Zašto je Vučić politički slabiji

1
560

U ovom i dva naredna teksta izneću svoje viđenje upravo održanih izbora i projekciju za buduće izbore.

Nezavisno od toga što će lista „Čeda Boris Čanak“ najverovatnije preći cenzus od 5%, a pokazaću i kako se to po svoj prilici dogodilo, nepobitna je činjenica da Jovanović i Tadić u zbiru dobijaju 3 % glasova (1,5-2% doprinosi Čanak). Posle decenija u politici, sa nebrojenim satima na centralnim medijima iza sebe, sa svom mogućom medijskom pažnjom, sa vodećim državnim funkcijama na kojima su bili, sa desetinama i desetinama miliona evra potrošenih za sopstvenu promociju, obojica su dospela do toga da u političkom životu Srbije ne predstavljaju skoro ništa. Građani više nemaju ni volje ni strpljenja da slušaju njihove poruke.

tadic-jovanovic-685x400
Boris Tadić i Čedomir Jovanović

To što građanima oni više nisu važni, ne znači da strancima nisu važni. Šta kaže „forenzika“?

CESID objavljuje rezultate na osnovu uzorka. Izabere se manji broj tipičnih biračkih mesta, tako da ona predstavljaju „Srbiju u malom“. Model dozvoljava odstupanje od stvarnih rezultata za oko 1%. Unutar modela, kada se dostigne broj unosa rezultata po uzorku koji prelazi 50%, odstupanja svake izborne liste su u decimalama.

Republička izborna komisija (RIK) objavljuje rezultate redosledom kojim dobija izborni materijal, pre svega zapisnike sa biračkih mesta. Kod njih su odstupanja za svaku listu veća nego kada se radi prema uzorku, ali kada se pregleda oko 50% izbornog materijala za najveće stranke i ta su odstupanja oko 1%.

Što lista dobija veći broj glasova, to ju je lakše prognozirati. Najlakše prognoze su za koaliciju oko SNS.

Upravo kod ove liste, kod SNS-a, su odstupanja bila na ovim izborima neobjašnjiva. CESID je na 56% popunjenosti uzorka rekao da je SNS na 51,5%, da bi ih na 90,6% uzorka spustio na 49,2%. Odstupanje je neverovatnih 2,3%. Primera radi u istom modelu je odstupanje kod SPS 1,1%, kod SRS odstupanje je samo 0,1%. Dakle, kod SNS je odstupanje duplo veće nego kod SPS-a. To, kada se dostigne visoka popunjenost uzorka, kao što je u ovom slučaju bilo, jednostavno nije moguće.

Da Vas podsetimo:  Kažu da smo “balkanski tigar: 1,8 miliona ljudi živi u riziku od siromaštva...

Za sve to vreme dok CESID „radi korekciju“, RIK se uopšte ne oglašava. A onda daje sledeće rezultate: na 41,63% obrađenih biračkih mesta SNS je na 49,3% dobijenih glasova, a na 83% biračkih mesta, SNS je na 48,26% glasova. Dakle, odstupanje je samo 1,04%, iako u tom načinu brojanja može da dođe do nešto većeg odstupanja, ali i tu, kada je „popunjenost“ unetih rezultata sa biračkih mesta dovoljno velika (preko 40%), onda su odstupanja sasvim mala. A ne na uzorku, na kome bi morala da budu još manja. Kod SPS-a je to od 12,10%, do 11,37% – dakle odstupanje je 0,73, a kod SRS-a je odstupanje 0,03%.

Nešto se dogodilo sa glasovima SNS-a. To bi se moglo utvrditi uz pomoć zapisnika SRS, ako su imali svoje kontrolore na svakom biračkom mestu. Te zapisnike je onda moguće uporediti sa zapisnicima na osnovu kojih je RIK vršio unos podataka. Zašto na osnovu zapisnika SRS-a? Zato što kopiju zapisnika dobijaju samo prve četiri liste na svakom biračkom mestu, a to DS sasvim sigurno, u velikom broju biračkih mesta nije, a svi ostali u većini nisu. Naravno, polazim od pretpostavke da ovo „nestajanje glasova“ SNS nije bilo moguće obaviti bez saglasnosti Vučića. Moguće je i da mi je pretpostavka netačna, ali onda smo opet u domenu „nemogućeg“.

Ono što je izvesno koincidiralo sa padom glasova za SNS je povećanje glasova za Tadića i Jovanovića. Sa tim povećanjem, oni su stigli do 0,03% glasova preko cenzusa.

Kada se pogledaju liste manjina, onda se vidi da će koalicija oko SNS-a, zbog veoma malog procenta tzv. rasutih glasova, imati tek negde oko 130 poslanika u parlamentu. A to je već u domenu „otkazivanja poslušnosti“ nekog od koalicionih partnera. Da su Tadić i Jovanović ostali ispod cenzusa, onda bi SNS imao 6-7 poslanika više i time lakše disciplinovao svoje koalicione partnere.

Da Vas podsetimo:  Šta Siniša Mali nije rekao penzionerima

Vučić je hteo izbore, ali su SAD, Britanija i EU dobili rezultat koji su oni hteli, a ne rezultat koji je dobar za Vučića. Posle ovih izbora Vučić je slabiji politički nego što je bio pre njih.

Branko Pavlović

FSK

1 KOMENTAR

  1. Au g. Pavlovicu, koliko ste to teksta napisali da bi ostavili zakljucak koji ste ostavili? Pa i Vi ste bili deo raznih igara i na Vas se trosilo kao i na DS, LDP i sl. Zapisnici sa biralista su javna informacija i moraju biti istaknuti za sve da vide, a ne da samo cetiri prve stranke dobiju uvid. To je zaista sramno, ali je deo izbornih mahinacija. Izborna kradja je vise nego jasna,
    prvo se krenulo sa netacnim spiskovima, onda sa morem listica koji kruze, onda primoravanje, kupovina glasova za SNS; Cudi me da kao pravnik ne vidite da je to cist kriminal. Politicki kriminal.
    a mene cudi da posle svega sto je Srbija videla od Vucica i moze da se racuna u bilo sta. Da on sastavlja vladu, pa to je smesno. Treba da podnese ostavku, jer je pokusao da obmane naciju i da namesti izbore naravno uz blagoslov onih koji uvek imaju svoje ljude na terenu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime