ZABLUDE KOJE NAS KOŠTAJU

4
138

Odrastao sam u porodici gde je politika bila prisutna od početka moje spoznaje sveta u kom živimo. Odrastao sam u vreme koje su oblikovale nestašice naftnih derivata, vožnje automobila po parnim i neparnim danima, nestašici deficitarnih proizvoda kafe, deterdženta…

Odrastao sam pored oca koji je u to vreme bio „društveno-politički radnik“, koji je svoje radno i neradno vreme posvećivao društvu. U radno vreme je bio plaćen za svoj rad, a u poslepodnevnim satima, radio je besplatno, iz ljubavi. Oni koji ga znaju, znaju o čemu pišem. I pod tim uticajem, počinjem da primećujem politička dešavanja oko sebe.

A najvažnija godina koja je obeležila poslednju deceniju XX i početak XXI veka, bila je 1989. Ta godina je postala prekretnica za svet koji danas poznajemo. Ne ulazim u to da li su mnogi događaji te godine urađeni spontano ili ne, oni su se desili. A ta godina je takođe bitna za prostor bivše Jugoslavije.

Foto: Profimedia

Prostor i zemlja, koji su 45 godina stvarali svoj „imidž“ nesvrstane i uvažene zemlje u svetu. Prostor i zemlja koji su za istok bili zapad, a za zapad, istok. Prostor, čiji su građani 25 godina, za vikend išli na zapad, u Trst, da kupuju farmerice, kafu, igračke za decu, odevne predmete, i sve ono što je u tom trenutku na zapadu bilo moderno. Umetnici su išli u Trst da gledaju premijere filmova, jer su premijere tih istih filmova u Jugoslaviji dolazile sa zakašnjenjem od godinu dana.

Međutim dešavanja iz 1989. tadašnja rukovodstva pojedinih Republika Jugoslavije, nisu razumeli. Nisu razumeli vreme i ono što se oko njih dešava. Postali su autistični i zatvoreni u svoj svet, a mogućnosti su upravo bile potpuno drugačije. Nažalost, došlo je do raspada Jugoslavije, a prva se na korak odvajanja odlučila Slovenija.

Da Vas podsetimo:  Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!

I dan danas pamtim novinske, i naslove udarnih TV vesti u Srbiji. Slovenci su pogrdno nazivani „bečki kočijaši“, a najvažnije teme su bile da: „bečki konjušari“ neće preživeti bez naših žitarica, da ne mogu više da nas pljačkaju i jeftino kupuju poljoprivredne proizvode, da će pocrkati bez nas, itd. Prosto se javnost u Srbiji sladila i očekivala propast Slovenije. Ali, vreme je pokazalo da je to za Sloveniju bio dobara potez, a prozivanja iz Srbije su bila prozivke iz očaja.

U selima nema napuštenih kuća, putevi su im odlični i bez rupa. Pored puta je sve okošeno. A putokaza ima na svakoj raskrsnici, tako da vam to garantuje da se nećete izgubiti. O ekologiji pored puteva neću ni govoriti. Ekologija je obavezno gradivo.

I tako, posle 30 godina od samostalnosti Slovenije, otputujem sa porodicom u tu nama veoma blisku zemlju. Iskreno, prolazio sam nekoliko puta kroz tu zemlju, na putu ka Italiji, ali nikada nisam proveo 6 dana u nizu. Zahvaljujući rodbini koja tamo živi, imao sam priliku da vidim i čujem šta se dešavalo od 1992. I sticanja nezavisnosti do danas. Imao sam mogućnost da se uverim da to njihovo „blagostanje“ ima dve komponente: marljiv rad ( poneki od njih rade i 2 posla) i uređena država, koja razmišlja o građaninu, kao stubu države. Ne kažem da je tamo sve idealno, jer takav sistem ne postoji, ali da je po meri savremenog čoveka, to jeste. Deo Slovenije gde smo proveli tih 6 dana, nalazi se blizu granice sa Italijom. Zemlja je prilično oskudna kao resurs i ima je malo, u smislu obradivih površina. Ali, oni iz ograničenih resursa izvlače maksimalno. Taj kraški deo je pretežno zasađen vinovom lozom od koje se proizvodi poznato vino „Teran“. Zahvaljući velikim sadržajem gvožđa u zemljištu, to vino ima veoma tamnu boju i vrlo specifičan ukus. Imao sam prilike da posetim jednu „kmetiju“- gazdinstvo koje godišnje proizvede oko 20 hiljada boca tog vina. Tog dana su imali promociju penušavog „Terana“ koji nije često u ponudi i ovaj vinar je to učinio da pokuša da napravi nešto novo. I uspeo je. Penušavi „Teran“, kao novi proizvod na tržištu vina u Sloveniji. Cela količina iz proizvodnje ove kmetije, završi na tržištu Slovenije, a boca vina košta od 4 do 10 evra. Zavisno od godine berbe.

Da Vas podsetimo:  Za vođom do njegovih snova

Kad se krene prema Italiji u dolinama reka, tu je zastupljeno voćarstvo i ratarstvo. Manje ima povrtara. Svaki pedalj zemlje je obrađen. Nisam video zaparloženo zemljište. U razgovoru sa domaćinima, kažu da se to voće uglavnom proda na kućnom pragu. A takav vid prodaje je dominantan, jer Slovenci svaki slobodan trenutak koriste da se šetaju, odnosno da planinare i pešače. I tako svaki vikend odlaze u drugi deo Slovenije da šetaju. Baš zbog toga se to voće prodaje na kućnom pragu.

Studenti mogu da rade u slobodno vreme i zarade neki euro za školovanje. Škole, zdravstvene ustanove i sve ustanove koje spremaju hranu, po zakonu, 70% sirovina kupuju na lokalnom tržištu ili sa tržišta Slovenije. Ako baš nije moguće nabaviti određeni proizvod, onda se kupuje uvozni. Deca imaju obroke u školi i to roditelje košta 70 evra na mesečnom nivou. Sva hrana se sprema po uputstvu nutricionista.

Da ne dužim jer je tema opširna, Slovenija je uspela u onom što većini država bivše Jugoslavije nije. Za to su zaslužni sami. Znali su šta hoće, i to su ostvarili. Dokazali su, da ih „jeftini“ poljoprivredni proizvodi iz Srbije, Makedonije, Hrvatske nisu održali na tržištu, već uporan rad, dobar kvaliet i marketing. Danas mnogi Slovenci rade po dva posla i ne žale se zbog toga, ali mogu da priušte mnoge stvari o kojima mi možemo samo da mislimo.

Neko me je pitao „koliko kasnimo za njima“? Na ulaz u pomenutu kmetiju, video sam kamen gde je pisalo: 1992. To je godina kada je ta kmetija počela da radi na savremen način. E, taman toliko kasnimo. 30 godina.

I na kraju, i zaista zavšavam rečima poslednjeg premijera SFR Jugoslavije, Anata Markovića, o Jugoslaviji pred raspad:

Da Vas podsetimo:  Srbija da razume da je njen prioritet odbrana Srpske, jer samo zajedno Srbija i Srpska mogu sačuvati sami sebe

„Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope“.

Nažalost, ovo su proročke reči, za ceo Balkan. Postali smo upravo to što je predvideo. A sve je moglo biti drugačije.

Autor: Stevica Marković

4 KOMENTARA

 1. Vrlo dobar, interesantan clanak.
  Slovenci su jedan miran i radan narod. Slovenija je mala, uredjena, napredna zemlja – clanica EU.
  Sve to zahvaljujuci pravilnom izboru puta, 1989-tih godina.

  A @Peri bih rekao : Slovenci su napravili zlocin ubivsi mlade vojnike JNA.
  Ali, u tom zlocinu su saucesnici i oni koji su te mladice ostavili bez municije i podrske.
  JNA je mogla da posalje tenkove, helikoptere, imala je ogromna sredstva na raspolaganju.
  Ali nije !

  Dodao bih da se potpuno slazem sa autorovom tvrdnjom da tadašnja rukovodstva pojedinih Republika Jugoslavije, nisu razumela pad Berlinskog zida i ono što se oko njih dešava. Postali su autistični i zatvoreni u svoj svet. Krenuli su u kopanje po istoriji i sejanju medjunacionalne mrznje – sto je vodilo sukobima.

 2. Gledano iz “ dvorišta “ gos. Stevice Markovića, ne treba sumljati da je on dogadjaje dozivio onako kako ih je lijepo ovdje i opisao. Ipak, uzeti ovaj tekst , kao realni opis političkih dogadjaja pri raspadu SFRJ, bilo bi krajnje neozbiljno. Opaska autora , da tadašnje političke garniture u nekim republikama, nisu razumjeli promjene 1989. da su postali autistični i zatvoreni u svoj svijet ……..krajnje je neozbiljno . Svi su sve razumjeli. Amerikanci su pisali knjige, kako će razbiti Jugoslaviju, 10 – 15 godina prije pada berlinskog zida. Sve se dogodilo kao u knjigama, jedino je pogrešno predvidjeno da će sve početi na KiM. Ono što ipak, nitko nije mogao da predvidi, mislim i na one izvan SFRJ , jeste onakvo bezgranično kršenje tj. ukidanje medjunarodnog prava ! To je bilo iznenadjenje za sve u svijetu. Dok je Srbima u Hrvatskoj, kao konstitutivnom Narodu, ukinuto svako pravo, jedna nacionalna manjina , Albanci sa KiM dobili su drzavu ( prema zakonima jačega ) !! Iako su Amerikanci potpisali R1244 , nikada nisu imali namjeru da je ispoštuju! Srbi u BiH su morali ratom i pobjedama u tom ratu izboriti da budu jednaki Bošnjacima i Hrvatima ( Naravno uz intervenciju NATO snaga protiv njih ) !! Slovenci, Katolici, podrzani na svakom koraku od kolektivnog zapada, bili su etnički čisti, pa i zbog probelma svih ostalih medjusobno, oni su najlakše izašli iz Juge. Nikakva zasluga njima ne pripada. Pri izlasku iz Juge, bili su krajnje cinični i pokvareni prema Srbima , što su ostali i dan danas !! Sada i Americi i kolektivnom zapadu dolazi na naplatu kršenje medjunarodnog prava u slučaju raspada Jugoslavije, uništavanja Iraka, Libije, Sirije……..Kada je dao objašnjenje za ulazak trupa Rusije u Ukrajinu, Putin je ponovio od slova do slova, isto što su rekli Amerikanci, kao razlog za bombardiranje SRJ. Svijet se pocijepao na dva dijela. Ponašanje kolektivnog zapada prema Avganistanu, Siriji, Libiji. Iraku , Iranu , pokazao je da jedini zakon koji za njih vrijedi , je zakon jačega. Problem je nastao u momentu kada Amerika prestaje biti najjača. Ostali dio svijeta okrenuo se prema drugoj strani, jer su i vojno i ekonomski jači………. Rusija, Kina, Indija, Brazil , Iran, čak i Turska….. afričke zemlje, zemlje juzne amerike……..Kod nas je sve započelo, i nije prvi put !

  • Da to bi bilo svaka cast Slovencima…….ali sta cemo sa pobijenim mladim vojnicima na teritoriji Slovenije. Vojnici JNA poslati a da nisu imali bojevu municiju. NIKO NIJE ODGOVARAO…..na pravdi Boga ubijeni kao zecevi. Da li je to SVAKA CAST HRABRIM i PAMETNIM SLOVENCIMA??????Mozda i to treba da se zaboravi i onda cemo biti…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime