SPC politički komesar vladajućeg režima

5
146

Nije odlikovanje Milorada Vučelića koje mu je dodelila Srpska pravoslavna crkva – orden Svetog Save drugog reda “za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina” jedini razlog ovom tekstu – to je samo povod. Tim činom nam SPC šalje jasnu poruku da u ovoj, nikad jasnijoj podeli društva – valjalo bi reći i njene pastve takođe, ona se opredeljuje i staje na stranu vladajućeg režima i njegovih sledbenika, kako onih na vlasti, tako i onih od te iste vlasti izmanipulisanih, zloupotrebljenih i zašto ne reći – kupljenih.

A ako je to i glavni razlog, onda ovo poslednje odlikovanje te vrste odlazi u prave ruke. Milorad Vučelić je dugogodišnji skutonoša takvih režima, još od vremena Miloševića, pa se time “višegodišnja uspešna saradnja i novinarski profesionalizam” u službi vladajućem režimu njega i crkve dovoljno objašnjavaju.

Milorad Vučelić se politički jasno opredeljuje tokom burnih devedesetih godina prošlog veka kao istaknuti funkcioner SPS-a, a profesionalno na funkcijama radija i televizije – 1991-1992 kao generalni direktor RTV-a, a od 1992-1995. godine kao generalni direktor RTS-a. Ako se ima u vidu da su u to vreme to bili mediji od najšireg informativnog dometa onda se može shvatiti i njihov značaj za ciljno informisanje stanovništva u tom periodu, a time i uloga Milorada Vučelića koju je tadašnja vlast prepoznala, a čini se i crkva. Jedino se tako može objasniti njegovo, kako mnogi ističu, od tada nastalo prijateljstvo sa episkopom Bačkim, Irinejom Bulovićem, glavnim ideologom Srpske pravoslavne crkve, na promovisanju i afirmaciji “hrišćanskih vrednosti i vrlina” – ideologiji režima Slobodana Miloševića u periodu devedesetih godina prošlog veka.

Foto: printscreen

Jasno je i zašto ovo odlikovanje baš sada. SPS se nalazi na izlaznim vratima vladajućeg SNS-a i valja se blagovremeno pobrinuti za političku budućnost te stranke nenavikle na delovanje iz opozicije po cenu najvećih ideološko-političkih zaokreta – izvorno partizanska stranka danas u službi izvorno četničke vlasti, a pre toga u koaalicionoj saradnji i sa Demokratskom strankom, jednom od ključnih stranaka koje su srušile režim Slobodana Miloševića.

Da Vas podsetimo:  Dodik: Verujem da je kraj međunarodnog intervencionizma u BiH

A što se tiče crkve tu, nažalost, već duže vremena vlada ćiftinska politika – ko da više. Zvuči grubo, ali kako drugačije objasniti osveštavanje manastira zadužbine Tomislava Nikolića, zahvalnice Draganu J. Vučićeviću, vlasniku i glavnom uredniku Informera – nezvaničnom glasilu aktuelnog režiima, Marijanu Rističeviću, za koga bi se sve moglo reći sem da je zavredneo prijem kod prethodnog patrijarha Irineja, te mnogih drugih lokalnih, poslovnih i drugih zaslužnika ove naše stvarnosti, čini se na bazi pomenutog kriterijuma kao glavnog, opšte prihvaćenog i do najnižih bogoslužećih crkvenih delatnika za rođenja, sahrane i mnoga druga slavlja i preslavlja ukorenjena u narodu, tako da ne čude i mnogi vicevi na tu temu tipa – Oče koliko sam dužan, neizbežno pitanje i uobičajeni odgovor – Svi daju po 100 evra, a ti koliko hoćeš.

A šta ćemo mi koji se sa takvom crkvenom politikom ne slažemo, jer mislimo da bi crkva sa tradicijom duboko usađenom u narodu i značaja koji iz toga proističe, trebala da bude faktor bogosluženja u avrhu prevazilaženja sveprisutne podeljenosti u društvu, a ne da svojim jasnim svrstavanjem u toj podeli bude faktor daljeg razjedinjavanja. Kojoj crkvi mi da se molimo. Za novoizabranog patrijarha Porfirija znamo.

*U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

 

 

 

autor:Dragiša Čolić

 

5 KOMENTARA

 1. Nisam baš sve razumeo Zorana53 – opet moram da komuniciram sa osobama za koje ne znam “ni kosu ni od kojih su”, ali ne shvatam kakve veze imaju Amerikanci sa današnjim delovanjem i ulogom SPC u Srbiji. U svakom slučaju, u nečemu se i slažemo “vojska SNS birača koja mora da izađe na izbore i još nekog povedu sa sobom da ne bi izgubili izbore “, pa verujem u Zoranovu dobronamernost i srdašno ga pozdravljam. A što se tiče ove šire politike, Zorane svakako ste primetili da su i tada i sada isti kadrovi na vlasti uz po kojeg “žutog” da ih ovde be nabrajam, pa ću – da ne bih dalje elaborirao o tome, ovde ispričati jedan vic. „Po završetku drugog svetskog rata, rešili Rusi da poprave devizni bilans zemlje, pa u tu svrhu otvorili kupleraj – samo za inostrane goste. Međutim očekivanih rezultata nije bilo pa je partijski komitet odlučio da razmotri taj slučaj. Ređaju se govornici, pljušte ideje, ali zadovoljavajućeg rešenja nema. Nemajući kud, sekretar komiteta konačno dade reč jednom članu koji se uporno javljao iz zadnjih klupa, jer je zbog nekih greha bio malo politički skrajnut – ‘Ajde kaži šta hoćeš, reče mu sekretar. – Druže sekretare, ja mislim da su tu u pitanju kadrovi, reče ovaj. Sekretar mu hitro oduze reč uz oštro upozorenje – Nemaš ti pojma, kadrovi su sve proverene partijske radnice iz 1941. godine.”

  • Kao prvo, gospodine Čoliću, usredsredite se uvjek na tekst, a ne na potpis autora. Na nivou komentara, pseudonim je sasvim dovoljan. Po sadrzaju napisanog, uz mali trud, shvatićete barem onaj dio koji Vas toliko zanima “ od kojih su “ . Pokušati ću odgovoriti na Vaše pitanje “ Kakve veze imaju Amerikanci sa današnjim djelovanjem i ulogom SPC u Srbiji“ ? Bilo bi najbolje da nemaju baš nikakve veze niti sa SPC niti sa ničim drugim, osim odnosa koje dvije drzave zvanično i javno trebaju da imaju. Reallnost je nešto sasvim drugo. Interesi Amerike na Balkanu, pogubni su po Srbiju, a da bi ostvarili te svoje interese, Amerikanci nastoje ući u sve sfere napadnute drzave. Direktno ili indirektno, odjednom ili korak po korak. Da ne odlutam previše u širinu vratiću se na moj komentar.
   Veliki otpor Amerikancima u odbrani KiMa, pruzio je Milošević , i oni su pri agresiji morali da pogaze u potpunosti medjunarodno pravo čega su i onda i danas svi u svijetu svjesni. Tim aktom spustili su svoj politički reiting u svijetu. Da bi se opravdali, pokušali su, ali i dan danas pokušavaju da svu krivicu prebace na Miloševića. Da ostvare otimanje KiM morali su organizirati i financirati “ peti oktobar“ ! Dovodjenje Miloševića u Hag, bio je pucanj u vlastitu nogu. Tamo je demonstrirana agresija dijela medjunarodne zajednice na SRJ . Vjerovatno još nije vrijeme za pokajanje, ali onakva blamaza jednog medjunarodnog suda nikada do sada nije vidjena , i to po svim osnovama . Sad se to pokušava amortizirati autošovinističkim napadima na Miloševića navodnih „srba“ u Srbiji. Zlo Vučić i SNS, direktna su posljedica Američke intervencije petog oktobra. Prvo je ustoličen Koštunica, koji Amerikancima uopšte nije odgovarao, ali je imao ikakvu podršku u Narodu. Njegovo rušenje krenulo je gotovo odmah po preuzimanju vlasti, da bi se doveo Djindjić, koji je puno više obećavao. Odbijanje klasične VELEIZDAJE DRZAVE I NARODA koštalo je glave Djindjića. Tadić je shvatio “ poruku pisca “ i to je bio početak otvorene VELEIZDAJE,ne samo KiMa, ali je tamo bila najočiglednija.Isto se nastavlja sa Vučićem i SNS,a moze se tvrditi ,još gore ,više i grublje. U svim dogadjanjima, SPC bi mogla da bude izuzetno vazan faktor.. Primjer je Crna Gora. Odlikovanje Vučelića od strane SPC ima i te kakvu tezinu, a za poteze SPC svi smo zainteresirani, uključujući i Amerikance. Zbog svega toga, ja se pitam, da li je moguće, da oni koji pišu i tvrde da je petog oktobra, opozicija , D O S na čeli sa bageristom Joe ( Dzo ) srušila Miloševića, to pišu iz neznanja ili zlih namjera ! Ne reći pravu istinu znači sakrivati, ne samo ono što se onda dogodilo, nego i nemati razumjevanja za ovo što nam se sada dogadja !!

 2. Kada u bilo kojem matematičkom zadatku napravite grešku i umjesto +(plus) stavite -( minus) ne postoji nikakva mogućnost da vam zadatak ispadne tačno. Zbog čega se onda namjerno i stalno ponavlja ista greška??? Glavni faktor koji je srušio Miloševića bili su AMERIKANCI. Bez njihove organizacije i hrpe NOVCA koje su ulozili, njihovi šegrti i pomoćnici to u onom trenutku, onakvi kakvi su bili ( i ostali ) ne bi uspjeli!!! Zbog čega se onda i pored napisanih knjiga o tome, tv serija, izjava učesnika, zapostavlja faktor br.1 u tom besramnom činu. Zamislite da nakon uspješne komplicirane hirurške intervencije, „svu slavu“ pokupi sestra instrumentalka, koja dodaje atrecaturu hirurgu ???
  Ne zelim da obezvrijedim i njezinu ulogu……..ali……. Sve ovo tim prije , što Drzava SRJ , kao poslijedicu toga ima cijeli repertoar katastrofalnih posljedica: raspad na dvije drzave, u kojoj je Crna Gora postala krajnje neprijateljska prema Srbiji, predaju KiM Amerikancima ili Albancima po sistemu , korak po korak, uništenje vojske, raspad privrednog sistema, predaje banke strancima, ućutkavanje USTAVNOG SUDA, podjarmljivanje kompletnog sudskog sistema, potpuna kontrola drzavnih institucija
  ……….da ne nabrajam dalje, nema smisla jer tko prati, zna! Vazno je govoriti i pisati istinu , a ne laz, iz hiljadu razloga, od onih etičkih, moralnih do sasvim praktičnih. Dobro je podvući i podsjetiti da oni koji su bili GLAVNI ČINILAC petooktobarskog prevrata, i dan danas imaju snazan utjecaj na politički vrh drzave, ali i na izbor nove vladajuće garniture VELEIZDAJNIKA, na izborima , onakvim kakvi su u Srbiji danas ili od petooktobarskih promjena do danas!! SRBIJA je okupirana zemlja kojom vladau STRANCI preko svojih poslušnika , koji pravno-formalno zastupaju Narod !! Više se na izborima ne biraju najbolji, nego oni za koje vjerujete da će manje od onih drugih IZDATI i UKRASTI, da ne spominjem „vojsku“SNS birača koji moraju da izadju na izbore i još nekog povedu sa sobom, da ne bi izgubili posao. Protiv ovakvog zla, samo se istinom moramo boriti, a istina nije parcijalna, poluistine su ravne lazima i onaj koji ne laze ne bi trebao imati čega da se boji! Pa zar sretstva informisanja u Srbiji pod drzavnom kontrolom ne lazu dovoljno, nego se neistina mora pisati i u rijetkoj “ oazi “ slobode koju pruza patriotski časopis KORENI .

  • U srbiji niko i ne moze da dodje na vlast bez podrske od spolja a pa tako je desetinama i desetinama godina ne znam sta je tu cudno.
   Jedino u doba Nemanjca je vlast bila autenticna i malo od Karadjordja pa kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime