Srbi su zlatnim slovima upisani u istoriju ratnog vazduhoplovstva

1
62

DA LI STE ZNALI? SRBI SU ZLATNIM SLOVIMA UPISANI U ISTORIJU RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIVVAZDUŠNE ODBRANE!

Srbi su prvi na svetu oborili avion pucnjem sa zemlje i Srbi su obaranjem najskupljeg aviona „nevidljivog“ F-117 „Noćnog jastreba“ („Nighthawk“) okončali izgradnju „nevidljive“ tj. „stealth“ tehnologije.

Naime kaplar dopunskog bataljona artiljerijskog puka „Tanasko Rajić“, Radoje „Raka“ Ljutovac iz Trstenika, je 30. septembra 1915. godine, sa Metinog brda kod Kragujevca, prvi put u ljudskoj istoriji oborio neprijateljski avion sa zemlje i to iz modifikovanog zarobljenog turskog topa.

Došao je na mesto pada aviona i ugledao da su članovi posade kapetan fon Šefer i oficirski pripravnik Oton Kriš, bili mrtvi. U znak časti, on im je salutirao.

Time je stari artiljerac kaplar Raka iz Trstenika ušao u sve udžbenike, enciklopedije i istorije ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Takođe, pripadnici slavnog 3. diviziona 250. raketne PVO brigade naše vojske, ulaze u istoriju tako što su za vreme NATO agresije na našu zemlju, 27. marta 1999. godine, oborili ponos američkog ratnog vazduhoplovstva i jedan od najskupljih aviona ikada napravljenih „nevidljivog“ F-117 „Noćnog jastreba“ („Nighthawk“) u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume.

Ovaj pogodak je toliko bio neočekivan da je u Americi usled toga nastao potpuni šok. Sve televizije su prekinule program i izveštavale danima samo o ovom događaju. Ne samo da su Amerikanci mislili da je nemoguće oboriti takav avion (koji se proslavio u Prvom zalivskom ratu u Iraku 1990-1991) već su bili ubeđeni da Vojska Jugoslavije sa svojim naoružanjem ne može da izdrži NATO bombardovanje duže od 72 sata.

U borbenoj posadi 3. diviziona 250. raketne PVO brigade bili su: pukovnik Zoltan Dani, potpukovnik Đorđe Aničić, major Boris Stoimenov, kapetan I klase Senad Muminović, stariji vodnik Dragan Matić, stariji vodnik Dejan Tiosavljević, potporučnik Darko Nikolić, vodnik I klase Vladimir Ljubenković i stariji vodnik Đorđe Maletić.

Da Vas podsetimo:  Zdravstvo u Srbiji - Može li privatno biti državno

Zbog svega toga Srbi su zlatnim slovima upisani u istoriju ratnog vazduhoplovstva kao prva posada u istoriji koja je sa zemlje oborila avion „nevidljive“ tj. „stealth“ tehnologije, čime su praktično okončali izradu aviona „stealth“ tehnologije.

Slava našim junacima! Slava srpskoj vojsci!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime