Strategija dezinformacija u Srbiji kao opasna igra?

0
1094

Srbija neće goreti i biti u haosu?

Pojedini tabloidi prenose neke „domaće „ i „strane“ procene da će u Srbiji biti „Ukrajinski“ ili „Rumunski „ krizni scenario da će Srbija „goreti“ u građanskom sukobu, da će se zapaliti konflikti u Sandžaku i Vojvodini, i da će doći do sukoba SAD, NATO i Rusiije na Balklanu. Navodno se plasiraju „analize“ i „procene“ iz Rusije oko destabilizacije Srbije da će to da pokrene opozicija preko Zapada, a sa druge strane američki zvaničnici „hvale“ državnu politiku Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbiju vodi ka EU i da će podržati put Srbije ka EU! Tako se šire propagandne dezinfomacije sa ciljeme stvaranja straha i nesigurnosti u Srbiju, da će opozicija kao i 5. oktobra 2000 godine rušiti nasilno vlast u Srbiji korsteći lokalne Beogradske ili možda i vanredne parlamentarne izbore. Pojedine „analize„ o konfliktima u Srbiji dolaze i sa „Zapada“ koje plasiraju sadržaje da će Rusija umešati svoje „prste“ u konfliktu na Balkanu pre svega da zadrži svoj uticaj u Srbiji i Republici Srpskoj.

Srbija nije zapaljiva balkanska domnio figura?

Realnost je nešto drugačija od ovih crnih „analiza“ i procena. Sadašnja vlast uživa podršku Zapada dok je na kursu EU i realizuje Briselski sporazum o Kosovu. Zapad a to je izvesno će koristiti svoj uticaj u Srbiji, ali neće zbog balkanske stabilnosti svesno i planski destabilizovati Srbiju i sadašnju vlast. Sa druge strane i politički Istok, pre svega Rusiji i Kini više odgovora sadašanja vlast nego opozicija iz svojih interesa. Što se tiče Balkana Srbiju će podržavati iz svojih interesa Crna Gora da se ne „zapali“ Sandžak,Mađarska da se ne „zapali“ Vojvodina, a Turska i ima važne poslove na Balkanu, a ne da podstiče dr Ugljanina ili Bakira Izetbegovića da destabilizuje Srbiju. Interes Bugarske kao predsedvajućeg EU je stabilnost Balkana i njenih interesa prema Makedoniji i poslova sa Srbijom oko gasovoda. Krizne tačke odnosa su Hrvatska Albanija kao „zaštitnice“ Kosova, ali je jasno da je Nemačka „targetirala“ Srbiju kao svoj interesnu zonu i potrebu da se u Srbija ne pale „marotvske ide“, odnosno da Srbija u martu na beogradaskim ili prevremenim izborima bude faktor stabilnosti u regionu.

Da Vas podsetimo:  "Autoput mira" - ili korupcije i heroina

„Crna“ i „siva“ prpaganda preko žutih tabloida

Možda ovakva Srbija danas nije po volji onima koji bi da vide međusobno „nahuškane“ građane Srbije na političkom,ekonomskom i etničkom planu. Evidentno je da nema u ovom periodu uslova za neki novi peti okotobar niti za etnički sukob većih razmera opasna po stabilnost Srbije . Mogući su incidenti ali ne i sukob koji bi Srbiju uveli „vatrenu zonu“. Politička scena na Kosovu u velikoj meri zavisiće od uticaja EU i SAD koje sada „guraju“ Srbiju ka EU i da je odvoje od Rusije. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može da se postigne zveckanjem oružija ,ratnim ili etničkim pretnjama. Ukoliko politička vlast u Makedoniji ili Grčkoj želi da se u miru postignu dogovori Skoplja i Atine potrebna je stabilnost Balkana i pre svega Srbije.Oni mediji koji sami potpaljuju vatru bez obzira odakle varnice dezinformacija dolaze rade na štetu Srbije i Balkana. Srbija nije ista kao oktobra 2000 godine ili 2012 godine pa se ovakve najave o velikim sukobima u Srbiji čine kao politička propaganda tz „crne““ odnosno „sive„ propagande koja se plasira kroz „žutu“ i tabloidinu javnost. U isto vreme scenariji krize mogu biti i u funkciji homogenizacije na poliitčkoj sceni pre svega vlasti da bi ojačala uticaj, i da bi se iz igre izbacila opozicija. Ako opozicija igra na kartu destabilizacije pročiće još gore i teže nego na prethodnim izborima.

Tomislav Kresović

vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime