorio je i Siniša Kovačević.

“Zato što sve svoje političke neistomišljenike doživljava kao arhineprijatelje. Zato što prema njima iskazuje otvoreni animozitet, mržnju i prezir. Zato što svojim političkim bravurama, za svoje političke oponente koristi izraze kao što su hulja, mufljuz, mutivoda, bitanga, lopov, fašista i muljator. Zato što je u stanju da u apsolutno praznoj sali odglumi konferenciju za novinare pred nepostojećim i nevidljivim novinarima. Plašim se da će sutra, ukoliko to okolnosti ili vođa od njega budu zahtevale, predsedavati praznim parlamentom, praveći u tom trenutku potrebni privid demokratije”, rekao je Kovačević. (Izvor: Steno beleške NSRS 2.8.2022)

Svi su priželjkivali “novog Orlića“, da bude bolji i drugačiji, da uvede red. Prvim govorom nagovestio je da se ne treba mnogo nadati, da je on jednostavno produkt politike Aleksandra Vučića, da smo mi “mi“ a oni su “oni“  i da se u njegovoj glavi sve odvija po principu “ja fensi, ti nula“.


Dva govora – dva sveta

Kratko obraćanje privremenog predsedavajućeg, najstarijeg poslanika Vladete Jankovića, kao nekog ko se posle dužeg vremena obratio u Domu Narodne skupštine, dalo je ton čitavoj sednici. Uz ocenu da poštenih izbora u Srbiji nema već deset godina i da je sve podređeno volji jednog čoveka, profesor je poručio poslanicima da će “dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude stvarno kucalo ovde, pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka”.

Nisu mu taj govor mogli dopustiti bez reči, poslanici vladajuće većine vraćali su se i vraćali na taj postupak kojim je, kako kažu, Vladeta Janković napravio presedan jer se obratio kad ne treba i kako nije u redu, jer ostali poslanici nisu mogli da odgovore.

I Vladimir Orlić pošto je već izabran, morao je na to da se vrati i kaže da je narodna volja pokazana na slobodnim izborima.

“Tako da ne bude lažnih dilema na temu kako je to ovde rečeno, gde treba da kuca srce naroda, bilo je pokušaja da se tu bude i duhovit, pa da li sa ove ili sa one strane parka, srce naroda kuca tamo gde narod kaže da treba da bude, a kroz rezultate ste videli da je državna politika dobila snažnu, nespornu podršku ovog naroda “, rekao je Orlić u svom prvom govoru sa mesta predsednika.


U ovom sazivu bojim se, Orlić će biti najmanji problem. Zašto?

Čim je izrečeno da će Milenko Jovanov biti šef skupštinskih naprednjaka, novinarskom sobom se zaorilo “Vrati se Martinoviću, sve ti je oprošteno“. Jer njegove pokušaje humora, ”da je neki poslanik opozicije prošli put kad su se videli imao nalepnicu, a sad je odlepio“ – teško ćemo preživeti. Martinović makar nije pokušavao da se šali. Odluka da se na čelo poslaničke grupe iz čijeg naziva je i ovog puta odstranjena stranka, pa se zove “Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve“ postavi nekadašnji DSS-ovac, nije se pokazala možda najboljom, jer se sada tu našao na primer poslanik Narodne stranke Bora Novaković kojem je ta banalna šala bila upućena, pa rekao da je, kad su se poslednji put videli Jovanov bio u DSS-u a za naprednjake govorio da su “izdajnici“, te da je predlagao “patrole koje bi ispitale da li vojvođanski Mađari znaju srpski jezik“. Ili se desilo da mu Siniša Kovačević dobaci “Dok sam ti ja bio mentor, nisi se tako ponašao“.

Da Vas podsetimo:  Zbog nedostatka ginekologa žene i trudnice širom Srbije uskraćene za najosnovnije preglede

Od starta nadmen, u prvom nastupu Jovanov je izvređao celu opoziciju bez razlike, pitao da li su popili lek, govorio preglasno, dokazivao da nije Vojvođanin nego Srbin, da naprednjaci mogu kakao hoće, radio sve što je mogao da zagadi atmosferu što pre. I dobro mu je krenulo.

Skupština – Parlament, Jovanov i Orlić , Izvor: Instagram / djuric__nevena
Već imamo okršaje za pamćenje

Činilo se da poslanica Ana Brnabić ima želju da sa sebe skine optužbe pojedinih političara da je loš govornik, pa se par puta javila za reč, prvo da replicira kolegi Radomiru Lazoviću iz inicijative Ne davimo Beograd i navede da pouzdano zna da mu je govor napisala evropska poslanica Viola fon Kramon. Ona je iz Zelene stranke, pa ih je kaže Brnabić, “ugurala u parlament“, a Lazovićeva poslanička grupa zove se “Zeleno-leva koalicija“, pa je to, valjda, logika. Bravo Ana! Međutim, posle je govorio lider “Dveri“ Boško Obradović, a onda je Brnabić i njemu spočitala da je hteo da pravi koaliciju sa ovima koje je dovela Viola (tako po imenu, citiramo premijerku). Obradović  je nastavio žešće pa je rekao kakvu saradnju sa opozicijom planira.

Recimo, možemo da formiramo jedan anketni odbor da ispitamo kako je firma u kojoj je direktor bio vaš rođeni brat dobila određene poslove na javnim nabavkama i tenderima sa državom Srbijom od trenutka kada vi postajete ministar i potom predsednik Vlade Republike Srbije“, rekao je poslanik Obradović. (Izvor: Steno beleške 2. 8 2022.)

Jeste Goran Vesić onda probao da “ispegla stvar” nazvavši Boška “brukom i ljagom Srbije“, zbog čega mu je oduzeta reč, ali šteta je već bila učinjena.

Do kraja dana poslanica Brnabić je ionako podnela ostavku i vratila se na mesto premijerke, tu ne mora u lični konflikt ni sa kim, jer direktan prenos baš ume da bude surov.

Ko je koga “rešio“?

I bilo je naravno tog prvog dana mnogo dijaloga koje smo zapazili, ali izdvojićemo samo par koji su nagovestili atmosferu koju možemo da očekujemo.

Još jedan pokušaj humora, došao je sa opozicione strane. Aleksandar Jovanović Ćuta, prvi put se obratio kao poslanik rečima: “Ovako, drugovi i drugarice ne – sn(s)ošljivi, vi ste primer neslobode govora, sve što radite je ogledalo onoga što se zove nesloboda govora, jer vi niste slobodni ljudi. Vi ste robovi Aleksandra Vučića i nemate prava da kažete svoje mišljenje“.

Odgovor Jovanova ništa manje očekuvan: “Nismo, naravno, robovi Aleksandra Vučića, ali ćemo uvek pre biti i robovi Aleksandra Vučića nego slobodni plaćenik Viole Fon Kramon, koji će za njen račun po Srbiji da pravi haos, da se njena zemlja razvija, a njegova da propada. Sramite se.“

Da Vas podsetimo:  Izabrani narod

Ako vam se ovo učinilo onako banalno i dosadnjikavo, ima malo boljih primera.

Milica Đurđević Stamenkovski pohvalila se da su Zavetnici jedna od retkih stranaka koje su u parlament ušle samostalno, a naprednjacima poručila da treba da “pročiste redove“.

Gospođo Jovanović, drago mi je da se lepo snalazite u novom poslaničkom klubu, verujem da se na mene nećete ostrviti kletvama, ali ukoliko to budete činili, znajte da to neće značiti da ćete za pet godina biti deo Srpske stranke Zavetnici, jer mi vrlo vodimo računa ko dolazi u naše redove“, obratila se dojučerašnjoj radikalki, a sada poslanici SNS Nataši Jovanović.

Ona joj nije ostala dužna i nakon brojnih pohvala Orliću, Vučiću i stranci na kraju kao, kako je sama sebe nazvala, “skupštinska veteranka“ rešila da poduči mladu koleginicu.

Od vas očekujem, koleginice Milice, da još puno učite i da radite na sebi i vašim parlamentarnim aktivnostima, a mi ćemo kao što je i naš slogan rekao – brže, jače i bolje, sa odgovornošću da vodimo Srbiju u bolju budućnost“, poručila je Jovanović.

Usledio je brz odgovor poslanice iz Zavenika.

“ ‘Vučić je prevarant, licemer, Baron Minhauzen, lažov i miš’, ovo nisu reči Milice Đurđević Stamenkovski, nikada bile i nikada neće biti, ovo su reči gospođe Nataše Jovanović o predsedniku Republike Srbije“, rekla je Stamenkovski, a replika na tu temu više nije bilo.

————

Poučen primerom, Jovanov je bio pripremljeniji kada ga je “prozvao“ Miroslav Aleksić iz Narodne stranke pročitavši citat.

Aleksić: “Suština je u tome i mora se jasno objašnjavati ljudima da se u Srbiji neće bolje živeti sve dok ponovo ne budemo suvereni i slobodni, a ni suvereniteta ni slobode nema dok je Aleksandar Vučić na vlasti“.

Šta mislite ko je to izjavio?

Milenko Jovanov: Ja. I?

Aleksić: Bravo gospodine Jovanov, vi. Toliko o tome ko govori. Ne znam kada ste govorili istinu, tada ili danas?

Jovanov: Što se tiče mojih citata, hajde i to da raščistimo. Vidite, ja nikada ni od koga nisam krio da sam bio ne član, nego potpredsednik i predsednik pokrajinskog odbora DSS, kada sam iz nje izašao. Mi smo se na neki način razišli i politički itd. Imate tekstove na tu temu koje je pisao i Dragan Maršićanin i Marko Jakšić i koji kažu da sam ja bio jedan od onih koji su se zalagali za saradnju sa Aleksandrom Vučićem i SNS… Ja sam na tu priču stavio tačku, kao što pretpostavljam da ste i vi stavili tačku na G17+, na Narodnu partiju, kako ste je zvali, pre nego što ste je prodali Vuku Jeremiću i kako je to već bilo. (Izvor: Steno beleške, 2. 8. 2022)

————

Bilo je toga još, i da je Orlić “simbol erozije parlamentarizma u Srbiji”, “perjanica huškačke politike”, i “da za Anu Brnabić niko nikad nije glasao”, i da “stanarka Jovankine vile treba da kaže šta se dogovorila sa Rio Tintom”, i da su “žitelji Gornjih Nedeljica za čije se zdravlje opozicija brine, većinski glasali za Vučića”, “da treba vratiti kralja”, da su “Krkobabići jedina dinastija u zemlji”, ali i “da predsedvajući ima moći Darta Vejdera”.

Početak obećava. Nastaviće se.

Piše: Mirjana Nikolić
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime