Američki „meki“ protektorat nad Srbijom

5
1521

Put Srbije u EU bez Kosova i preko NATO?

Američka politika prema Balkanu nešto je „uravnoteženija““ nego prethodne administracije ali još uvek nema zvaničnog stava Stejt departmenta,Kongresa i Bele Kuće oko politike na Balkanu i prema Srbiji i Kosovu.Sve je nanivou bliskih saradnika Predsednika Trampa kroz poluprivatne misije .SAD su priznale Kosovo i locirale voje vojne snage u bazi Bondstil na 99 godina da bi se suprootavile prodoru Rusije ,eventulanoj vojnoj akciji Srbije u budućnosti i koristile rudna bogatstva i energetiku Kosova i održavanje marionetske vlasti u Prištini i na Balkanu. .SAD i dalje vide Srbiju kao poraženu državu ,ali sa jačanjem „meke moći“ pre svega diplomatije,ekonomije i preoblikovanje političke i društvene oligarhije i vlasti u Srbiji.Cilj je da se Srbija i politički establišment „preume“ i stave pod kontrolu Zapada, pre svega SAD,Brisela odnosno EU kao i NATO.Strategija je odvajanje od Rusije i njenog uticaja na Balkanu.Istovremeno obećanjima za ulazak Srbije u EU u narednih osam do deset godina(neizvesno) Srbija bi postala kolonija odnosno protektorat SAD kao i druge države bivše Jugoslavije, i tako bi se Dosije „Jugoslavija“ i Srbija zatvorio u korist SAD ,NATO i EU. SAD svojim „mekim uticajem“ prema Srbiji i njenoj vlasti treba da relativizuje NATO vojnu intervenciju 1999 godine ,i da kroz „kompromis“ dovedu Srbiju u status da zbog viših interesa učini samoodricanje i prizna Kosovo koje bi se približilo UN,UNESKO i EU.Posredno to je zapravo udarac na Srbiju da se sama „odrekne“ Kosova..Srbija nije „prijatelj“ SAD ali se u Srbiji razvija kampanja da su SAD „saveznici „ Srbije u održavanju mira i stabilnosti na Balkanu . .Političke,ekonomske ali vojne veze Srbije sa SAD su sve dublje i jače..SAD imaju u Srbiji svoje mreže i uticaj i u vlasti i opoziciji kao i kroz evrointegracije kao ideologiju Srbije od 2000 godine.Upravo zbog toga se igra na političku oligarhiju oko Predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je posetom na Kosovu jasno stavio do znanja da je Srbija izgubila rat 1999 godine, i da to ima skupu cenu !.Može se naslutiti da je ta cena gubitak Kosova ili dobijanje kulturno prosvetne autonomije na delovima Kosova Ustupak je priznanje Kosova koje nemora biti de jure institucionalno ali će biti de fakto Pored toga namera je da se fazno ali svesno krene u distanciranje od uticaja Rusije u Srbiji i BIH odnosno Republici Srpskoj…Šta o američkoj politici u strateškoj j ravni misli Džordž Samjuel, viši istraživač pri Institutu za globalnu politiku (Global Policy Institute), i kolumnista nekoliko uticajnih američkih magazina

Da Vas podsetimo:  U Srbiji završilo 90 odsto struje izvezene iz Republike Srpske

Jezuitsko“ odricanje“ Kosova vlasti Srbije !?

Džordž Samjuel, kaže “SAD nemaju prijatelje. Ima države-klijente i suparnike. Ako Srbija želi da bude prijatelj sa Sjedinjenim Državama onda će morati da postane država – klijent i da prati diktate američke diktate. U tom slučaju Srbija će morati da prihvati trajni gubitak Kosova. Moraće da traži prijem u članstvo u NATO pakta. Pre svega, moraće da zaboravi čak i na pomisao da vodi politiku neutralnosti između Zapada i Rusije. Drugim rečima, Srbija će morati da stupi u savez sa NATO-om i EU protiv Rusije. Odustajanje od Dejtonskog sporazuma u Bosni bilo bi sledeće na dnevnom redu. Srbija bi se morala složiti sa uspostavljanjem centralizovane, jedinstvene države u Bosni. Drugim rečima, Republika Srpska bi morala biti napuštena. To će se očekivati od Srbije. Sjedinjene Države neće dati ništa. Zašto bi?Na Srbe se u Vašingtonu gleda kao na gubitnike. Zapad je dobio sve što je želeo od raspada Jugoslavije. Svaka bivša republika Jugoslavija je sada članica NATO-a, izuzev Srbije i Bosne. Kosovo i Metohija su preoteti iz Srbije. Sjedinjene Države ne misle da Srbima treba nešto dati. U stvari, Vašington nastavlja da gleda na Srbe sa mučninom. Članstvo Kosova je odloženo zbog istrajavanja Srba. A Srbija je i dalje u veoma prijateljskim odnosima sa Rusijom. Što se tiče Vašingtona, Srbi moraju da prihvate da su izgubili ratove devedesetih godina prošlog veka, da prate program i da načine preostale svrsishodne ustupke“ otvoreno govori o mogućem „prijateljskom“ položaju Srbije i Amerike „Da li treba još nešto dodati?

Tomislav Kresović
vidovdan.org

5 KOMENTARA

  1. Odavno je Savezna Republika Jugoslavija da bude protektorat
    Kome!? Postalja se prosto pitanje!?:Pa,
    Sjedinjenim Američkim Državama
    I dok smo na ulici pričali i prepričavali, kako nas Nato ne sme bombardovati, zbog Rusije, te 1999.godine, su vršili pritiske, i pitanje je dana kada će „Milosrdni Anđeo“, krenuti u vazdušne udare.
    Trebalo je odavno, uvesti „meku diplomatiju“, onda ne bi imali, ni nesrećnu Nato Agresiju 1999.godine, ni toliki broj žrtava, da nam Nato agresija, nije bila nametnuta, a to što vidite Vi, gospodine Tomislave Kresoviću vidim i ja.
    Samo malo drugačije…
    Napore voljenog predsednika, i Vlade, da ono što je izgubljeno, nametnutom agresijom, 1999.godine, bude preko noći vraćeno.
    E to je nemoguće.
    Makar nam i ta naša diplomatija, bila meka, bolje je nego ići glavom kroz zid, kao Milošević sa narodom, 1999.godine, a to nas je skupa koštalo priznajte.
    Zdravlja, najviše, opustešna privreda i ekonomija.
    Trebalo je odavno da SR Jugoslavija, bude protektorat, sad Ruski ili Američki svejedno, pored toliko „žutih“, lopova, koji su nakon te nesrećne ekonomije, dokrajčili i srpsku privredu i ekonomiju, ono što je od nje nesrećne zemlje Srbije, na brdovitom Balkanu ostalo, i za koju prosečni Amerikanac, bogami ne zna gde je.
    Možda misli da je to Sirija, Srbija, ko zna!?Da nije te meke diplomatije i protektorata, Sjedinjenih Američkih Država, opet bi nam uvodili sankcije, opet bi nas ne daj bože vazdušnim udarima odozgo, ali nama je EU, cilj, i usud, kao i Kosovo.
    Kao što ne možemo bez Kosova i Metohije, tako ne možemo ni bez, Evropske unije.
    Na tromeđi između istoka: bratske nam Rusije, i Zapada Evropske Unije, i Sjedinjenih Američkih država.
    Ali ko zna, dokle će se još sile, sa Zapada, podkusurivati, našom vekovnom tertorijom, koja je postala nezavisna zahvaljujući toj nesrećnoj Nato agresiji, i Bilu Klintonu. Ne onom pevaču iz filma „Gori vatra.Nego njegovoj administraciji.
    Odnosi snaga u svetu, su drugačiji, Kina je jača, Rusija, i mi moramo balansirati, kako bi neke generacije, tamo, ako i mi doživimo i budemo svedoci, doživimo, da Srbija, povrati Kosovo, pa makar, i ovakvim vidom meke diplomatije, kakoo kažete gospodine Tomislave Kresoviću.
    Ustupaka je bilo, i biće ih. Ne može sur sa rogatim…Nego meka diplomatija, kako Vi to kažete.
    A odnosi Srbije i Amerike, nikad bolji.

  2. Bravo Kosovaka izdajnici na vlasti brane istinu o Srbiji i šire laži i obmane kako bi što lakše razbili i uništili Srbiju a kukavički narod ĆUTI.

  3. Govor izdajnika Aleksandra Vučića na Kosovu više je od gole izdaje i sramote a ćutanje kukavičkog srpskog naroda još je veća sramota. Kako taj izdajnik nema stida spominjati Miloševića pa on je za njega izdajnika, kukavicu i stranog plaćenika heroj. Šta nam stalno ponavlja ono šta mu je naredila Merkelica i Vatikan kako smo izgubili pravo na Kosovo jel nismo bili dobri prema šiftarima. Izdajniče daj ti kaži narodu kako Hrvatska slednica NDH nije izgubila pravo na privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu iako je nad Srbima izvršila tri genocida i to uvek uz pomoć vatikana i nemaca, kako to Vučiću? I u zadnjem ratu Hrvati se javno fale pomoglo je vatikansko zlato i nemačke marke a stradao je srpski narod Krajine ustaška država nagrađena primanjem u eu? Jel vidiš izdajniče kako to rade tvoji ?Evropa i vatikan uvek su bili i bit će uz fašiste, naciste i ustaše protiv pravoslavnih naroda. https://www.telegram.hr/politika-kriminal/kod-plitvickih-jezera-danas-su-uz-vojne-pocasti-pokopali-ubijene-ustase-dosao-je-i-ministar-medved/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Uči od svojih ustaša kako se od zlikovaca uz pomoć eu i vatikana rade heroji i ne laži više srpski narod: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/hrvatska-je-upravo-postala-zemlja-u-kojoj-osudeni-ratni-zlocinac-sudjeluje-u-obiljezavanju-akcije-u-kojoj-je-pocinio-zlocin/?utm_source=NetNaslovnica&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Jesi pitao izdajniče kako je to moguće u tvojoj nacističkoj eu da hrvatski koljači i ubojice budu heroji a evropa ih podržava? https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vlada-rh-od-mirka-norca-2018-radi-heroja-ocito-treba-podsjetiti-kako-je-taj-tip-zvjerski-ubijao-civile/ , Čitaj izdajniče: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/vlada-rh-od-mirka-norca-2018-radi-heroja-ocito-treba-podsjetiti-kako-je-taj-tip-zvjerski-ubijao-civile/ , Vidiš ljigo i izdajniče to pišu hrvatske novine dok ti braniš istinu u srpskima bilo o ustašama bilo o šiftarima smradu jedan izdajnički: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/usput-kako-osudeni-ratni-zlocinac-moze-imati-zastitarsku-firmu-jos-si-tepa-u-nazivu-noky/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget
    Ustaštvo za decu baš super: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/ustaski-fanovi-imaju-novi-krasan-nacin-nosenja-slova-u-na-majici-ugurali-su-ga-u-smajlica/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Dok u ndh ni jedan srpski pevač nije poželjan idi plači sa Dulićkom za ustaškinjom Terezom koje je posle pljuvanja po Srbima ipak došla u Srbiju uzeti novac tim budalama i idiotima koji su bili na koncertu a sutra bi i Tompsonu sama da dođe: https://www.index.hr/vijesti/clanak/branitelji-zele-zabraniti-jos-jedan-bajagin-koncert-u-hrvatskoj/2023249.aspx ,Mađari zatvorili granice za migrante tvoja keva Merkelica s hrvatskom osniva specijalne policijske snage da kontrolišu granicu sa Srbijim i da svi izbeglice ostanu u bednoj Srbiji i to ti je normalno u redu izdajniče? Za svakog Srbina Orban je pravi gospodin i rodoljub a ti izdajnik i smeće i nije te stid? Normalno da nisi i nećeš da pitaš dali isto važi i za Republiku Srpsku samostalnost kao i za Kosovo? Što je sa ustaškom, fašističkom i nacističkom hrvatskom koju podržavaju tvoji prijatelji i katoličkoprotestanska eu i amerika plus vatikan izvor svih zala prema Srbima i to vekovima opet te to ne interesuje izdajniče? Kažeš smeće izdajničko Milošević je poveo rat i izgubio a ceo svet zna da je nato i eu razbio Jugoslaviju da bi ju uništili uz pomoć izdajnika kao što si ti i slični tebi. Gde je sad IMT naši traktori koji su održali sirotinu na selu ne ti ćeš sve da uništiš za račun svojih gazdi pa će mo onda od njih uvažati smeće kao što sad po tvoj naredbi ide uvoz smeća iz hrvatske ndh i prodaja srpskih njiva ustašama. No ne čudiš me ti zlikovče nego prodan narod u sns-u , kukavice koje ćute apatija i muk. Dok ti od Miloševića i srpskih generala radiš zločince hrvati od svojih zločinaca uz pomoć haga i tvoje eu rade heroje idiote izdajnički: https://net.hr/danas/hrvatska/skandalozno-osudeni-ratni-zlocinac-tomislav-mercep-kaznu-ne-sluzi-u-zatvoru-vec-u-toplicama/ , Ovo je ono šta tvoja eu želi čuti katoličke fašiste: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/krasno-predsjednica-je-u-intervjuu-za-becke-novine-sasvim-otvoreno-pokusala-opravdati-radikalni-nacionalizam/?utm_source=NetClanak&utm_medium=Widget&utm_campaign=NetWidget , Ustaše u crnom u čast crnoj legiji marširaju Rusijom i eu Rusima kažu to im je za Staljingrad ovi fašisti nemaju stida. A sad je i Kaufland po hrvatskoj počeo da oblači svoje radnike u crno cela hrvatska postaje crna legija: https://net.hr/sport/nogomet/svi-su-ostali-iznenadeni-kad-su-vidjeli-u-cemu-su-vatreni-istrcali-protiv-furije-ovo-jos-nikad-nismo-vidjeli/ ,Vidiš Vučiću ti bi lako dobio posao u tvojoj ljubljenoj ndh: https://net.hr/webcafe/svastara/slusateljica-u-radijskom-programu-uzivo-iskreno-priznala-kako-je-dosla-do-mirovine-dala-sam-pi/ , Ustaše biju Vučiću i ne pune ndh izbeglicama kao ti Srbiju: https://net.hr/danas/hrvatska/stotine-migranata-kaze-da-ih-je-hrvatska-policija-tukla-i-krala-mup-tvrdi-da-su-bas-sve-optuzbe-neutemeljene/ , Ovako se laže u hrvatskoj a tako i ti lažeš Srbe izdajniče; https://net.hr/danas/hrvatska/kolinda-u-intervjuu-za-kleine-zeitung-desetljecima-je-nama-hrvatima-bilo-zabranjeno-imenovati-svoje-porijeklo/ , Srbi širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima, među sobom srpskim rodoljubima i gde god stignete.Srbija je u medijskom mraku i blokadi potpuno počinjena katoličko protestanskim eu zlikovcima.

  4. Није тачно да Амери раде то што раде зато што „Вашингтон гледа Србе као губитнике у ратовима 90-тих“ и може му се. Ђорђи се мало превеслао. Само један рат је изгубљен, онај у Хрватској, и то зато што им је Милошевић не само дао, него и помогао. У Босни и Србији ратови сигурно нису изгубљени, а доказ је да су у оба случаја они (Амери) морали да уступе Србима више него што су желели. Једини основ по коме они настављају да поткопавају Србе је што су Србији подметнули марионетску власт коју контролишу. То је фактичка истина, и то треба да је закључак чланка, ма како сви ми то добро знали.

    • Nije Srbija usla u rat sa Hrvatsjkom vec Hrvatska u secesiju silom i ratom protiv JNA, sto znaci republika je silom isasla iz SFRJ kao Slovenija i BiH.
      Srbija nije usla u rat sa NATO paktom vec se branila i da Milosevic nije potpisao Kumanovski sporazum verovatno bi kraj bio malo drugaciji, NATO nije mogao jos dugo zamajavati UN i ceo svet niti je smeo uci sa kompnenim snagama u SRJ.
      Ni taj nasilni rat nismo izgubili i nemojte vise da sirite lazi.
      Pod okupacijom turaka smo bili 345 godina ne 500, Srbija ni jedan rat nije ni zapocela niti izgubila inace bi presude na tuzbe BiH i Hrvatske bile drugacije.

      SRBIJA GUBI BITKE KOJE VODE POLITICARI JAJARE ZA PREGOVARACKIM STOLOVIMA.

      Samo se pitam dokle cu vise da branim Srbiju od njenih politicara i gradjana u svetu pa i u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime