REZOLUCIJA O SREBRENICI USVOJENA TANKIM BROJEM GLASOVA

4
103

Generalna skupština UN u Njujorku raspravljala je  i odlučula o predlogu rezolucije o Srebrenici. Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen koja obrazlaže tekst rezolucije o Srebrenici. Prenos na RTS1. Sva zvona na pravoslavnim crkvama u Srbiji zvonila su u 12.00 kako bi pozvala narod na molitvu.

Predsednik Vučić ogrnut srpskom zastavom

Posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ogrnuo se srpskom zastavom.

Vučić se ogrnuo zastavom uprkos protivljenju predsdnika skupštine i zahteva obezbeđenja da je skine. Poručio im – „niko na svetu mi neće uzeti moju zastavu“.

Usvojen nacrt rezolucije

Generalna skupština UN-a je glasala o nacrtu rezolucije o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici.

Za nacrt rezolucije glasale su 84 zemlje dok je 19 zemalja bilo protiv. Uzdržano je bilo 68 zemalja.

Prema pravilima glasanja Generalna skupština je time usvojila nacrt rezolucije.

Angola će biti uzdržana

Predstavnik Angole poručio je da bi ta zemlja više volela da ima rezoluciju koja se bavi pozitivnim razvojima, uzajamnim poverenjem i da govori o lekcijama koje treba učiti, kao i da promoviše stabilnost.

Angola će, kako je rekao, biti uzdržana na današnjem glasanju.

Ujedinjeni Arapski Emirati biće uzdržani

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je da u Srebrenici jeste bio genocid i da je ta država uz, kako je rekao „braću u BiH“. „Osuđujemo da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici“, rekao je predstavnik Ujedinjeni Arapskih Emirata.

Najavio je da će ova zemlja biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici kako bi se smirile tenzije u regionu.

Predstavnik Egipta: Nismo zadovoljni nacrtom, predlagači koristili političku retoriku

Egipat se protivi postupcima i ishitrenim predstavljanjem ove rezolucije, čiji je nacrt pisan bez dijaloga i debate, i smatra da će ona negativno uticati na stabilnost u regionu.

„Egipat nije zadovoljan jer su predlagači ovaj nacrt iskoristile za političku retoriku. Egipat promoviše politički dijalog kao način rešavanja sporova na Balkanu. Egipat će glasati za nacrt rezolucije, ali van bilo kakvih političkih odijuma. To odslikava posvećenost Egipta promovisanju međinarodne svesti o zločinima protiv čovečnosti“, rekao je predstavnik Egipta.

Nikaragva će glasati protiv rezolucije

Predstavnica Nikaragve rekla je da je ta država uvek osuđivala zločine protiv čovečnosti. Istakla je da rezolucija neće doprineti pomirenju i najavila da će Nikaragva glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

Venecuela se zalaže za proces na osnovu konsenzusa koji je započet u Dejtonu

Predstavnik Venecuele je tokom sednice Generalne skupštine rekao je da žrtve Srebrenice zaslužuju obeležavanje na osnovu konsenzusa svih država regiona i da ta zemlja apeluje da se nastavi proces koji je započet u Dejtonu.

Dodao je da zagovaraju pomirenje i mir na Balkanu i da poštuju poziv na razmatranje svih ideja pri donošenju odluke za ovaj nacrt rezolucije.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Umeljić: ZAPADNI „DRANG NACH OSTEN“ I SRPSKO PITANjE

Kuba odbacila tekst rezolucije, protiv politizacije

Kuba podržava konstruktivni dijalog, i protivi se inicijativama koje vode novim eskalacijama.

„Kuba odbacuje tekst donet bez konsenzusa, protivi se politizaciji koja vodi do novih podela. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje“, poručio je predstavnik Kube u UN.

Azerbejdžan neće glasati o rezoluciji

Predstavnik Azerbejdžana je u obraćanju Generalnoj skupštini rekao da ta zemlja neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko predlog rezolucije o Srebrenici bude bio stavljen na glasanje.

Namibija će biti uzdržana

Predstavnik Namibije rekao je na sednici Generalne skupštine da će ova država biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici.

Kina: Glasamo protiv, rezolucija izazvala tenzije

Kineski ambasador pri UN, Fu Cong rekao je da će njegova država glasati protiv rezolucije, jer ovaj dokument nije u skladu sa osnovnim načelima UN, te izaziva podele u BiH i regionu.

„Nemamo izbora do da glasamo protiv“, rekao je kineski ambasador Fu Cong.

Kineski diplomata je naveo da Peking očekuje da sve etničke grupe u BiH da rade na očuvanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji zajedničke budućnosti, te da su unutar sistema UN „pokrene istinski sporazum zasnovan na konsenzusu“.

Predlog rezolucije podigao je tenzije u BiH, kao i u regionu. Preuranjeno glasanje o predlogu rezolucije ispunjeno ozbiljnim razlikama unutar BiH i regionu. zaključio je Fu Cong.

Vučić: Pritisak i pretnje zemljama koje nisu želele da glasaju za rezoluciju

Predsednik Srbije je rekao da je danima pred zasedanje generalne skupštine UN-a vršen pritisak na mnoge zemlje članice.

„Pitam i tražim odgovor moćnih zašto vam je bilo potrebno da vršite tako veliki pritisak na zemlje članice UN-a, zašto ste pretili zemljama koje nisu htele da glasaju za rezoluciju, imam na desetine takvih primera. Ima jedna mala zemlja sa Balkana koja će glasati protiv ove rezolucije, jer će ona otvoriti Pandorinu kutiju, i vi ćete morati da odgovorite na desetine optužbi za genocid. Ovde se ne radi o pomirenju, nije reč o sećanjima, već o nečemu što će da otvori nove rane, ne samo u našem regionu već i u ovoj sali“, naglasio je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je na kraju obraćanja kao simboličan poklon predsedavajućem sednice spremio zastavu Srbije.

Vučić: Želim da razotkrijem neistine

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je teško govoriti posle Nemačke.

„Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici. teško je govoriti posle Nemačke“, rekao Vučić i pozvao da glasaju protiv jer kako je rekao ovo je visokopolitizovana rezolucija.

Postavio je pitanje zašto se donosi rezolucija kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni. Upitao je zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već doneli rezoluciju 2015. godine.

Da Vas podsetimo:  Predrag Vasiljević: Mračan poduhvat Zapada protiv Srba

Postavio je da li ova rezolucija donosi pomirenje. Upitao je stalnog predstavnika Nemačke zašto su krili pripremu za ovu rezoluciju.

Predsednik je upitao zašto se ova rezolucija baš sada.

„Nadam se da će svi genocidi po rezoluciji iz 2015 biti osuđeni uključujući i genocid učinjen prema srpskom narodu. Platili smo najveću cenu u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vučić.

Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli kosponzorstvo rezoluciji

Kako RTS saznaje, kosponzorstvo rezoluciji u Srebrenici o kojoj se danas raspravlja i glasa u Generalnoj skupštini UN povukli su Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi.

Marković: Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji

Istoričar Predrag Marković kaže da bi simbolički bio veliki korak ako bi Kina glasala protiv rezolucije o Srebrenici, jer su oni uglavnom uzdržani.

„Glas protiv bi bio jasan glas podrške. Bitna je moralna pobeda, i da smo za istoriju izložili svoj stav. Optužba za genocid je vrlo lukavo napravljena, i napravljena je atmosfera da ako ne glasate za ovu rezoluciju ispada da niste protiv genocida. Reč genocid je doživela pravu inflaciju u poslednje vreme, možda upravo s namerom da se devalvira ono što se desilo recimo u Aušvicu“, rekao je Marković.

Kaže da je simbolička težina te rezolucije ogromna, jer su veoma retko zemlje optuživane za genocid poput Ruande gde je ubijeno 800.000 ljudi.

„Holokaust nije proglašen za genocid, i ovo je izvitoperen događaj jer se dešava 30 godina posle rata. To je isto kao kada bi Poljaci pokrenuli tužbu protiv Nemačke. Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji“, naglasio je Marković.

Starović: Do krajnjih granica se relativizuje pojam genocida

Uoči sednice UN na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, ministar Nemanja Starović rekao je u Specijalnoj emisiji RTS-a da se pokušava da se neki nerasčišćeni računi naplate preko naših leđa.

Prema njegovim rečima, pokušavaju retroaktivno da opravdaju ono što su radili devedesetih godina, da opravdaju akciju Oluja, pa i bombardovanje 1999. godine.

„Ovim se do krajnjih granica relativizuju pojam genocida, to će dovesti do devalvacije termina genocida,“ napomenuo je Starović.

Dodao je da je sigurno da stvari ne stoje dobro po nas, počevši od procedura jer nije potrebna apsolutna većina da bi se usvojila ova rezolucija o Srebrenici.

Naveo je primer da bi moglo da se dogodi da od 190 država, 187 bude uzdržano i da rezolucija bude usvojena.

Starović je rekao da će se videti ko su Srbiji prijatelji, a ko partneri u svetu.

Da Vas podsetimo:  Srbima najbliža Rusija, Putin iznad svih

Đurić: Za Srbiju istovremeno i tužan dan i veliki dan ponosa

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju, iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati.

„Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke“, napisao je Đurić na platformi Iks.

Višković posle sednice Vlade: Sačinićemo sporazum o mirnom razdruživanju

Predsednik Vlade Radovan Višković, posle sednice koja je održana u Srebrnici, izjavio je da će Vlada u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti Federaciji BiH.

„Ne želimo sukobe. Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas neko smatra genocidnim narodom, nema razloga za suživot“, izjavio je Višković, istakavši da je razmatrana aktuelna situacija o rezoluciji o Srebrenici koja će biti razmatrana u Generalnoj skupštini UN.

Naglasio je, takođe, da danas u Generalnoj skupštini UN pokušava da se nametnute teza o genocidu u Srebrenici.

„Danas se pokušava u UN da kreira rezolucija o navodnom genocidu koji su počinili Srbi i da već od sutra budemo, kako to kažu u FBiH, ‘genocidan narod’. Odbacujemo takvu tezu i nikada to nećemo prihvatiti“, poručio je Višković.

Istakao da je poražavajuće da Nemačka predlaže rezoluciju o „genocidu“, kada se zna da je zapravo ta zemlja počinila genocid.

„Da li se to Srebrenica izjednačava sa Aušvicem i Jasenovcem?“, upitao je Višković, prenela je RTRS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik prethodno je potvrdio će u narednih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju jer, istakao je, srpski narod više ne može da živi u BiH.

Brnabić razgovarala sa Stevandićem i poručila da će se srpski narod držati zajedno

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem da će se srpski narod držati zajedno, bez obzira na sve.

Brnabić je u objavi na svom Instagram profilu iskazala veliku zahvalnost za svu podršku naroda iz Republike Srpske koju uživa predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Podršku u ovoj borbi, ne samo za pravdu i istinu, već za razliku od onih koji sponzorišu i kosponzorišu ovu rezoluciju – za istinsko pomirenje i mir na Balkanu. I ovo će proći, a naša borba se nastavlja“, napisala je Brnabić.

 

 

4 KOMENTARA

  1. GREŠKA STIŽE GREŠKU!

    Sada kada je genocidna Nemačka optužila Srbiju za genocid u Srebrenici, naše vodstvo preti tužbom protiv Nemačke za genocide načinjene nad nama u Prvom i Drugom svetskom ratu. Možda nisu mogli zbog Tita. On se preselio 1980. godine, a naše vođe nikako da se sete da traže osuđivanje Nemačke i za nadoknadu načinjene štete od stotinak milijarde dolara i ubiveno oko milion građana Srbije i Jugoslavije. Za stradanja i štete Srbije od bombardovanja 1999. godine, Milošević je pokrenuo postupak pred Međunarodnom sudu, padom Miloševića, demokratska vladajuća klika, na čelu sa Zoranom Đinđićem, povukli su optužnicu protiv Zapada i sada nas taj Zapad označava za genocide. Predsedniče ne daj se! Nemačka u oba svetska rata je ubila iznad šezdeset miliona ljudi i nanela veliku materijalnu štetu Evropi. SAD u dvadesetom i dvadesetprvom veku samo desetak godina nije ratovala ubila je na milione nedužnih ljudi, tu spadaju Gadafi predsednik Libije i Sadat predsednik Iraka, koji su ubiveni na najmonstruoznim, zločinačkim i primitivnim načinom. Samo u Vijetnamu SAD su ubile dva miliona civila. Ispada da su najzločinačke države SAD, Nemačka i Engleska sada mirotvorci?

  2. I ovo je jedan eklatantan pokazatelj duboke krize “ kolektivnog zapada „, koji lazno inzistiraju na tzv. “ pravu “ ignorijajući i kršeći upravo to pravo. Po pravu iz Dejtona, BiH ne moze da donosi odluku bez saglasnosti sva tri naroda. Dakle, nikada BiH , sa RS , ne bi glasala za ovu rezoluciju. Prvi put Generalna skupština OUN donosi jednu takvu odluku , ( presedan ) samo zato što isto nije prošlo u Savjetu bezbednosti OUN , gdje je mjesto ovoj temi. Ovakvim ponašanjem, budućnost O U N biti će ista kao i svoje prethodnice , LIGE NARODA . Osim gazenja pravno – formalnog dijela, donesena rezolucija je šamarčina zdravoj pameti i čistoj logici. Proglasiti za “ genocid “ dogadjaj o kome se nikada nije sprovela javna rasprava , pa čak se niti jedan sud istim nije bavio , izvan pameti je. Da potsjetim, da ne bi bilo zabune, sud u Hagu, proglasio je dogadjaje u Srebrenici za genocid , na osnovu izjava i presuda “ optuzenika – saradnika „, uglavnom nize rangiranih vojnih lica. Nisu se usudili da ovakvu odluku donesu na osnovu optuzbe i procesa protiv Mladića ili Karadzića , koja bi omogućila otvorenu i jasnu raspravu o toj temi . Deklaracija suda da se radilo o “ genocidu “ naj upečatljivija je u samom početnom dijelu , u koje se jasno ističe da se sud , pri kvalifikaciji genocida NIJE DRZAO REZOLUCIJE O U N O GENOCIDU IZ 1948 g. Pošto se nije drzalo same definicije pojma genocida, onda je stvarno sve bilo moguće. Po toj logici, moglo bi doći do daljnje degradacije samoga pojma “ genocid “ . Kada razbiješnjeli suprug , ubije zenu, svastiku, taštu, tašta ……. biti će to „porodični genocid “ !??!

  3. Oвакве УН где западне силеџије које су починиле праве највеће геноциде у историји човечанства гурају Србе на стуб срама не требају никоме а најмање нама.
    Сада је право време да се што пре представи резолуција о геноциду Немаца, и њихових нацистичких савезника Хрвата, тзв. Бошњака, Шиптара и Бугара над српским народом на Балкану.
    Никакав пут у ЕУ не може да оправда неделовање у овом правцу јер ће нас ако будемо ћутали само даље понижавати и уцењивати.
    Ако резолуција не прође треба напустити УН.
    Уз то треба прекинуте сваке односе са регионалним банана државама и понудити држављанство Србије свима из старе Југославије који не деле ставове својих марионетских власти.
    ПС
    Подразумева се да се бојкотује монтенегринска септичка јама а свим њеним функционерима који су учествовали у блаћењу Срба доживотно забрани улазак у Србију.

  4. Draga gospodo rezolucija o Srebrenici niti je usvojena i niti je izglasana. Zašto? Zato što Srbija i R. Srpska niti su zločinačke niti genocidne. SAD je činila zločine i genocide u celom svetu, a nije genocidna tvorevina. Ko to laže , ko to kaže da nije. Niko, jer je to i ostaje to, mada gubi tron i prostor. Živela Srbija kao mirotvorc, a ne kao genocidna tvorevina, jer to nikada nije ni bila. To je patriotska, a ne zločinačka država. Sloboda Srbiji, smrt genocidima SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime