Opančar agenncija javlja …

0
1249

Čini mi se vekovima vuk sa ovcom nešto ima … Prave ljude na prava mesta – oduvek je bila osnovna deviza dobre kadrovske politike pa se toga naravno pridržava i naša vlast, koja je nedavno za predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, postavila Sinišu Malog, čoveka sa bogatim praktičnim iskustvom u toj oblasti. 

Krik – mreža za istražuivanje kriminala i korupcije, svojevremeno je objavila čitav spisak sumnjivih poslova vezanih za Sinišu Malog – sve da je to bilo i neosnovano, stoji činjenica da je po prijavi Agencije za pranje novca tužilaštvo vodilo istragu protiv Siniše Malog, kasnije je tim povodom i Agencija za korupciju dostavljala tužilaštvu nekakve podatke, da bi se taj postupak okončao nagodbom po kojoj je Siniša Mali uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, nakon čega je taj postupak obustavljen. 

Najprostija logika kazuje – zašto bi tužilaštvo ulazilo u tu nagodbu i zašto bi Siniša Mali pristao da plati taj iznos i time dozvolio da u tužilaštvu bude evidentiran kao lice protiv koga je vođen krivični postupak ako je tu sve bilo čisto, pogotovu ako se zna da vi ne možete da konkurišete ni na jedno ozbiljnije radno mesto dok od tužilaštva ne dobijete potvrdu da niste kažnjavani ili da se protiv vas ne vodi nikakav krivični postupak.

ogledajte, samo primera radi, koji su sve uslovi propisani Zakonom o finansijskom lizingu za članove Upravnog i Izvršnog odbora jednog običnog privrednog društva – davaoca lizinga. Teško da bi Siniša Mali, prema onome što se zna o njemu, te uslove ispunio. A radio sam i na obaveznom usklađivanju unutrašnjih akata firme – davaoca lizinga, nakon donošenja važeće Odluke Narodne banke Srbije za primenu odredaba Zakona za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za obveznike nad kojima nadzor vrši Narodna banka Srbije i plaši me da naš novoimenovani Predsednik koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kao eventualni podnosilac zahteva ne bi ispunjavao propisane uslove za korisnika lizinga.

Mnogo je ispričano priča o vuku i ovcama. Plaši me da smo u ovoj priči mi ovce.

Provereni kadar – Politike proverenih kadrova drži se očigledno i SPS, glavni koalicioni partner vladajuće Srpske napredne stranke, koja je pre neki dan za predsednika Izvršnog odbora izabrala Vladana Zagrađanina, javnosti poznatog kao glavni učesnik afere “Kofer”.  Da podsetim: “Učestvovao je i u nekim aferma “s one strane zakona” – “Koferče” iz 2006. Godine – Dačić se kritične večeri, sa svojim kumom Vladanom Zagrađaninom, takođe visokim stranačkim funkcionerom i koferčetom sa 100.000 eura našao u stanu tadašnjeg vice guvernera NBS Dejana Simića. Dačića zovu na telefon i on hitno odlazi. Nakon petnaestak minuta upada policija i hapsi Zagrađanina i kofer. Na suđenju koje je usledilo, na kome se i Dačić pojavio kao svedok, Zagrađanin je oslobođen, jer nije dokazano da je Simić i preuzeo novac (onaj što ga je policija zaplenila).” www.opancar.com

Ugnjavio sam vas ovim pričama, pa da vas malo razvedrim sa jednim vicom – nije politički, ne bojte se, a i radnja se ne dešava kod nas – u pitanju su kupleraj i kurvinska posla. Po završetku drugog svetskog rata, rešili Rusi da poprave devizni bilans zemlje, pa u tu svrhu otvorili kupleraj – samo za inostrane goste. Međutim očekivanih rezultata nije bilo pa je partijski komitet odlučio da razmotri taj slučaj. Ređaju se govornici, pljušte ideje, ali zadovoljavajućeg rešenja nema. Nemajući kud, sekretar komiteta konačno dade reč jednom članu koji se uporno javljao iz zadnjih klupa, jer je zbog nekih greha bio malo politički skrajnut – ‘Ajde kaži šta hoćeš, reče mu sekretar. – Druže sekretare, ja mislim da su tu u pitanju kadrovi, reče ovaj. Sekretar mu hitro oduze reč uz oštro upozorenje – Nemaš ti pojma, kadrovi su sve proverene partijske radnice iz 1941. godine.

Dragiša Čolić

PODELI
Prethodni tekstKulise
Sledeći tekstSamo nam još ale fale

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime