Novi “non pejper“ otkriva: u pokrajini živi manje od 900 hiljada Albanaca

0
339

Nemački list „Cuerst“ objavio je da postoji novi „non pejper“ u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

„Pojavio se novi takozvani ’non pejper‘. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka, i predstavlja mali, diplomatski podvig, jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244“, ističe nemački list „Cuerst“.

Taj „non pejper“ predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije.

Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima.

U „non pejperu“ se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše „Cuerst“ koji se povezuje sa nemačkom desnicom.

Uz to, na 99 godina, Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo.

Promet roba između Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom „non pejper“, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti, prenosi B92.

Ovaj novi dokument, prema „Cuerstu“, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno oživeti debatu o buduц́nosti i među kosovskim Albancima.

Novi „non pejper“ predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

Da Vas podsetimo:  Nakon pucnjave u Horgošu i velike operativne akcije, policija pronašla više od 800 migranata, svi odvedeni u prihvatne centre

Izvor: Šajkača

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime