Kako su Srbi postali MORALNI POBEDNICI ratova u kojima NISU UČESTVOVALI

4
113

U Srbiji – vreme je stalo! Još tamo negde oko Vidovdana 1389. U svim našim opravdanjima za ovo ili ono što nam baš ne ide od ruke, uvek se, pre ili kasnije, pomene ta čuvena moralna pobeda, posle koje više ništa nije bilo isto.

Mi smo, inače, najpoznatiji po moralnim pobedama. To je disciplina u kojoj suvereno vladamo, tu smo prvaci sveta. I svemira, takođe! “Naš Novak Đoković je izgubio meč, ali mi smatramo da je izvojevao moralnu pobedu.“

Svi još pamte herojsku pobedu nad ekipom “Milosrdnog anđela“, kada smo NATO snage, moralno, potukli i saterali ih u mišju rupu. Toliko smo opasni, da pobeđujemo čak i u ratovima u kojima uopšte i ne učestvujemo. Kako? Moralno, kako drugačije?!

Mi smo se zaglavili u ovim balkanskim gudurama, pa ni napred, ni nazad. Zapravo, o ovoj drugoj varijanti i ne razmišljamo, samo nam je ona prva u pameti. Zajedno sa ostalim slovenskim plemenima tumarali smo, besposleni i zaludni, sa one strane Karpata, dok nismo, pukim slučajem, nabasali na ono što danas zovemo “vrata naroda“.

Kada smo jednom navrli u Jevropu, više se nismo ni obazirali za sobom. E, ali u osvajanju Zapada, pretekla su nas neka druga, ista, ali malo drugačija plemena, pa su oni stigli čak u Mletačku i podno Alpa. A mi nismo! I stalno se tešimo kako smo mi bolji od njih, ali nas učiteljica (života) mrzi, pa ne možemo da se razmahnemo i pokažemo svoj maksimum.

Obaška, što su na istu stranu hteli i svi drugi, kojima je Bliski i manje bliski Istok bio tesan.

Onda su nas oni porobljavali, žarili i palili, gazili i preko naših leđa stizali i pod zidine carstvujušče Vijene, a mi sve jednako u kalu i blatištu do guše. I sad nam je neko kriv! Ko, ne zna se tačno. Svi okrivljuju nekog Murata, čiju smo silu mi, dakako moralno, porazili. 1389. I od tad – ništa!

Da Vas podsetimo:  O novinarima, medijima i REM-u, u Rezoluciji Evropskog parlamenta

A greška je u nama samima, kao i uvek. Nama nije dovoljno što živimo na tlu gde su nastale i cvetale dve velike civilizacije i baštinimo njihove tekovine. Ne, nama je to malo! Mi bismo na Zapad. I to odmah i sad, ništa pregovori, ništa procedure. Džaba su rimski imperatori stremili Istoku, mi hoćemo West Side Storry, end ništa drugo. Džaba se na početku Biblije, jasno i glasno, kaže, kako je rajski vrt Bog stvorio na Istoku, kod nas je West Or Bust!

Ono što nama najviše nedostaje jeste realna slika o sebi.

Mi sebe umemo toliko da obezvredimo, omalovažimo i unazadimo, da tu niko ništa ne mora da dodaje, ni da oduzima. Svaku našu dobru osobinu pretvaramo u manu. Namećemo sami sebi sliku inferiornosti u odnosu na druge, i još, onako mazohistički, uživamo u tome. Iz te krajnosti, munjevito prelazimo u drugu vrstu, isto tako nezrelog ponašanja, pa ni jačih, ni boljih, ni lepših, a već pametnijih od nas…ma, nigde na svetu nema.

A, šta se, zapravo, dogodilo na putu za raj… pokazaće vreme.

Možda. Ako ne izgubi strpljenje!

autor..Marina Kitanović Vasić

4 KOMENTARA

 1. Kao prvo, tu gdje jesmo, tu nas je sam Bog postavio i niotkuda nismo došli. Sudjeno nam je da tu budemo i da branimo to naše sveto mjesto, bez obzira koliko to bilo teško i koliko jaki bili oni koji ga zele osvojiti, a to mjesto je toliko sveto, vazno, značajno, da ga stalno treba braniti. U cijelom tom periodu, osvajači su se ne samo mijenjali, nego i konstantno usavršavali , a veliku paznju su posvetili i tome da nas prouče i nadju nam “ slabe tačke “ . Njihov najveći doseg , najjače oruzije, naj pogubnije po nas , jeste njihovo pomaganje, financiranje, aktiviranje, proteziranje, onih najgorih medju nama , da bi došli na pozicije u drzavi koje ni po čemu ne zasluzuju ,govorim o svim sferama
  zivota i rada. Rezultat je poguban po nas . Zvanično su nas učili da smo se “ doselili na Balkan, i došli negdje iz Karpata“ , što je bestijalna laz . Da li je SRPSKA VOJSKA izgubila bitku na Kosovu Polju 1389 ??? Po izvorima iz historiografije Turske, samu bitku smo dobili , a veliki gubitci brojno malog NARODA SRPSKOG omogućio je OTOMANIMA ,tokom 50 godina ,da polako zauzmu cijeli prostor. Pobjednici PRVOG SVJETSKOG RATA , koji su dali i najveći broj zrtava u srazmjeru sa brojem stanovništva, stvorili su JUGOSLAVIJU, naivno, glupo i blesavo . Ta i takva Jugoslavija biti će izvor svih zala protiv NARODA SRPSKOG do dana današnjeg. Tko je koliko i kako pobijedio ili i izgubio u 78 dana bombardovanja SRJ .Ni to mnogi nisu u stanju da shvate. Cijeli svijet je promatrao taj dogadjaj.
  Trebalo je da se sve završi za tjedan, najviše dva tjedna…..do “ bezuslovne kapitulacije „. Protiv svih pisanih zakona , bez suglasnosti OUN , nakon 78 dan , posredstvom OUN , potpisana je R1244 , u kojoj je PET puta ponovljeno da je KiM …sastavni dio SRBIJE. Nije se do toga došlo, zato što je Amerika i NATO otkrila da su pogrešno optuzivali Srbiju…… nego zato što je medjunarodna svjetska javnost, poslije 78 dana, uveliko gubila strpljenje, pa je svakog momenta moglo doći do nezeljenih i nezgodnih protesta u svjetskim metropolama. Usput , VS je rat završila bez većih gubitaka u ljudstvu tehnici . Vječiti neprijatelji su se ponovno vratili svom najjačem oruziju protiv nas, financiranju hulja, izdajica i veleizdajnika unutar nas samih. Uspijeh nije izostao , desio se “ PETOOKTOBARSKI PUČ “ .
  Sve što nam se dogadja poslije toga, direktan je rezultal istog …….V E L E I Z D A J A DRZAVNIH I NACIONALNIH INTERESA !! Pozdrav za autora ovog teksta,sa preporukom, da prije nego što počme da priča o logaritmima, ( MORAL I MORALNE POBIJEDE) ipak, prije nauči TABLICU MNOZENJA !

 2. Nasa moderna istorija je tragicna , ne umemo da se postavimo u politici moramo biti lukaviji
  i prepredeni jer sa takvim imamo posla.
  Moramo ojacati sebe na svim nivoima ako hocemo da nas uvazava neko.

 3. Nasa moderna istorija je tragicna , ne umemo da se pistavimo u politici moramo biti lukaviji
  i prepredeni jer sa takvim imamo posla.
  Moramo ojacati sebe na svim nivoima ako hocemo da nas uvazava neko.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime