Upoznajte Italiju: putovanja koja oduzimaju dah

0
199

Ako imate želju da pobegnete od svakodnevice tokom jeseni koja je pred nama (ili za novogodišnje praznike) imamo savršen predlog za vas – Italija! Bilo da vam je potrebna relaksacija, želite spa vikend i mir sa pogledom koji oduzima dah, ili pak pravi turistički obilazak, uz nezaobilazne šoping ture, Italija vam može ponuditi bukvalno sve sadržaje koje zamislite.

Foto: freepik.com

Nećemo preterati ako kažemo da je Italija jedna od najposebnijih destinacija u Evropi u kojoj možete posetiti spektakularne gradove, drevne ruševine, divne muzeje, visoke planine, sjajne plaže i prelepe prirodne pejzaže – sve upakovano zajedno. Uz to Italija je i modna prestonica sveta, gastronomski raj, odredište za sve hedoniste ovog sveta. Nije ni čudo što se Italija putovanje nalazi na bucket listama mnogih ljudi.

Iako su sva mesta u Italiji priča za sebe, a čak i najmanje seoce izgled pitoreskno i očaravajuće, u ovom članku posebnu pažnju smo posvetili Toskani i Milanu. Predstavićemo vam značajnije atrakcije regije Toskana i zanimljivosti po kojima je Milano poznat:

Toskana – najfascinantnija regija Italije

Toskana je jedna od 20 regija Italije i nalazi se u njenom središnjem delu. Glavni grad Toskane je Firenca, a ostali veći gradovi u ovoj oblasti su Piza, Livorno, Prato, Sijena, Luka, Montekatini Terme, San Gimignano. Toskana ima bogato kulturno – istorijsko nasleđe, koje se može videti po brojnim muzejima, galerijama, crkvama i trgovima. Takođe je poznata po svojim čarobnim pejzažima, istoriji, umetničkom nasleđu i uticaju na kulturu. Smatra se rodnim mestom italijanske renesanse i mestom gde je nastala osnova današnjeg italijanskog jezika.

Toskana je poznata po vinskim podrumima, a neka od najpoznatijih vina ove regije su Chianti Classico, Brunelo di Montalcino, Nobile di Montepulciano, Vernaccia. Tu su i živopisni gradovi na vrhu brda, ukusna jela i umetnost, a to su samo neke od najinteresantnijih tačaka za sve turiste. Bez obzira da li želite da otkrijete šarmantnu Firencu na privatnom obilasku ili želite da uživate u autentičnom iskustvu u ovoj regiji, Toskana putovanje će biti nezaboravno iskustvo.

Da Vas podsetimo:  DEKLARACIJA O SRBOCIDU HRVATSKE DRŽAVE 1941-1945. I LOGORU SMRTI JASENOVAC

Top deset atrakcija Toskane koje ne smete propustiti ubrajamo sledeće: 

  • Katedrala Santa Maria del Fiore – srednjovekovna katedrala sa ikoničnim crvenom kupolom
  • Galerija Ufici – Muzej umetnosti sa renesansnim remek-delima
  • Kosi toranj u Pizi – Kitnjasta kula iz 14. veka sa nagibom
  • Ponte Vecchio – Srednjovekovni kameni most sa draguljarnicama
  • Mikelanđelov David – Svetski poznata renesansna statua
  • Bazilika Santa Croce u Firenci – Znamenita franjevačka bogomolja
  • Palaco Vekio – Upečatljiva utvrđena palata iz 13. veka
  • Piazzale Michelangelo – Trg iz 19. veka sa pogledom na grad
  • Vrt Boboli – Renesansni vrtovi puni statua
  • Duomo di Siena – Romantičko-gotička katedrala sa mozaicima
Milano – jedan od najlepših gradova Italije

Milano je kosmopolitski, glamurozan, fascinantan, moderan i napredan grad, svetski poznat kao evropska prestonica mode, dizajna, arhitekture, finansija, moderne umetnosti i muzike. Grad je duboko ukorenjen u procvatu italijanske prošlosti, u njemu se nalaze autentična blaga i dugo je bio centar u kome možete pronaći najbolje što Italija može da ponudi. Zbog toga vam donosimo atrakcije koje morate da vidite dok traje vaše Milano putovanje:

Istorijske znamenitosti Milana

Najveći deo milanskog građevinskog fonda datira iz kasnog 19. i od početka do sredine 20. veka, zbog čega ga Italijani obično ne smatraju istorijskim gradom. Ipak, Milan je poznat po gomili vekovnih dragulja kojima se možemo diviti. Zato se preporučuje da u Milanu provedete najmanje dva dana.

Građevina po kojoj je grad nadaleko poznat – Milanska katedrala; čuvena Da Vinčijeva Tajna večera; jedna od najpoznatijih svetskih opera La Scala; čuveni trgovinski centar Galleria Vittorio Emanuele II; Dvorac Sforca iz kojeg su Sforci vladali Milanom između 15. i ranog 16. Veka; Navigli – složeni sistem kanala koji povezuje reku Po, jezera Komo i Mađore; Parco Sempione – najomiljenija zelenu površinu Milana.

Da Vas podsetimo:  Izveštaj NVO: Strane kompanije u Srbiji da obustave reklamiranje na "proruskim" medijima
Kulturne znamenitosti 

Najveći grad u severnoj Italiji bio je na čelu umetničkih, političkih i životnih trendova širom zemlje u poslednjih 150+ godina.

Milan je poznat po modi. Dom vrhunskih modnih kuća kao što su Prada, Valentino, Dolce & Gabanna, Versace, Moschino i Armani, Milano je poznato po stilu i glamuru. 

Nije slučajno da je Milano svake godine domaćin najvećeg dizajnerskog događaja na planeti, Milanskog sajma nameštaja; sinonim je za kreativnu industriju uopšte, a ne samo za modu.

Grad je takođe mesto gde ćete pronaći umetničke galerije i muzeje svetske klase kao što su Pinakoteka di Brera, Muzej 20. veka, Muzej kultura (Mudec), kao i neverovatne privremene izložbe koje se održavaju u Kraljevskoj palati.

Svetski poznata gastronomska ponuda

Milanska hrana je tu da dokaže kako kuhinja može biti i bogata i sofisticirana. Milan je poznat po tome što nam je dao bar jedno ukusno jelo za svaki obrok. Aperitivi, rižoto alla Milanese, milanska teletina, gorgonzola, panettone samo su neki od specijaliteta.

A sada kada ste upoznati sa svim zanimljivim stvarima po kojima je Milano poznat, znaćete tačno kuda da se uputite i šta da tražite kada pođete u obilazak ovog fascinantnog grada!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime