Ko je, dakle, razbio Jugoslaviju – Stipe Mesić ili Slobodan Milošević?

7
1313
Stipe Mesić / Foto: printscreen
  • Našao sam podatke da su članovi predsjedništva SFRJ bili Jović-SR Srbija, Kostić-SR Crna gora, Mesić-SR Hrvacka, Bogićević-SR BiH, Drnovšek-SR Slovenija, Tupurkovski-SR Makedonija i još dvojica ispred autonomnih pokrajina Vojvodine i KiM.
  • Mesić je izjavio kao posljednji predsjednik SFRJ da je obavio posao i da Jugoslavije više nema…

Ipak sam ja živio u toj državi, bio član Saveza komunista Jugoslavije, partije koja je vodila tu državu. Red je da kao takav i ja nešto prozborim.

Bili smo prvaci svijeta u svim sportovima osim u bejzbolu i kriketu što i nisu neki sportovi koji su uspjeli zaživjeti širom svijeta. Pravili smo mlazne avione u Mostaru, a ja lično sam čistio tvorničku halu preko studentskog servisa u Energoinvestu, u kojoj su se pravili separatori za nuklearne reaktore za SSSR. Tada je „Energoinvest TAT“ imao tehnologiju za provjeru varova koju su imale još samo tri države svijeta. Mi smo bili četvrta država u osvajanju te tehnologije . Jugoslavija je imala najbolju muzičku scenu ikada na ovim prostorima, a po pitanju rok muzike bili smo odmah iza Velike Britanije i SAD. Pravili smo sami svoje vakcine i radioaktivne preparate. Nismo samo slali rakete u svemir, mada smo i u toj oblasti imali udjela. Ko nije pogledao intrigantan slovenački film „Hjuston, imamo preblem“, neka pogleda na vezama datim na kraju ovog teksta.

Htio sam malo da se osvrnem sa određene vremenske distance na neke stvari koje su mi promakle zbog prebrzog odvijanja događaja. Na samom početku „kopanja“ po internetu za podatcima, sam se sreo sa problemom. Shvatio sam da istoričari nisu naučnici nego alatka okupatora kojom on ometa stanovnicima njihovih kolonija spoznavanje istine. Istorija može samo u suverenim državama da bude nauka, u suprotnom je demagogija i dogmatizam.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO SE NEMCI OPET PLAŠE DONALDA TRAMPA?

Dosadio mi je narativ da je za sve kriv Milošević i da istorija naših prostora počinje od njega. Jednostavno rečeno, ideja da je za sve odgovorna samo jedna ličnost je suluda. Ništa ne postoji bez interakcije ljudi.

Htio sam ja u svojoj privatnoj istragi da razotkrijem ko je kriv za razbijanje Jugoslavije i prvo što mi je palo na pamet od čega da počnem je bilo predsjedništvo SFRJ, ono je vodilo tu državu, pa je valjda i najodgovornije za njenu sudbinu. Pozvao sam Gugl u pomoć oko dobijanja informacija ko je sve bio član predsjedništva u trenutku razbijanja Jugoslavije. I naravno da nisam uspio doći tako lako do te informacije. Sve neke veze bez veze. Nigdje potpune informacije o predsjedništvu, sve u dijelovima. Kao da ta najvažnija stvar uopše nije važna.

Kako mi nije cilj da pišem naučne radove, odustao sam od istraživanja i prenosim samo informacije do kojih sam došao, jer mi je cilj razotkrivanje tendencija i uzročno posljedičnih veza. U takvim slučajevima nisu potrebne sve informacije nego glavnina najbitnijih na osnovu kojih se može izvuči kvalitetan i samoopstajući zaključak.

Nije bez razloga ni to što se ne mogu naći lako mnogi podatci na pretraživačima. Vladari ne žele da se sve nađe nego samo ono što njima odgovara. Filtriraju se podatci sa interneta u pretraživačima, prema potrebama. Priča o Predsjedništvu SFRJ narušava trenutni narativ da je Milošević kriv i što je napisan softver za lažiranje izbora i kitovi izumiru.

Dakle, iskopao sam podatke da su članovi predsjedništva SFRJ bili Jović-SR Srbija, Kostić-SR Crna gora, Mesić-SR Hrvacka, Bogićević-SR BiH, Drnovšek-SR Slovenija, Tupurkovski-SR Makedonija i još dvojica ispred autonomnih pokrajina Vojvodine i KiM.

Da Vas podsetimo:  Ponos dijaspore: Imaju osam sinova!

Mesić je izjavio kao posljednji predsjednik SFRJ da je obavio posao da Jugoslavije više nema i imate taj video na ovoj vezi. Kakve onda veze ima Milošević sa razbijanjem SFRJ? Slobodan nije ni bio član Predsjedništva SFRJ, pa niti je mogao opstruirati rad ovog organa niti učestvovati u razbijanju Jugoslavije. Krivce za razbijanje Jugoslavije treba tražiti na mnogim drugim mjestima i u drugim ljudima, a najmanje kod Miloševića.

Primarni zločin je zločin protiv mira, a svi ostali zločini nastali u ratu su samo posljedica ovog osnovnog zločina. Za sada niko nije suđen za izazivanje rata, nego samo za ponašanja u ratu.

Zato na svijetu nema mira niti će ga biti dok se stvari ne budu sređivale od početka i iz osnova.

Izgleda da nije vladarima i nadvladarima uopšte cilj zaustavljanje ratova, pošto je rat nekim glavna privredna grana i sretstvo najbržeg i najvećeg bogaćenja. Sve dok se bude težilo bogaćenju preko mjere i stvarne potrebe, u svijetu će se voditi ratovi. Sve dok se ne promijeni sistem koji na površinu izbacuje alave i bahate, u svijetu neće biti mira. U nauku i politiku treba ugraditi ljudskiji moral od ovoga.

Duško Bošković, Sarajevo
Izvor: balkanskageopolitika.com

PODELI
Prethodni tekstKamen temeljac
Sledeći tekstSoba br.11

7 KOMENTARA

    • Miloše – u pravu si, ali samo delimično. Tito je prihvatio iniicijativu bivšeg učitelja sa srednjom, trogodišnjom učiteljskom školom Edvarda KJardelja da on sa svojim saradnicima izradi nacrt novog, razbijačkog Ustava. Ipak su Jugoslaviju razbili Srbi- niko nije digao glas protiv tog ustava, iako su Srbi bili najmnogobrojniji narod u Jugoslaviji i imali najviše svojih ljudi u armiji, Saveznoj policiji itd. Srpskim rukovodiocima su bile važnije vile na BG-Dedinju, privilegije i pare, šoferi i sekretarice idr. pogodnosti nego očuvanje veštačke tvorevine – Jugoslavije u koju je Srbija uložila sve a nije dobila ništa! I za stvaranje prvo Kraljevine SHS, 1923.g. preimenovane u Kraljeviona Jugoslavija – krivi su Srbi. Tačnije, kao i u slučaju Kardeljov „Ustav 1974“, kkriva je ondašnja srpska vrhuška, na čelu sa Pašićem i kraljem Aleksandrom. Izgleda da su srpski rukovodioci, kao i Aleksandar Vučić danas, uvek radili protiv sebe i svog naroda!

  1. Zalim, ali, ne bih se slozio sa autorom.
    Poznosocijalisticki aparatcik Slobodan Milosevic nije shvatio znacaj pada Berlinskog zida, tesko je prihvatao stvaranje demokratskih partija i slobodnih medija. Nije mu smetao ni Seselj, ni Jezda, ni Dafina, ni sankcije, ni hiperinflacija, ni gradjanski ratovi. Sve je moglo, samo da on zadrzi vlast. Dok su On i Tudjman pljackali gradjane i drzavne fondove i bratski iznosili nasu deviznu stednju u Bec, Pariz i Kipar, mi smo 29 dec 1993 placali POLITIKU 40 milijardi njegovih dinara.
    Nije shvatio da NATO trazi rat po svaku cenu. Odbivsi ultimatum u Rambujeu, uvukao je Srbiju u potpuno beznadezni rat protiv najmocnije armije na svetu u kome je Srbija dobila bombe i zrtve, a izgubila Kosovo i bratsku Crnu Goru.
    Petog oktobra pao je despot koji je Srbe posvadjao sa celim svetom i trasirao put za koloniju Srbiju.
    Kojom danas vladaju njegovi segrti.

    • “ Tata ili Japa“
      Nemam namjeru da demantiram tvoje nebuloze, argumentima ! Ovaj isti tekst ( od slova do slova) poslao si kao komentar za neke druge tekstove gdje se spominje Slobadan Milošević. Na to smo ti vrlo argumentirano odgovorili nas nekoliko !!Na naše odgovore, objašnjenja i argumente nisi reagovao, ali si zato nastavio da NEBULOZE ponavljaš !!!Uopšte nisi ni pokušaoda pročitaš komentare Koji su poslani prije tvog. Pitam se da li si uopšte pročitao ovaj tekst, ili ti je bilo dovoljno da pročitaš samo naslov ? U tebi ne postoji “ ni sram niti obraz “ !! Tko si ti ……….AUTOŠOVINISTA ?????
      Strani plaćenik ??? Korisni idiot ??? Netko od “ bivše braće “ iz susjetstva ????

  2. Pošto je svet prestankom hladnog rata, odlučio da Jugoslavija (kao neka tampon zona) više nije potrebna, odlučeno je da se ona rasturi. Na početku sukoba u Jugoslaviji, američki predsednik je izjavio: “ Republike Jugoslavije, koje se budu zalagale za njen opstanak, neće imati nikakvu pomoć i podršku Amerike“ To je bio znak, da poput hijena, neke od bivših separatističkih republika krenu da grizu lava (Srbiju), koristeći se najodvratnijim propagandnim lažima. Poznato je da hijene čoporativno napadaju samo ranjenog lava. Tako je bilo i u poslednjim ratnim zbivanja. Složno, poput hijena, bez imalo milosti ili zahvalnosti, grizli ste po Srbiji. Zbratimili se muslimani i Hrvati (videli smo u Mostaru koliko se volite) pa i sa šiptarima iako ste znali kakvi su i ko su Šiptari. Tako kada je reč o tome ko treba da se zamisli, malo se više koncentrišite i zapitajte, gde je dno moralnog posrnuća i koliko nizak moralni prag je potreban da bi se zarad sebične državnosti gazilo po narodu i zemlji kojoj bi (da ima časti) bar bili malo zahvalni, jer da nije bilo njenog angažmana, danas ne bi bilo ni Hrvatske, već bi kao nacionalna manjina u Madjarskoj, Austriji ili Italiji i dalje sanjali tisućletnji san o državi Hrvatskoj. Da, da ima imalo morala, časti i bar trun zahvalnosti. Umesto svega toga i danas, sada već kao vođa hijena, grizete ranjenog lava sve nemilosrdnije i nemilosrdnije. Srbija je jedina pokušala da sačuva Jugoslaviju u bilo kakvom obliku (skraćena) i zato je na sebe navukla gnev Amerike i svetskih moćnika. To je razlog, zašto su ti moćnici, zatvarali oči pred separatističkim lažima pojedinih republika. Čak je Srbija ponudila da Bosna ostane u sastavu skraćene YU, pa čak i da prvi predsednik te skraćene Jugoslavije, bude Alija Izetbegovic. To Amerikanci nisu podržali i Alija to ne prihvata i kasnije čak PRVO prihvata pa odbija Kutiljerov plan izjavljujući „Žrtvovao bi mir, rad suverene Bosne“. Ko ume da razmišlja, više mu je nego jasno, da je glavni krivac raspada Jugoslavije, zapravo Amerika, a odgovornost Izetbegovića za krvavi rat u Bosni, je ogromna.

  3. Dok god Srbijom vladaju zapadni poslušnici, kukavice i VELEIZDAJNICI, ozbiljna i stručna rasprava o historiskoj ulozi Slobodana Miloševića u godinama raspada SFRJ, i bombardovanju SRJ, izbijegavati će se, jel bi to otvorilo vrata zatvora za mnoge dobro pozicionirane ličnosti u Srbiji !! Do tada je otvorena
    mogućnost pisanja svakakvih nebuloza na račun bivšeg predsednika !! Krenimo od kršenja USTAVA zemlje , po kojem niti jedan gradjanin Drzave ne moze biti sudjen izvan domovine , pa do NEBESKE SRAMOTE, o izručenju vlastitog predsednika na sudjenje onima koji su nas protiv svih ovozemaljskih zakona bombardovali zbog otimanja dijela teritorije!!! Glavni potstrekači blaćenja Miloševića su upravo isti ti, da bi sa sebe skinuli odgovornost počinjenog zločina. Tu su naravno, i vinovnici nelegalne secesije, koji opet da bi opravdali sebe, pokušavaju prebaciti krivicu na drugoga! I takve još i mozemo razumiti, ali one domaće AUTOŠOVINISTE…..nikako. To što je Tudjman u govoru na Trgu Republike ili Jelačić Placu uz direktan tv prenos izjavio “ rat je u Hrvatskoj nastao zato što smo ga mi zeljeli da bi dobili slobodnu i nezavisnu Hrvatsku “ ( postoji snimak -You Tube ) To što je Mesić izjavio, kako je obavio zadatak, Jugoslavija više ne postoji, to što govore sve činjenice i svi pisani dokumenti,
    za neke idiote i autošoviniste nije dovoljno! Ne vjerujem da su isti toliko glupi, biti će da štite sebe i svoje prljave interese! Tudjman je danas u Hrvatskoj slavljen, i pored izjava , tipa….“ Ja sam veoma sretan čovjek, jer moja supruga nije ni SRPKINJA ni JEVREJKA „…….. a za naj grublju, neoprostivu i nedopustivu , dugo dugo se vrtila i jedna izjava Miloševića, da bi se balansirale Tudjmanove izjave…….Milošević je na GAZIMESTANU rekao “ NAROD NIKO NE SMIJE DA BIJE“………i to je tretirano kao naj krvoločnija, naj nehumanija, naj gora izjava svih vremena…………….. Jadan je onaj narod, koji se na silu tjeraju da prihvate izrečenu misao „narod nitko ne smije da bije“ kao nešto loše, a i pojedinci koji to prihvate ( progutaju ) nisu za drugo nego za zaljenje. I „nasi“ autošovinisti uspjeli su u ovoj izjavi prepoznati svo zlo i opakost, podrzavši tako „bivšu nam braću “ !! Kakav je naš odnos danas prema bivšem predsedniku ??? Kako je sahranjen čovjek koji je toliko godina bio na čelu Drzave??? Imati ćemo čega da se sramimo dok smo zivi, pogotovo kada istina ispliva…………

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime