Veselo društvo u performansu – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine… (2)

3
1236
Foto: Ani Kolleshi, Unsplash

Virus korone se širi svetom – u Kini se broj zaraženih smanjuje i sve se čini da je tamo ova pošast stavljena pod kontrolu zahvaljujući drastičnim merama koje su od prvog dana izbijanja epidemije primenjene. To potvrđuje i Svetska zdravstvena organizacija, uz pohvale koje upućuje Kini u vezi preduzetih mera i funkcionisanja zdravsttvenog sistema te zemlje. 

Nažalost u ostalim delovima sveta epidemija se širi. Posebno u Južnoj Koreji (za Severnu Koreju nema podataka – čini se da je komunistički sistem imun na viruse, što bi se moglo reći i za Rusiju i zemlje sličnih režima). Japan razmatra otkazivanje olimpijskih igara, što se koliko je poznato, poslednji put desilo za vreme Drugog svetskog rata.

U Evropi, najgora situacija je u Italiji – javlja se da su samo u jednom danu umrle 133 osobe, da su uvedene stroge mere kretanja, da je praktično cela zemlja u karantinu. 

Svet je na ivici pandemije. Epidemiolozi upozoravaju da bi to već i bio slučaj kada bi bili poznati podaci za Afriku i Južnu Ameriku… da bi upravo stigla vest da je otkriven i prvi slučaj oboljenja u Egiptu …

Kod nas je juče saopšteno da je otkriven drugi slučaj oboljenja. U pitanju je jedan kineski državljanin, i – suprotno dosadašnjoj, opšte prihvaćenoj praksi u svim zemljama sveta, nikakvi drugi detalji o obolelom nisu objavljeni – ni ko je on, da li je to neko od kineskih radnika zaposlenih na raznim radovima u zemlji, što je posebno značajno jer je poznato da oni žive ovde u širim kineskim zajednicama ili je u pitanju kineski turista, ni kad je došao, ni kud se kretao, ni gde je živeo … ni zašto se ti podaci ne saopštavaju. Ništa od toga, što budi mnoge sumnje i strah da je u pitanju slučaj iz šireg okruženja obolelog, u kom slučaju bi se odatle moglo očekivati još slučajeva.        

* * *

Čuvajte se komaraca – Državno rukovodstvo (sastavljeno od NJega) u saradnji sa državnim zdravstvenim kolegijumom na čelu sa NJim (u daljem tekstu NJNJ), a povodom vesti da je država IZRAEL – nakon otkrivanja zaraze kod dva učesnika nedavne američko-izraelske konferencije, na kojoj je i NJNJ učestvovao, sve članove delegacije stavila u karantin, dalo je, na pitanje novinara, odgovor da NJNJ neće iči u karantin, da se neće testirati i da neće nositi masku … ostaje kod ranije saopštene preventive – jedna čašica rakije dnevno. S tim u vezi, NJNJ je uzgred saopštio i jednu aktuelnu i veoma korisnu informaciju – Čuvajte se komaraca, u svetu dnevno 2740 ljudi umre od ujeda komaraca, što je 25. puta veći rizik nego da obolite od korona virusa.

U skladu sa tim i Ana Brnabić, predsednik vlade Srbije – organa nadležnog po Ustavu za  propisivanje mera zaštite od epidemije saopštava “da u ovom trenutku nema potrebe za otkazivanje javnih dogđaja …” – a posebno ne izborne kampanje koja je upravo započela.

Koje smo mi sreće jbt! Ako nas korona i mimoiđe, NJNJ neće.

* * *

Idemo na izbore – Kakva je medijska situacija u Srbiji uoči izbora u jeku upravo započete izborne  kampanje. O tome su u rezidenciji norveškog ambasadora u Beogradu novinari razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić. 

Pošto je prethodno napomenula da ona zna da mnogi od prisutnih smatraju da medijska situacija u Srbiji nikad nije bila gora, ona zna da to nije tačno, “svakako da je bolje i mnogo bolje nego što je bilo”, reče osoba koja ko zna u kojoj pizdi materini bila u vreme za koje tvrdi da je bilo gore, za razliku od onih koji tvrde suprotno od nje – a živeli su i u to vreme radili ovde. Ne mogu da se setim boljeg vica od onog kad je žena zatekla muža u ljubavnoj prevari, a on joj u samoodbrani kaže – Draga, pa nije valjda da ti više veruješ svojim očima nego meni.

Pritom, g. Brnabić, ne pomenu da je ova politička opcija na vlasti već osam  godina – što je duže od svih vlasti posle devedesetih godina prošlog veka – pa da ništa nije valjalo u ono vreme, šta su oni za ovih osam godina u tome popravili.

* * *

Krušiku nešto nije ddobro – “Krušik danas nije u sjajmoj situaciji. Nismo ovde došli da kukamo, iako mi je došlo da iz kože iskočim da vam pravo kažem …”, reče Predsednik obraćajući se radnicima namenske fabrike Krušik u Valjevu. 

Šta se to u međuvremennu desilo sa saopštenjima o dobrom poslovanju Krušika koja su do nedavno plasirana za vreme afere “Krušik”, koju je pokrenuo zaposleni u fabrici Aleksandar Obradović tvrdnjom da fabrika prodaje robu privatnim firmamama – među kojima je i otac ministra policije, po ceni nižoj od tržišne, da bi je ovi potom dalje prodavali po znatno višim cenama.

Dragiša Čolić

Da Vas podsetimo:  Sandra Božić: Marinika Tepić ima stan od jednog hektara u centru Novog Sada

1. Veselo društvo u performansu – Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…

3 KOMENTARA

  1. Pa lepo, u trgovini (oruzjem) neko uvek dobije a neko izgubi. Kako su Srbi lenji, kao sto jednom rece Predsednik, red je da neko pametan dobije u tome vise poslu iako nije ni zaposlen ni radnik u Krusiku. Svakako da Otac ministra iz unutrasnjih organa treba da bude vise nagradjen od radnika Krusika, jer on kao placeni ekspert ide u sastavu delegacija Krusika kada se prodaje oruzje i municija recimo Saudijskoj Arabiji. Sta ce tu radnici te valjevske firme kada ne znaju ni engleski jezik, a kamo li arapski? Sta ima oni da se bune, dobro je i ako dobiju svakodnevno topli obrok u Krusiku. Njihovo je da rade za masinama, a ne da se bave komercijalom. Ako imaju mesecni minimalac i to je dobro, ali zato imaju i potpuno zdravstveno osiguranje! Sta hoce jos?

    • Sto rece nas Predsednik – „Krušiku nešto nije dobro – “Krušik danas nije u sjajnoj situaciji. Nismo ovde došli da kukamo, iako mi je došlo da iz kože iskočim da vam pravo kažem …”, reče Predsednik obraćajući se radnicima namenske fabrike Krušik u Valjevu.“ On razmislja „pozitivno“, a zaboravlja ko upravlja drzavnim preduzecem namenske industrije „Krušik“. To radi drzava na cijem je on celu poslednjih 4 godine, a pre toga takodje 4 godine kao sef egzekutive – premijer. Ako mu „dodje da iskoci iz svoje koze“ zbog loseg stanja u „Krusiku“, trebalo bi da zna na ciji racun treba uputiti kritike zbog kadrovskih promasaja u toj valjevskoj firmi – pre svega sebi, svojim ministrima, svojim „savetnicima“ i drugim kompanjonima koji pelješe i „Krušik“ i sve ostale visokoprofatabilna drzavna – javna preduzeca. Setimo se samo direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića koga je smenio AV pošto je posao vredan 2.130.720 evra namestio češkoj firmi „Artur D. Litl“, u kojoj je svojevremeno radio kao visokopozicionirani direktor! Da skandal bude još veći, Obradovićeva bivša firma izabrana je na tenderu koji je EPS raspisao 8. maja 2014, iako je njena ponuda bila za čak 144.046 evra skuplja od najpovoljnije! Zato je trebalo da A. Obradović bude krivicno procesuiran i ide u zatvor. Ovaj Obradović je pobegao u Makedoniju i postao savetnik Zaeva (prethodno je prodao polovinu svoje velike vile na Dedinju Miloradu Dodiku), ali je zato uhapsen njegov imenjak i prezimenjak – Aleksandar Obradović – Asanž iz Krušika zato sto je otkrio veliku pljacku namenske industrije u Krušiku…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime