Međunarodne organizacije od ministra Stefanovića traže odgovornost za policajce koji su tukli novinare

1
530
Nebojša Stefanović / Foto: YouTube Screenshot

Odgovornost policije je dvostruka – ona mora da zaštiti novinare od pretnji kako bi mogli da rade svoj posao, ali i da prestane da napada novinare, kaže se u apelu 10 poznatih međunarodnih organizacija ministru policije Nebojši Stefanoviću

Neke od najpoznatijih svetskih organizacija koje se bave slobodom izveštavanja, među kojima su i Reporteri bez granica, Evropska federacija novinara i PEN, obratile su se pismom Nebojši Stefanoviću, ministru unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, posle brutalnih napada na novinare od strane policije i demonstranata tokom protesta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pismo prenosimo u celini:

Poštovani ministre unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanoviću,

Mi, dole potpisane organizacije, apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbedi da svi policijski službenici i zaposleni u Ministarstvu štite novinare i medijske radnike, kao i da potvrdi svoju posvećenost zaštiti slobode štampe i medija za sve u Srbiji. Ova obaveza je propisana članovima 46. i 50. Ustava Srbije, kao i relevantnim evropskim standardima i principima.

U članu 3. Zakona o policiji Republike Srbije iz 2016. godine navodi se da su svi policijski službenici dužni da poštuju Ustav i „zajemčena ljudska i manjinska prava i slobode i druge zaštićene vrednosti u demokratskom društvu.” 

Međutim, tokom poslednjih dana, organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR), koja prati, nadgleda i reaguje na povrede sloboda štampe i medija u zemljama članicama EU i zemljama kandidatima, dokumentovala je brojne izveštaje iz Beograda, Niša i Novog Sada o napadima, pretnjama i uznemiravanju novinara i medijskih radnika od strane policijskih službenika i protestanata tokom nedavnih protesta protiv vlasti.

U nastavku navodimo nekoliko primera u kojima su policijski službenici pretili ili napadali novinare:

● Na protestu koji je održan 7. jula ispred Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, policijski službenici su pokušali da spreče ekipu Televizije N1 da snimi kako policijski službenici tuku protestanta;

Da Vas podsetimo:  Ubistva u Malom Orašju i Duboni – medijska morbidnost iznad etike

● Uprkos činjenici da se predstavila kao novinar, Milica Božinović, novinarka portala Nova.rs, zadobila je neprikladan udarac pendrekom po stražnjici od policijskog službenika;

● Dana 8. jula, novinar agencije Beta Žikica Stevanović morao je biti hospitalizovan nakon što su ga policijski službenici napali palicama. Kao i u slučaju Božinovićeve, Stevanović se pre napada jasno predstavio kao novinar. Kamermani iste agencije, Luka Pređa i Relja Pekić, takođe su napadnuti, ali su izbegli ozbiljne povrede;

● Igor Stanojević, filmski kritičar i novinar, uhapšen je 8. jula tokom protesta u Beogradu. Iako se jasno predstavio kao novinar, policija ne samo da je zadržala Stanojevića sat vremena na ulici, već ga je kasnije odvela i u pritvor. Stanojević je izveden pred Prekršajni sud nakon čega je pušten da na slobodi čeka suđenje.

● Dok se vraćala da izvesti o dešavanjima na protestu 8. jula, Milicu Božinović sa portala Nova.rs ponovo su napali policijski službenici i udarili pendrekom po ruci, zbog čega je ispustila telefon. Pridružila joj se koleginica Nataša Latković koja je takođe bila predmet napada.

● Dok je izveštavao o protestima na Bulevaru Kralja Aleksandra, policija je palicom tukla novinara portala Nova.rs, Marka Radonjića, nakon čega su usledili verbalni napadi i pretnje hapšenjem.

Pored pretnji koje su policijski službenici upućivali novinarima i medijskim radnicima, određen broj novinara je takođe pretrpeo napade ili pretnje od pojedinačnih protestanata. 

Ovo uključuje napad na kamermana Novinske agencije Tanjug kojeg je protestant zgrabio i udario u stomak u pokušaju da ga spreči da snima, napade na ekipe Radio-televizije Srbije (RTS) u Nišu i Novom Sadu i napad na kancelarije Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Novom Sadu, tokom kojeg su razbijena staklena vrata objekta. 

Da Vas podsetimo:  Zbog hapšenja ruske novinarke Srbija ponovo u izveštaju Koalicije za žene u novinarstvu o kršenju slobode medija

Foto-reporter portala Nova.rs, Vojislav Milovančević, je 9. jula morao da bude hospitalizovan nakon što ga je napala grupa muškaraca u crnim duksevima sa kapuljačama, dok je njegovog kolegu Uroša Arsića napala druga grupa muškaraca koja ga je gađala kamenjem. 

Dana 10. jula, tokom četvrte noći protesta, protestanti su pretili i napadali novinare i kamermane agencija N1 News, Beta News Agency, Al Jazeera i Kurir TV na različitim lokacijama u Beogradu, uključujući i ispred zgrade Narodne skupštine. 

Napadi na novinare su uključivali bacanje cigala i kamenja, kao i metalnih stubova, što je dovelo do medicinskog zbrinjavanja Miloša Miškova, Svetlane Dojčinović i Miše Batanjca. 

Sedamnaestog jula, Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koja uključuje predstavnike Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i drugih medijskih organizacija, te predstavnike Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, prijavila je da je u periodu između sedmog i 11. jula napadnuto 28 novinara.

Ovo je potpuno neprimereno. Novinari moraju da imaju slobodu da izveštavaju o protestima i ne treba da trpe pretnje ni od strane protestanata, ni od strane policijskih službenika. Odgovornost policije u ovom kontekstu je dvostruka; da zaštiti novinare od spoljašnjih pretnji kako bi se obezbedilo da mogu da rade svoj posao i da prestane da napada novinare, naročito kada se novinari jasno predstave kao predstavnici medija. 

Ova dužnost se ne sme zanemariti jer bi to ugrozilo poverenje javnosti u posvećenost Vlade slobodi štampe i medija, te bi takođe odvratilo novinare i medijske radnike od izveštavanja u javnom interesu ako njihova sigurnost i bezbednost nije zagarantovana.

Mi, dole potpisane organizacije, apelujemo da se svi napadi i pretnje novinarima detaljno istraže kako bi se obezbedilo da počinioci nasilja, uključujući i policijske službenike i druge državne organe, budu pozvani na odgovornost. Time bi se novinarima i javnosti pokazalo da niko nije iznad zakona. 

Da Vas podsetimo:  Milioni opredeljeni za medije nestali iz budžeta Novog Sada i Pančeva, gradova koji su bili među najvećim finansijerima prorežimskih tabloida i televizija

Pored toga, apelujemo da se uvedu smislene promene kako bi se obezbedilo da se ovakva situacija više ne ponovi. Takve mere mogu da uključuju obuke za sve postojeće i buduće policijske službenike o slobodi medija i zaštiti novinara i medijskih radnika u okviru zaštite ljudskih prava. 

Ovaj proces treba da uključuje i podstiče bolju saradnju i koordinaciju između medijskih organizacija i državnih institucija kako bi se obezbedilo da sve pretnje budu prijavljene i istražene, kao i da odgovori države na situacije kao što su protesti uključuju i zaštitu novinara i medijskih radnika. 

Ove promene treba da budu podržane stvarnim angažovanjem u cilju jačanja svih mehanizama vladavine prava u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima i principima.

Bilo bi nam drago kada biste odvojili vreme za virtuelni sastanak na kojem bismo razgovarali o ovome i pronašli načine da podržimo novinare i medijske radnike u Srbiji, te se radujemo svim poboljšanjima koja će obezbediti da sloboda štampe i medija bude zaštićena i poštovana u državi.

S poštovanjem,

  • ARTICLE 19
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited
  • Index on Censorship
  • International Press Institute (IPI)
  • Organized Crime and Corruption Reporting Project Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa
  • PEN International
  • Reporters Without Borders (RSF)

P. G.
Izvor: Cenzolovka

1 KOMENTAR

  1. Apsolutno podrzavam pravo novinara da slobodno i sigurno izviještavaju bilo gdje, u potpunoj sigurnosti , i osudjujem svaki napad na njih od bilo koga !!!l ipak, zanimljivo je primjetiti kako se potpisnici ovog apela POZIVAJU NA USTAV SRBIJE I MEDJUNARODNO PRAVO!!!!! Odlično , fantastično
    ……..pa kada se govori o KiM neka ne zaborave preambulu Srpskog USTAVA, i neka ne zaborave nabrojati koliko pravnih akata, medjunarodnog prava, nastalih od 1945 do danas, garantuju CJELOVITOST I NEPROMJENLJIVOST GRANICA ,!!!! Kada se već tako hvataju za medjunarodno pravo
    neka ne zaborave i R1244 !!!! Nazalost, moram i ovo primjetiti……dok se predstavnici fantom drzave „Kosovo“ uporište za svoje teze u pregovorima sa Srbijom o KiM , ističu tzv. “ ustav Kosova“, naš vrli
    ,Jedini i najpametniji pretsjednik Vučić, nikada nije spomenuo USTAV SRBIJE, R1244, i odredbe medjunarodnog prava koje garantiraju cjelovitost drzava !!!! Pitam se, radi li on na očuvanju ili odvajanju KiMa od Srbije !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime