Podsećanje: Priprema se velika izdaja Srbije!

0
1222

Pogledajmo šta su ruski mediji pisali o politici Vlade Srbije u novembru 2012. godine, da bismo shvatili šta nas dalje čeka:

2014-03-18_041804Ruski mediji i današnja štampana izdanja javljaju da je su u javnost procurele pojedinosti „platforme za Kosovo” srpske vlade. Ti detalji jasno ukazuju da se radi o „bezuslovnoj kapitulaciji Srbije pred Zapadom”, u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ruski mediji prenose novi „plan” vlade Srbije po kojem će se Srbija saglasiti sa prijemom Kosova kao suverene države u Ujedinjene nacije. Srbija sama neće priznati nezavisnost Kosova, ali se iz ruskih dioplomatskih krugova čuje da će ovakva kapitulacija Beograda primorati i većinu članica UN koje do sada nisu priznavale Kosovo da preispitaju svoju politiku po tom pitanju. Ukazuje se da je Moskva uvek naglašavala da podržava svako rešenje sa kojim se saglasi zvanični Beograd.

Za domaću javnost vlada Srbije ima spreman argumenat da se radi o rešenju kao za „dve nemačke države u vreme hladnog rata”. Očekuje se da će Srbija kao protivuslugu od Zapada dobiti datum za početak pregovora o pristupanju u EU, pri čemu će se jasno definisati da Srbija u EU može ući samo bez dela teritorije kojeg će se de-fakto odreći u saglasnosti sa novom vladinom platformom. Osim toga moguć je i neki vid autonomije za srpsku manjinu na severu Kosova kao suverene države.

Konkretizuje se da se Beograd sada u potpunosti odrekao rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao najviše međunarodno-pravne instance i popustio pod pritiscima SAD i Nemačke da se saglasi sa prijemom „Kosova” u Ujedinjene nacije.

Rosijskaja gazeta citira neimenovani izvor iz MID-a Ruske federacije da ruskoj diplomatiji nije uspelo da ubedi srpsku stranu da je za nju najpovoljnije da se kosovski konflikt „zamrzne” na neodređeno vreme i da se Srbija ne saglašava na inicijative iz SAD i EU da se potpuno odrekne svog državnog integriteta i suvereniteta u zamenu za „maglovito obećanje datuma za početak pregovora o prijemu u EU”, podsećajući da Turska status kojem Srbija teži ima već 13, a Makedonija već 7 godina, bez izgleda za prijem u EU u dogledno vreme.

Da Vas podsetimo:  ANĐELKO JE BIO VOZAČ GSP-A, SADA JE OTIŠAO U NEMAČKU I PLATA MU JE 2.500 EVRA

Ruska diplomatija za već gotovo izvestan slučaj da se Beograd saglasi sa prijemom Kosova u Ujedinjene nacije kao punopravne članice priprema alternativni plan, kojim bi se ubrzalo međunarodno priznanje Abhazije i Južne Osetije. Do sada Rusija nije aktivno insistirala na međunarodnom priznanju ovih kavkaskih republika iz obzira prema poziciji Srbije u vezi sa Kosovom, ali kada Srbija dopusti ulazak Kosova u UN to će Rusiju osloboditi moralne obaveze da se uzdržava od kampanje za priznavanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije. Ministarstvo inostranih poslova Ruske federacije smatra da bi u tom slučaju na rusku inicijativu dvadesetak zemalja moglo u kratkom roku da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije. U te zemlje spadaju Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kuba, Ekvador, Zimbabve i još nekoliko južnoameričkih, afričkih i azijskih zemalja, piše Rosijskaja gazeta u komentaru povodom „platforme vlade Srbije za Kosovo”.

magacin.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime