Sećanje na Milicu

0
1158

KamenicaMaturanti Gimnazije u Kosovskoj Kamenici, noseći majice sa likom Milice Rakić uz natpis „Decu ti neću oprostiti“, obeležili godišnjicu njene pogibije tokom NATO agresije na SRJ…

U Srbiji postoji kazna za sećanje na sopstveno stradanje ali ne postoji način da se ono spreči.

„Do ideje o organizovanju akcije obeležavanja datuma pogibije trogodišnje Milice Rakić, došli smo ogorčeni i zatečeni time što mladi ljudi iskazuju mnogo više žaljenja kada su u pitanju žrtve zapadnih zemalja. Direktan pokazatelj toga jeste i masovno postavljanje slika na profile (na društvenim mrežama) u bojama zastava zemalja zapadne Evrope. Mi svi duboko žalimo za nevinim žrtvama terorističkih napada u Parizu, Briselu, i žao nam je što se to događa u 21. veku, ali hteli smo da tom delu javnosti ukažemo i na žrtve koje je naš narod i naša zemlja pretrpela mnogo puta tokom istorije, a koje se, nažalost, zaboravljaju ili se prikrivaju“ kaže za ‘KM Novine’ Đorđe Nikolić, jedan od učenika koji su organizovali ovaj svojevrsni pomen. „Tako da smo odlučili da odštampamo majice sa njenim likom, koje smo potom nosili u školi, obeležavajući tako godišnjicu njenog stradanja i odajući poštu svim stradalima Nato agresije na SRJ“ objašnjava on.

„Svi smo upoznati sa sudbinom nedužne Milice Rakić koja je izgubila život tokom nelegitimne agresije Nato snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju… Svi znamo da ona nije jedina žrtva bombardovanja 1999. godine, ali je njena sudbina postala simbol stradanja nevinih civila operacije ‘Milosrdni anđeo’ “ naglašava Đorđe.

„Inicijativa potekla od mog školskog druga Stevana Denića… On mi je saopštio ideju, ja sam rekao da je sjajna i dao se u njeno sprovođenje“ kaže Đorđe kome je u ovome pomogao i njegov drug Miloš Jovanović, kao i njihov razredni, pa su tako udruženi organizovali ovaj svojevrsni pomen. A to, u uslovima u kojima Srbi tog kraja žive, ne može biti jednostavno. U tome im je, kod izrade i dizajna majice pomogla im je robna marka “Vožd“ iz Beograda.

Da Vas podsetimo:  Šta je bilo i šta će biti…

Sastavili su i pismo, tekst koji je čitan na početku prvog časa u svim odeljenjima tog dana.

2016-04-21_041449„Napisali smo taj tekst i zamolili profesore da to pročitaju učenicima kojima drže čas, što su oni i učinili“ kaže Đorđe i dodaje da su i „profesori bili oduševljeni kada su videli da je celokupna inicijativa krenula od nas samih.
A učenici su to prihvatili sasvim normalno, jer nije ovo prvi put da se u našoj školi obeležava sećanje na žrtve… Naime, povodom 21. oktobra, dana fašističkog maskra nad učenicima u Kragujevcu takođe smo organizovali dan sećanja na taj zločin ali ne samo tada“.

Grupnu fotografiju u majicama sa likom male Milice i natpisom „Decu vam nećemo oprostiti“ objavili su na svom profilu na Fejsbuku i to podelili sa prijateljima. Kada smo zatražili još neku fotografiju kako bi smo što bolje ilustrovali događaj Đorđe je rekao da ih ima samo još nekoliko ali uglavnom istih.

„Nismo hteli da radimo mnogo fotografija jer nam nije to bio cilj već da obeležimo ovaj dan“ skromno je odgovorio Đorđe gotovo sa blagom dozom neprijatnosti što ne može više da pomogne, nesvesno tako otkrivajući da nisu imali ni najmanju želju za samopromocijom i da time jedino pokazuju iskrenost ovog postupka.

Novac za troškove koje su imali nisu tražili ni od koga i ne očekujući da bi o tome moglo drugačije da se razmišlja.

Oni prosto rade onoliko koliko mogu i svaki put kada to zahteva potreba očuvanja sećanja na žrtve srpskog naroda. A zbog čega sve to objasnili su upravo u tekstu koji su njihovi profesori čitali svim đacima u školi tog dana.

Podsetili su ali i pokazali da se sećaju tih dana iako su tek bili rođeni ili možda još uvek i ne, nabrajajući učesnike agresije, količinu bombi kojima su zasipali njihovu državu, žrtve i štetu koja je tada naneta sa posebnim osvrtom na kratak život i stradanje Milice Rakić.

Da Vas podsetimo:  Sama, kroz pogrom, sa troje dece: Te noći gorelo je Kosovo Polje, gorela sam ja, gorela je moja duša

Goran Petrović

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime