Jadovno – zločin hrvatskog državnog projekta

0
1976

jadovno201403

To što srpski političari nisu uz svoj narod ni kad je živ, a osobito kada je mrtav – nije ništa novo

Dvadesetdevetog juna mediji preuzimaju od Tanjuga vest i obaveštavaju kako je održana komemoracija „žrtvama ustaškog terora u Jadovnu“. Od markantnijih ličnosti iz sveta politike bili su prisutni neizostavni Milorad Pupovac, a njemu se pridružio onaj što više nema dugačku kosu a nije Samson, pa je sada ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, iz Srbije, naravno, kao što se tu našao i Damir Meteljan, izaslanik vrha hrvatskog sabora. Ovom prilikom izostao je Stipe Mesić, zapamćen po prošlogodišnjem nadahnutom govoru o antifašizmu u Hrvata i zlodelima fašista u Drugom svetskom ratu, očuvavši neizmenjen onaj duh po kome je početkom devedestih godina u svetu obilazio hrvatsku fašističku emigraciju i skupljao pare za rat protiv Srba i za secesiju Hrvatske. Ali umesto njega tu su bili predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i Antifašista Hrvatske.

A samo nedelju dana ranije dva puna autobusa iz Beograda krenuli su put Jadovna da se molitveno poklone senima svetih mučenika Jadovna i sastali se sa jednim autobusom iz Banjaluke. Na tom molitvenom poklonjenju našli su se i predstavnici vlasti iz Republike Srpske.

Sa gorkim i otužnim saznanjem nameće se da to što srpski političari nisu uz svoj narod ni kad je živ a osobito kada je mrtav – nije ništa novo. Kao što se šuška da je prošle godine Milorad Pupovac doveo Stipu Mesića, čiji i sam pomen sablažnjava svaku stopu svetog srpskog mučeničkog puta od zgrade suda u Gospiću do logora u vrh Velebita, a odatle do otoka Paga i po svih 36 jama, a poglavito do Šaranove jame u kojoj leže kosti preko 10.000 Srba i oko 2.000 Jevreja.

Da Vas podsetimo:  Kako je Srbija pomogla ambasadoru Hilu da se oseća kao okupacioni upravnik

jadovno201401

USTAŠE ILI HRVATI?

Kad se već pominju brojke, kao prazni simboli jednog nesravnivog užasa, onda treba reći da Đuro Zatezalo u svojoj knjizi Jadovno (Beograd 2007) na strani 379. u I knjizi pominje Milana LJuštinu. LJuština je bio zatočen u kaznionici Okružnog suda u Gospiću od 22. aprila do 21. avgusta – kada je na zahtev italijanskih vlasti logor Jadovno ukinut. LJuština je svakodnevno pratio pohvatane zatočenike koji su dovođeni u Gospić pa odvođeni u logor Jadovno i njegove pomoćne logore i na stratišta. I on kaže da je odatle sprovedeno 118.080 Srba, 1.800 Jevreja i 120 Hrvata. Tu svoju tvrdnju izneo je 29. jula 1942. godine. Dok vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1966. godine, trgujući s Nemačkom oko ratne odštete, dolazi do cifre 1.794, što samo po sebi biva trajan i zlokoban znak odnosa te države prema Srbima.

A, kada je reč o ministru Aleksandru Vulinu, u njegovoj pojavi, osim navedenog suprotnog pravca vlasti od smera volje naroda, imamo jedan veoma bitan kvalitet. Nad njime ne smemo da se oglušimo, i ne samo što na nj nismo oguglali u svojoj hulnoj ravnodušnosti. Već stoga što postajemo svedoci novog preimenovanja srpskog stradanja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ništa manje bestidnog od onog što je upražnjavala komunistička vlast.

Na ročištu s istinom kaže Vulin: „Na groblju braće moje ne mogu da dozvolim da bude ime hrvatsko i ime ustaško jer to nije istina – Hrvat je čovek, ni bolji ni lošiji od Srbina, Jevreja, Roma, a ustaša je zver i nešto što nema ljudskosti u sebi“.

Šime Balen u svojoj knjizi Pavelić (Zagreb, 1952) kaže na 77. strani: „…Pavelićev ministar dr Andrija Artuković osnovao je već prvih mjeseci logore za ‘nepoćudne elemente’. Prvi takvi logori osnovani su u Slanom na otoku Pagu i u Jadovnu na Velebitu. Logorima je upravljao III Ured ustaške nadzorne službe (…), a osiguranje logora vršila je posebna vojna jedinica – zvana Ustaška obrana“.

Da Vas podsetimo:  Poslanici EP predlažu sankcije ako se utvrdi odgovornost Srbije u Banjskoj - pogledajte kakve

Dakle, reč je o jednom državnom projektu države Hrvata, što dalje sagledavanje činjenica o trajanju međunarodno priznate Nezavisne Države Hrvatske samo dodatno potvrđuju. Zanimljivosti radi, samo pomenimo među Hrvatima najkrvoločnijeg koljača Srba i srpske dece, fra Sotonu, iliti fra Filipovića (sveštenoslužitelja Rimokatoličke crkve), koji je za svoja zverstva nagrađen bio unapređenjem u čin majora ustaške vojske i premeštajem u Jasenovac za dalju tu svoju delatnost služenja domovini i doglavniku (Balen, Pavelić, str. 94) – što je svojevrsni omaž suverenosti Nezavisne države Hrvatske.

jadovno201404

DVA KAMIONA, PUN ZAGREB

A naš Vulin se ponaša kao onaj advokat koji kod svog klijenata uviđa strast mržnje i ostrašćenosti, a ne hod savesti, pa to podjaruje da bi što duže trajalo i da bi on od toga izvlačio korist. To mi daje za pravo da kažem da moja leva cipela ima više časti od Aleksandra Vulina.

Ništa manje slikovito i u potpunom saglasju sa Vulinom kazivao je Damir Meteljan, predstavljajući današnju Hrvatsku: „Ovde sam da kažem jasno i nedvosmisleno da je ovde u Jadovnu bio početak ustaškog terora i ustaškog režima“ – što je Tanjug pokušao da ublaži, ali je dodatno uprskao rečima: „U Jadovnu su ubijani Srbi zato što su Srbi, a Hrvati zato što nisu sledili politiku svojih ubica“.

Sasvim bestidno u nastupu ove dvojice i ostalih imamo na delu novo livenje betonskih ploča preko jama sa svetim srpskim mučenicima i stradalnicima. Više se ne govori o fašistima koji su ubijali rodoljube – što se može videti na onim kamenim pločama koje nisu Hrvati razbili u secesionističkom ratu od 1991. do 1995. godine. Umesto fašista sada su to ustaše, a među jednako stradalima navode se i Hrvati. Dakle, dolazimo ponovo do cifri, sasvim zanemarivši državotvornu, osnovnu i izvršnu zamisao prvog logora za uništavanje Srba u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Da Vas podsetimo:  Sve više inicijativa za besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji

jadovno201405

U hulnom nastupu ove dvojice (preporučio bih im da se obaveste o značenju reči „nastup“ u Jasenovcu) ponovo oživljava misao velikog hrvatskog pisca Miroslava Krleže o tome kao su ustaše došle u dva kamiona iz emigracije iz Italije i izvršili sva zverstva nad Srbima. Onaj ko nije gledao Kusturičin film Podzemlje u onih nekoliko prvih kadrova, dokumenta o dočeku Nemaca u Zagrebu 1941. godine, trebalo bi da ga pogleda, pa da vidi koliki je lažov bio Miroslav Krleža. Sav Zagreb u transu je klicao Nemcima, svojim najodnijim saveznicima za koje će ginuti pod Staljingradom ali i pod Lenjingradom.

Srđan Volarević

Novi standard

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime