Da se osvrnemo ili kako sagledati haške presude

1
462

Danas 8. juna 2021. godine Haške sudije su donele drugostepenu presudu po kojoj je general Ratko Mladić, načelnik Generalštaba VRS kriv za: genocid, zločine protiv čovečnosti, uzimanje talaca, kršenja zakona i običaja ratovanja…

Ako se samo malkice osvrnemo u prošlost, tokom prošle decenije isti taj Haški tribunal je 28. februara 2013. godine oslobodio svih optužbi generala Momčila Perišića, načelnika jugoslavenskog Generalštaba tokom 1993-1998. On je takođe bio optužen za ratne zločine na prostoru avnojevske Hrvatske i Bosne i Hercegovine početkom devedesetih godina 20. veka.

Prvostepena presuda generalu Perišiću bila je da je kriv, a kazna 27 godina zatvora izrečena 2011. godine.

Šta je paradoks?

Paradoks je to naveći deo Srba (99,8%) širom sveta ne smatra da je Haški tribunal prvo relevantan sud za takve stvari. Drugo, što ovakvu presudu Ratku Mladiću osuđuju i smatraju je sramnom.

S druge strane, Momčilo Perišić iako je oslobođen optužbi iz Haga ni izbliza nije imao taj publicitet kao Ratko Mladić koji je „kriv“. Niti su se Srbi preterano radovali takvoj odluci za Perišića.

U čemu je kvaka?

To što je Momčilo Perišić je 2002. godine optužen za odavanje službenih tj. vojnih tajni diplomati SAD u nekom motelu na Ibarskoj magistrali. Upravo to je bio glavni razlog za kasniju oslobađajuću presudu Momčilu Perišiću u Haškom sudu, kao nagrada za dobro „obavljen posao“. Tačnije američka administracija (CIA i slična bolumenta) voli da nagradi svoje saradnike. Nije Perišić bio jedini oslobođeni Srbin u Hagu, zar ne?

Drugo, Perišić je do hapšenja bio potpredsednik Vlade Republike Srbije, koju je sastavio Zoran Đinđić… a svi znamo kome je taj služio.

Sudski epilog za tu špijunažu (čitaj: veleizdaju) je rešen tek pre 4 meseca, kada je pred Višim sudom u Beogradu penzionisani general Perišić osuđen na tri godine robije.

Da Vas podsetimo:  Dokumentarni film o užasima Garavice

Umesto zaključka…

Momčilo Perišić je trebao da dobije Mladićevu (hašku) kaznu, a on njegovu.

Napisao: Čule

Izvor: Zločini nad Srbima

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime