Za pevače na Ljubičevskim igrama dva puta više novca nego za osobe sa invaliditetom

0
1174

Nastupe estradnih zvezda na ovogodišnjim Ljubičevskim konjičkim igrama Grad Požarevac platiće čak 8,3 miliona dinara, dva puta više nego prethodnih godina, iako je gradski budžet već sada u manjku za čitave 1,4 milijarde dinara, saznaje Pištaljka.

Za trodnevni zabavni program, koji se, kako objašnjavaju nadležni prvo ugovori pa se tek onda za njega raspisuje javna nabavka, grad je već ugovorio binu i prateću opremu koje koštaju oko 1,4 miliona dinara, pa se cela cifra za zabavni program „penje“ na skoro 10 miliona dinara.

Stara lica i osobe sa invaliditetom će za pomoć u kući ove godine iz budžeta dobiti manje od polovine iznosa koji će završiti u džepu muzičara na ovogodišnjim Ljubičevskim konjičkim igrama.

Iako se budžet Ljubičevskih igara iz godine u godinu povećava, a ove godine za nastupe estradnih zvezda čak udvostručava, pa će grad iz kase za ovu manifestaciju izdvojiti ukupno 43.684.090 dinara, najviši gradski funkcioneri ni čelnici turističke organizacije ne znaju koliko grad prihoduje – ako prihoduje – od ovog događaja.

Činjenica da ni gradonačlenik Požarevca ni predsednik Turističke organizacije Požarevca ne znaju koliki su prihodi grada od igara možda najbolje objašnjava dugogodišnje gubitke koje, prema pisanju medija, beleži jedna od zvanično najznačajnijih turističkih manifestacija u Srbiji koju desetinama miliona dinara iz državne kase novca svake godine dotira i država.

Na pitanje koliki se zaradi od Ljubičevskih igara i koliko od toga prihoduje grad koji svake godine povećava budžet za ovu manifestaciju novopostavljeni v.d. direktor Turističke organizacije Požarevca Vasilije Baldić jednostavno odgovara: „Ne znam“.

Najbolje je, kaže, da to pitamo gradske vlasti. On samo zna da u turističkoj organizaciji prvo dogovore ko će da peva na manifestaciji, a da potom raspisuju javnu nabavku (?!).

Da Vas podsetimo:  Kako su besplatni vrtići postali preskupi vrtići

Odgovor na pitanje koliko se zarađuje od programa u koji se svake godine ulaže sve više i više, nema ni gradonačelnik Požarevca. Iako nam je iz kabineta gradonačelnika Baneta Spasovića više puta obećano da će na naša pitanja biti odgovoreno, do objavljivanja ovog teksta to se nije dogodilo. Novinari Pištaljke nisu uspeli da nađu sagovornika na ovu temu u opštini.

Osim novinskih napisa koji godinama prate ovu manifestaciju i koji govore da grad nema nikakvu zaradu od igara uprkos višemilionskim ulaganjima čitave države, ni u jednom zvaničnom dokumentu opštine dostupnom javnosti takođe ne postoji podatak kolika se zarada ostvaruje od ove manifestacije koja se tradicionalno održava prvog vikenda u septembru od 1964. godine.

Cena zabavnog programa na igrama „bola je oči“ i prethodnih godina kada su izdvajanja za ove svrhe bila dvostruko niža nego ove godine. Ove godine, prema nezvaničnim informacijama koje kruže gradom, glavna zvezda muzičkog programa biće Lepa Brena.

Prošle godine na otvaranju konjičkih igara nastupio je Željko Joksimović za čiji koncert je Turistička organizacija Požarevca  raspisala javnu nabavku bez javnog poziva. Ugovor je sklopljen u pregovaračkom postupku sa firmom „Melos estrada“ koja zastupa poznatog pevača na iznos od 2.856.000 dinara.

Osim Joksimovića u Ljubičevu su prošle godine nastupali i Biljana Krstić koja je bila plaćena nešto manje od četiri hiljade evra i Željko Vasić koji je inkasirao pet hiljada evra, kako su preneli mediji.

Pretprošle godine za 28 hiljada evra na igrama je nastupio i Zdravko Čolić.

Binu i prateću opremu za koncerte na predstojećim igrama obezbediće firma „Sky solutions“, jedini ponuđač na raspisanoj javnoj nabavci. Ova firma deo je grupe kompanija u vlasništvu Milenka Škarića o kome je Pištaljka u nekoliko navrata pisala. Ova firma je učestvovala u organizaciji i obezbeđivanju dočeka sportista ispred gradske skupštine, festivala Egzit, Bir fest, Srbija ekspo 2015. godine u Milanu i koncerata Željka Joksimovića, Severine, Masima Savića

Da Vas podsetimo:  “Majka devet Jugovića” rodom iz Medveđe: Dece nikad dosta

Osim što javnosti nije dostupan podatak koliko se zaradi od Ljubičevskih igara, na sajtu grada Požarevca nije moguće pronaći ni podatak koliko Požarevac generalno prihoduje od turizma. Budući da Republički zavod za statistiku registruje broj noćenja turista u Srbiji pokušali smo i od njih da dobijemo ove informacije, ali su nas i oni „vratili“ na lokalnu samoupravu.

Ekipa Pištaljke
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime