Srpske masone na KiM vode stranci

0
2577

LMasoni1oža slobodnih zidara u našoj južnoj pokrajini već pune dve godine radi za tuđe interese, pišu danas „Novosti“. Članovi iz zemalja koje su priznale Kosovo.

Kako ovaj list piše, posle potresa povodom zahteva članstva Regularne velike lože Srbije da njihov starešina dr Ranko Vujačić zbog sukoba interesa podnese ostavku na funkciju velikog majstora Srbije ili bude isključen iz srpske masonerije, novi problemi potresaju ovu najvažniju organizaciju slobodnih zidara. Članovi Velikog veća RVKLS-a, njih tridesetoro, traže od svog starešne da im otkrije istinu o osnivanju i radu prve masonske lože na Kosovu i Metohiji.

Beogradski masoni iz RVLS-a tvrde da godinu dana nisu obaveštavani o aktivnostima svoje „braće“ u južnoj srpskoj pokrajini, jer je veliki majstor prećutkivao istinu o ovoj loži. Kako „Novosti“ saznaju, prva srpska masonska loža RVLS-a na Kosmetu osnovana je krajem 2014. u Beogradu. Formirana je na predlog velikog majstora dr Vujačića, što je podržalo i Veliko veće ove najveće srpske obedijencije. Bilo je predviđeno da loža „Harmonija“ ima sedište u Prištini, potom u Kosovskoj Mitrovici, ali kako za to nije bilo tehničkih uslova, proradila je u masonskom hramu u Beogradu.

U njenim počecima rada učestvovao je, pored Ranka Vujačića, i Tahir Hasanović, zadužen za masonsku diplomatiju, ali i Hasu Đoša, britanski mason indijskog porekla iz Londona. Za starešinu ove lože imenovan je stranac, Paskal Gregorije, koji je u to vreme bio prvi sekretar Ambasade Belgije na Kosmetu.

– Cilj osnivanja prve srpske masonske lože na Kosmetu bio je da se RVLS proširi i na ovaj deo Srbije, kao i da doprinese nacionalnom pomirenju Srba i Albanaca. Ali umesto Srba, među dvadesetoro slobodnih zidara u loži „Harmonija“ najviše je stranaca, iz Engleske, Belgije, Holandije, Nemačke, kao i Albanaca. Tako ispada da je ova prva srpska loža formirana za strance i Albance, a ne za Srbe – kažu beogradski masoni iz RVLS-a a prenose današnje „Novosti“.

Da Vas podsetimo:  Uspravna sveća srpstva na Kosmetu

Politički gledano, članovi lože „Harmonija“ su državljani zemalja koje su priznale takozvano „nezavisno Kosovo“. Zato među članovima nema Srba i ljudi iz Rumunije, Grčke, Rusije ili Španije, država koje ne priznaju šiptarske separatiste sa Kosova i Metohije.

– Izborom stranca za starešinu i primanjem stranaca u RVLS na Kosovu i metohiji, a ne Srba i Albanaca, nije ispunjen cilj formiranja ove lože, a to je nacionalna saradnja dvaju naroda iz ove pokrajine. Time su, međutim, otvorena vrata za direktni uticaj Velike Britanije i njene masonerije na Kosmetu – kažu kritičari velikog majstora Ranka Vujačića.

Ovakvo ponašanje starešina RVLS-a imalo je za posledicu osnivanje partnerske albanske masonske lože u Prištini. Njeni osnivači su Velika loža Albanije i njen veliki majstor Elton Čači. Ova loža je formirana bez saglasnosti Italije, koja je masonski pokrovitelj Albanije. Na Konferenciji velikih majstora sveta u Beogradu u junu 2015. godine, koja je bila najveći masonski skup posle 1926. godine, članstvo RVLS-a se pobunilo protiv osnivanja albanske lože na Kosmetu. S obzirom na to da prema masonskom ustavu na teritoriji jedne zemlje može da postoji samo jedna velika loža, a to je RVLS u Srbiji, Albanija nema pravo da formira svoju masonsku ložu na Kosmetu, pa je zato i ugašena. Tada je, međutim, odlučeno da se ugasi i srpska loža „Harmonija“, ali se to do danas nije dogodilo.

– Odluku Konferencije velikih majstora u Beogradu, dr Vujačić, veliki majstor Srbije i ambasador Crne Gore u Nemačkoj, odbija da izvrši, jer bi time izgubio svoj ugled među strancima koje je učlanio u srpsku ložu „Harmonija“ – kažu u RVLS-u.

Belgijski Britanac

Gregorije Paskal, starešina srpske masonske lože „Harmonija“ na Kosmetu, britanski je mason i belgijski državljanin. Radio je kao šef Britanske misije u Prištini i bio ambasador Kraljevine Belgije u Avganistanu (2014-2015). Danas je direktor protokola u Ministarstvu spoljnih poslova ove kraljevine u Briselu. Kao prvi srpski mason u južnoj pokrajini, održao je samo dva puta masonske rituale, u Beogradu i u Kosovskoj Mitrovici, pišu „Novosti“.

Da Vas podsetimo:  Monument srpske istorije, svetionik prošlosti i beleg srpskog mita

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime