Predsednik Republike kao „mandatar“ – još jedno brutalno kršenje Ustava od strane Aleksandra Vučića

1
862
Foto: printscreen (NSPM)

U članu 12. važećeg Ustava Srbije, koji reguliše nadležnosti Predsednika Srbije, u stavu 3 stoji sledeća ustavna odredba: „Predsednik Srbije predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista“. Ova odredba je veoma precizno regulisana i znači da Predsednik Republike ima ustavnu ulogu i obavezu da predloži mandatara za sastav nove Vlade i to nakon održanih konsultacija.

Međutim, svakodnevno se možemo uveriti da ova ustavna odredba nema nikakvog značaja, jer sam Predsednik Republike se ne libi da pored mnogobrojnih državnih funkcija preuzme i ulogu mandatara za sastav Vlade, bez obzira na postojanje ustavnih ograničenja koja jasno definišu njegove nadležnosti.

Tako je on u isto vreme Predsednik Republike i mandatar za sastav Vade i očigledno je da smatra da ta uloga njemu prirodno pripada, jer je on jedino stvarno izvorište vlasti u ovoj zemlji, u kojoj je kršenje Ustava od strane Predsednika Republike svakodnevna pojava. Ovu očiglednu uzurpaciju predsedničkih ovlašćenja on ne nalazi za shodno ni da uvije u neku pseudo-legalističku formu, već otvoreno izjavljuje: „Formiranjem nove Vlade bavim se svaki dan, jer ona mora biti dovoljno jaka da odgovori na sve izazove. Uveren sam da će biti formirana pre kraja septembra. Nije važno kada, već kakva će biti nova Vlada, da može da odgovori velikim i teškim izazovima.“

Predsednik Republike, kao izabrani predstavnik svih građana i ne pomišlja da je dužan da imenuje mandatara, već bez ikakvog zazora i skrupula govori o njegovom svakodnevnom, mukotrpnom radu na formiranju jake Vlade.  On je do te mere ogrezao u ličnom obliku vladavine i sprovođenju svoje autoritarne vlasti da je u svojim rukama koncentrisao njene najvažnije poluge  razarajući, pri tome, osnovne postulate demokratije – podelu vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku i neprikosnovenost Ustava kao temeljnog dokumenta koji, pre svega, obezbeđuje  poštovanje ljudskih prava, vladavinu pravne države i efikasnu kontrolu vršenja vlasti.

Da Vas podsetimo:  Br. 2 u Srbiji

Predsednik Republike više ni ne pokušava da održi makar i privid poštovanja elementarnih demokratskih formi, jer nam neprestano šalje poruku da za njega ustavna ograničenja i nadležnosti ne znače ništa, jer jedinu stvarnu političku snagu ima njegova vladalačka volja. U našoj javnosti se od kraja izbornog procesa vode jalove i fingirane rasprave o tome kada i kakvu ćemo novu Vladu dobiti, ali niko ne postavlja jednostavno pitanje kome je posle prvog kruga obavljenih konsultacija Predsednik Republike poverio mandat za sastav Vlade?

Ovo pitanje niko i ne postavlja, jer je jasno da je Aleksandar Vučić jednostavno uzurpirao nadležnost koja mu ne pripada. Već nekoliko meseci on demonstrira u našoj javnosti mandatarsko umeće koje se sastoji u neprestanom mešanju karata, ali bez velikog uspeha, jer je nakon ovih lažnih parlamentarnih izbora dobio jednostranačku skupštinu u kojoj nema ni traga od opozicije.

On ima gotovo nemoguću misiju da formira Vladu, ali i da stvori sebi odanu pseudoopoziciju. Zato se Aleksandar Vučić poigrava sa socijalistima koji jedino mogu da opstanu ako su na vlasti, ali i sa naprednjačkim poslušnicima koji čekaju milost od svog vođe, jer on je svemogući mandatar i vlasnik njihove sudbine.

Za mandatara Aleksandra Vučića najveći problem je kako da unutar novog krnjeg parlamenta, u kome nema opozicionih stranaka stvori privid pluralizma, ali i da namiri svoju stranačku oligarhiju i lojalne predstavnike satelitskih stranaka, koji nisu spremne da odigraju ulogu konstruktivne opozicije. Zato i nije slučajno da je Aleksandar Vučić najavio vanredne parlamentarne izbore koje će, bez sumnje,  spojiti sa izborima u Beogradu, ali i sa predsedničkim izborima. Ali, sve su to poznati politikantski manevri Predsednika SNS.

Ostaje nepobitna činjenica da je i ovo njegovo bezobzirno kršenje Ustava, preuzimanjem uloge mandatara za sastav Vlade samo još jedan u nizu očiglednih dokaza da je u Srbiji na delu brutalno i bahato gaženje osnovnih demokratskih načela.

Da Vas podsetimo:  Kakvi su bili srednjovekovni Srbi?

Marinko M. Vučinić
Izvor: NSPM

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime